13 februari 2013 door Jasper in 'Reisverslagen''

Het station van Utrecht staat vrijdagavond al aardig vol met vrolijke en bepakte wintersporters die staan te wachten op de nachttrein naar de wintersport. Ook ik sluit mij aan bij de wachtende vakantiegangers en een klein uurtje later zit ik samen met mijn twee medereizigers in onze eigen slaap-couchette. We reizen comfortabel met de Alpenexpress die ons in ongeveer 12 uurtjes naar de Oostenrijkse Alpen brengt. Nadat de laatste Nederlandse reizigers in Venlo zijn opgestapt, besluiten we om ons naar de propvolle maar gezellig bar te begeven. We proosten op de mooie week die komen gaat, eindelijk gaan we Ischgl ontdekken!

Kort nachtje

Na een korte maar prima nacht slapen krijgen we een ontbijtje geserveerd en nog geen uurtje later rollen we onze bestemming Landeck binnen. Via de Alpenexpress hebben we ook een transfer geboekt en als we het station uitlopen staat het busje naar Ischgl al klaar. Deze transfer brengt ons netjes voor de deur van ons pensionnetje, en zo zitten wij met de lunch al heerlijk in de zon in het centrum van Ischgl.

Eerste indruk

Nadat we hebben ingecheckt hebben we tijd om het dorp te gaan verkennen. Het centrum van het dorp bestaat uit een lange weg waar zo’n beetje alle winkels en horeca aanzitten. Er is een voetgangerstunnel met lopende band die je gemakkelijk van de ene kant van het dorp naar de andere kant brengt. Wel zo gemakkelijk als je met al je skispullen loopt. In de tunnel hangen foto’s van alle sterren en artiesten die hier in Ischgl de afgelopen jaren op een van de openluchtpopconcerten te zien waren. Deze legendarische concerten vinden aan het begin en einde van ieder wintersportseizoen plaats. Afgelopen jaren waren hier sterren als Rihanna, Elton John en Alicia Keys te zien, en dit seizoen zag mijn collega

Drie gondels

Vanuit het dorp kan je met drie verschillende gondels omhoog, je hoeft dus ’s ochtends nooit echt lang in de rij te staan. Aan de ene kant van het dorp heb je de vierpersoons ‘Pardatschgratbahn’ en de achtpersoons ‘Fimbabahn’, aan de andere kant de snelle vierentwintigpersoons Silvrettabahn. Mijn slaapplek is een paar minuten lopen van deze laatste gondel en bovendien zijn ook veel van de après-ski bars hier gevestigd.

Modern skigebied

In het dorp zelf lag al voldoende sneeuw maar eenmaal boven op 2600 meter gaat ons wintersporthart nog wat sneller kloppen. Het moderne skigebied van Ischgl en Samnaun ligt vrijwel helemaal boven de 2000 meter en is zodoende verzekerd van meer dan genoeg sneeuw. Waar je ’s ochtends in het dorp nog wel eens moet wachten om in de gondel te komen, is dit boven totaal niet meer het geval. De mensen verspreiden zich boven redelijk snel over de 238 km pistes en van drukte en wachten is totaal geen sprake meer.

Skigebied_Ischgl

Ideaal voor snowboarders

Vanwege het groot aantal stoeltjesliften en brede pistes is dit gebied ook voor snowboarders zeer geschikt. Het gebied is redelijk uitdagend te noemen en dat is ook een van de redenen dat je hier weinig tot geen skiklasjes tegenkomt. Waar Ischgl op vlakken als sneeuwzekerheid en après-ski hoge ogen gooit, valt dit op het gebied van kindvriendelijkheid tegen. Dit is dan ook een doelgroep waar Ischgl zich nadrukkelijk niet op focust.

Uitstapje naar Zwitserland

In het skigebied van Ischgl kun je je als gevorderde wintersporter een week goed vermaken. Al kun je door de snelle stoeltjesliften wel veel kilometers maken waardoor je al snel het idee hebt dat je het hele gebied hebt doorkruist. Het skigebied ligt voor de helft in Zwitserland en een dalafdaling naar het oude Zwitserse smokkeldorpje Samnaun is zeker aan te raden. Als je hier bent, vergeet dan niet een hapje en drankje te doen in het Amerikaanse-Mexicaanse restaurant El Rico. Hier waan je je even in Texas en dat heeft wel iets zo in je wintersportkleren.

De roemruchte après-ski van Ischgl

Na een dag skiën kom je met de verschillende dalafdalingen weer in een van de twee plekken van het dorp uit waar ook de gondels omhoog vertrekken. Rond deze twee plekken zijn ook alle roemruchte après-ski bars gevestigd die Ischgl rijk is. Aan de dorpszijde van de dubbele gondel vind je o.a. Niki’s Stadl (Niki entertaint hier de mensen op een Zanger Rinus-achtige manier, maar gezellig is het!) en de bekende Schatzi Bar waar de schaars geklede schatjes op de bar dansen. In deze laatste tent wel veel mannen op leeftijd die niets anders doen dan staren naar de vrouwen in Tiroler outfit. Aan de andere kant van het dorp vind je o.a. de bekende Trofana Alm en misschien wel de grootste en gezelligste après-skibar, de Kuhstall, die zowel ’s middags en ’s avonds druk en gezellig is. Wie later op de avond zijn euro’s elders nog wilt uitgeven, kan naar Pacha club, de wereldberoemde nachtclub keten heeft hier ook een vestiging.

ischgl dorps foto

Conclusie

Mijn eerste ervaring met Ischgl was positief en zeker voor herhaling vatbaar. Waar ik van te voren werd ‘gewaarschuwd’ voor een duur en 'überhip’ dorp vol met oudere Russen, trof ik een gezellig en modern oord met een gemengd publiek. Er waren Russen, maar ik trof ook veel Belgen, Engelsen, Duitsers, Tsjechen en natuurlijk Nederlanders aan. Een skipas of accommodatie in Ischgl is niet goedkoop, maar toch zijn er ook met een kleiner budget voldoende mogelijkheden. Deze hogere prijs wordt wel terugbetaald in de vorm van een modern skigebied en mooie faciliteiten. Het geld wordt geïnvesteerd in het skigebied en voorzieningen voor de gasten zoals bv. de voetgangerstunnel en ijssculpturen. Iemand die kleine hutjes en rustige afdalingen tussen de bomen zoekt kan Ischgl misschien beter mijden, maar de wat gevorderde wintersporter die tevens van après-ski houdt, is hier meer dan op zijn plaats!

Wintersport is mijn grote hobby. Ik ga ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en hou van alles wat met skiën te maken heeft. Mijn enthousiasme probeer ik op het weblog van Snowplaza over te brengen!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen