Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Afnemende sneeuwkans, soms wel koud

De komende dagen neemt de kans op sneeuw verder af. Daarbij wordt het wel een stuk kouder, met name aan de noordkant van de Alpen. In het westen van de Alpen is het vandaag droog. De zon schijnt geregeld in Frankrijk, in de Italiaanse Alpen en in het westen van Zwitserland. Op 1500m hoogte liggen de temperaturen tussen 0 en -3 graden. Omdat er weinig wind staat lijkt het in deze gebieden al een heel aardige wintersportdag te worden. Meer naar het oosten toe en aan de noordflank van de Alpen zijn de condities wel wat anders. In het noorden komen meer wolken voor, hoewel de zon ook nog wel aan bod komt. Het is vooral aanzienlijk kouder. Tussen de 1000 en 1500m vriest het vaak al matig, de temperratuur ligt dan beneden de -5 graden. Hoe verder naar het oosten, hoe groter de kans ook dat er nog wat lichte sneeuw valt. De kans daarop is het grootst in de Dolomieten, in Italië, en het zuiden van Oostenrijk. Hier valt tussen de 5 en 10cm verse sneeuw.

Mooi wintersportweer

Met sneeuwval hoeven we morgen geen rekening te houden. In het hele Alpengebied is het droog en de zon schijnt soms volop. Heerlijk weer om de pistes, die deze week vaak heel rustig zijn, over te suizen. Overigens is het niet overal de hele dag zonnig. In de loop van de dag neemt in Frankrijk de bewolking weer toe. Eerst is dat sluierbewolking, geleidelijk gaat de zon helemaal schuil en worden de zichten op de pistes minder goed. De wolken horen bij een depressie, die ten zuiden van de Alpen, over het midden van Italië, langs scheert.

In Sestrière begon de dag vandaag al mooi

Koud

Aan de zuidflank van de Alpen geeft deze depressie donderdag meer bewolking. Op een enkele plek zou wat lichte sneeuw kunnen vallen, maar de hoeveelheden stellen weinig voor. De kans op zon is nu het grootst in Oostenrijk, in Tirol en het Salzburgerland. Vrijdag zien we weer meer zon in Frankrijk en aan de zuidflank van de Alpen. In het noorden van Zwitserland en het zuiden van Duitsland kan de zon het veel lastiger hebben. Neerslag stelt weer weinig tot niets voor en het is koud. Vrijdag vriest het op veel pistes matig, aan de noordflank van de Alpen boven de 1300m soms streng. Het kwik komt dan niet boven de -10 graden. Aan de zuidkant van het bergmassief is het minder koud, met maxima op 1500m rond de -3.

De kaart van vandaag laat weinig sneeuwval meer zien

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.