Skip to navigation Skip to main content

Marvin van Heek, Nederlands snelste skiër

4409 - Marvin van Heek, Nederlands snelste skiër (1)

Mijn eerste kennismaking met alpineskiër Marvin van Heek was afgelopen december in een restaurant in Val Thorens. De ober merkte al snel dat wij uit Nederland kwamen en begon vol trots te praten over zijn Frans-Nederlandse neefje die deel uitmaakt van het wereldbeker alpineskiën circuit. En dat hij dat niet onverdienstelijk doet werd mij later ook duidelijk. De onder een Nederlands paspoort skiënde van Heek verbaasde iedereen door begin deze winter een achtste plaats te behalen tijdens de wereldbeker afdaling van Val Gardena.

Familie uit de achterhoek

Van Heek is afstammeling van de beroemde textielfamilie Van Heek uit Twente. Nog altijd heeft hij veel familie in Nederland wonen maar zijn vader, Hendrik van Heek, vestigde zich jaren geleden in Val Thorens. Marvin van Heek werd geboren in Montpellier en kreeg het skiën met de paplepel ingegoten. Door de hevige concurrentie in Frankrijk heeft hij enkele jaren geleden besloten om voor Nederland uit te komen.

Een goede ‘glijder’

En zo is Nederland opeens een alpineskiër met potentie rijker! Afgelopen wintersportseizoen, op 3 februari 2012, maakte hij zijn wereldbekerdebuut in Chamonix. Sindsdien is het hard gegaan met van Heek en inmiddels is hij een vaste deelnemer aan het wereldbekercircuit. De afdaling is zijn favoriete discipline maar ook op de Super G weet hij zijn mannetje te staan. Insiders beweren dat van Heek een goede ‘glijder’ is. Geen slechte eigenschap voor een alpineskiër.

Beste prestatie op ski’s van een Nederlander ooit

Zijn ‘moment of glory’ heeft van Heek inmiddels ook al beleefd. Op de beroemde Saslong piste in Val Gardena bereikte hij tijdens de afdaling verrassend de achtste plaats. Eind jaren ’90 was Harald de Man de laatste Nederlandse alpineskiër die wereldbekerpunten binnen wist te slepen. Zijn opvolger heeft zijn hoogtepunt echter nog lang niet bereikt. Ondanks dat hij de beste prestatie van een Nederlander op ski’s ooit heeft neergezet kijkt hij verder. Tijdens zijn eerste volledige seizoen in het wereldbekercircuit wil hij vooral alle pistes leren kennen. Daarna wil hij de definitieve aansluiting gaan maken met de top.

Met vallen en opstaan

Maar zoals iedereen weet is de weg naar de top niet makkelijk. Afgelopen weekend kwam van Heek daar op een pijnlijke manier achter. Op de beruchte Hahnenkamm van Kitzbühel belandde hij onfortuinlijk in de netten. Zijn trainer Romain Richard wist aan de val echter een positieve draai te geven. De eerste val tijdens een wereldbeker zat er vroeg of laat aan te komen en hij heeft er geen blessures aan over gehouden. Ook was het al weer vier jaar geleden dat van Heek een dergelijke valpartij tijdens een wedstrijd meemaakte.

Nominatie Olympische Spelen Sotsji

De volgende stap voor van Heek is het in de wacht slepen van een nominatie voor de Olympische Winterspelen van Sotsji. Met zijn achtste plaats in Val Gardena is hij daar in principe in geslaagd maar het is nog de vraag of NOC*NSF de prestatie representatief acht. Feit is dat Marvin van Heek door moet gaan op de weg die hij is ingeslagen. Hopelijk zien we hem dan op de Olympische Spelen schitteren voor Nederland.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.