20 januari 2013 door Nikki in 'Reisverslagen''

Orelle

Orelle is niet geschikt voor wintersporters die iedere avond willen eten in hippe restaurants of na het skiën graag nog even iets drinken in een trendy bar. Het is een plek voor fanatieke skiers die geen zin hebben om de hoge prijzen in nabijgelegen bekende skidorpen te betalen, maar vooral willen genieten van de pistes van het grootste aaneengesloten skigebied van de wereld. Onze collega Nikki van Snowplaza.co.uk bezocht dit kleine pareltje in de Franse Alpen.

Het geheim

Het grote geheim van Orelle is de 3 Vallées Express gondelbaan. Deze langste gondelbaan van Europa brengt je van 900 meter naar 2300 meter in 15 minuten! Hierna neem je nog een lift en je staat midden in Les Trois Vallées, een skigebied met 600 km piste. Terwijl je op 3200 meter aan het bijkomen bent van het enorme hoogteverschil dat je zojuist overbrugt hebt, kun je genieten van een fenomenaal uitzicht over de pistes en bergtoppen. Wil je goed eten voor een redelijke prijs, dan kun je weer afdalen naar het bergstation van de gondel. Hier ligt Le Chalet Chinal Donat waar je kunt genieten van de heerlijke specialiteiten van de vrouwelijke chef.

Le chalet chinal donat

Het skigebied

Orelle deelt haar skigebied met het overbekende Val Thorens. Gezamenlijk telt het skigebied 150 km pistes, welke allemaal boven die 1800 meter liggen. Hierdoor heb je niet alleen een lang skiseizoen, maar ook prima sneeuw. Bij het bergstation van de de 3 Vallées Express ligt een gebied dat uitstekend geschikt is voor kinderen beginners. Val Thorens is bereikbaar via blauwe of rode afdalingen. Vanuit Val Thorens heb je vervolgens aansluiting op de 600 km pistes van Les Trois Vallées. Als je een skipas koopt in Orelle kun je kiezen uit 3 varianten:

  • Orelle/Val Thorens (150km pistes)
  • La Vallée des Bellevilles (300km pistes)
  • Les 3 Vallées (600km pistes)

De laatste lift

Helaas kun je aan het einde van de dag niet terug skiën naar Orelle, maar dien je wederom de gondel te nemen. Op zich niet erg, je kunt lekker uitrusten van je skidag en genieten van de mooie uitzichten. Let er wel op dat je op tijd bij de gondel bent. Mis je de laatste lift dan kun je alleen nog via Val Thorens terug naar het dal. En dit taxtritje van 140km is niet goedkoop.

Slapen

Orelle heeft een heel ander karakter en sfeer dan bijvoorbeeld het mondaine Courchevel dat aan de andere kant van Les Trois Vallées ligt. Dat geldt ook voor de accommodaties. Je kunt kiezen uit diverse chalets en gites in of nabij het dorp of voor een modern appartement in het 3 sterren Hameau des Eaux d’Orelle. De fijne en comfortabele 4-persoons appartementen kosten zo’n € 60,- per persoon per week en beschikken bovendien over een wellness met zwembad.

Orelle

Voordelen

Orelle mag dan een klein plaatsje zijn, maar dit heeft wel zo z’n voordelen. Zo kun je overal gratis parkeren en is er een shuttlebus. De skischool, skiwinkel- en verhuur en een bar vind je direct bij het dalstation van de 3 Vallées Express, erg makkelijk! De plaatselijk VVV ligt hier ook in de buurt en is gevestigd in leuk klein chaletachtig gebouw. Verder telt Orelle 2 restaurants, 2 bars, 2 sportwinkels en 2 kleine supermarktjes. Klein maar fijn dus, en zo willen ze het graag houden hier!

Aangezien mijn ouders gek zijn van skiën, werd mijn liefde voor wintersport al op 4-jarige leeftijd in het Oostenrijkse Obergurgl aangewakkerd. Eenmaal per jaar op skivakantie was voor mij niet genoeg. De tranen rolden over mijn wangen wanneer ik bergen langzaam uit het oog zag verdwijnen vanaf de achterbank in de auto.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen