19 januari 2013 door Thijs in 'Nieuws''

WK skiën in Schladming

Het WK skiën in Schladming, van 4 t/m 17 februari 2013, is deze winter hét hoogtepunt in de Oostenrijkse regio Steiermark. Naast dit indrukwekkende evenement kan er op de Dachstein Gletsjer nog veel meer spannends beleefd worden. Steiermark is misschien de minst bekende wintersportregio van Oostenrijk, het heeft echter enkele prachtige skigebieden. Naast Schladming is ook het sneeuwzekere Tauplitz een prima plek om op wintersport te gaan. Wintersporters die geen belang hechten bij tientallen kilometers aan piste voelen zich volkomen thuis in het Lachtal of Loser-Altaussee.

Wereldkampioenschap skiën Schladming

Van 4 t/m 17 februari 2013 zullen op de 11 disciplines zo’n 450 atleten uit 70 landen strijden om het wereldkampioenschap, waarvan ca. 400.000 mensen getuige zullen zijn. Maar niet alleen de wedstrijdskiërs genieten van dit skiparadijs, het grootste deel van de pistes en de vele skihutten blijven ook tijdens het WK bereikbaar. In 1982 vond in Schladming al eens een WK skiën plaats en met de jaarlijkse Nightrace en vele andere wedstrijden hebben de Schladminger uitermate veel ervaring opgedaan in het organiseren van dergelijke grootse evenementen. Het wedstrijdparcours eindigt direct in het “WK Park Planai” midden in het centrum van Schladming. Alle „hot-spots“ en het centrum zijn gemakkelijk en snel te voet te bereiken en naast de voor het WK gebruikte pistes is alles geopend en kan men zonder problemen de pistes op.

Skiregio Schladming-Dachstein

Ieder type wintersporter kan zich vermaken in de Skiregio Schladming-Dachstein. De diverse skigebieden liggen verspreid over meerdere bergen en beschikken in totaal over 194 kilometer aan piste. Onder andere op de flanken van de Dachstein Gletsjer, Fageralm, Galsterbergalm kan heerlijk geskied worden. Gevorderde skiërs kiezen waarschijnlijk voor de pistes van Schladming. Hier vind je de uitgebreidste mogelijkheden aangezien de pistes van een 4-tal bergen met elkaar verbonden zijn. Beginners kiezen eerder voor Ramsau-Dachstein waar vele glooiende pistes liggen. Ook langlaufers vinden in de Skiregio Schladming-Dachstein optimale mogelijkheden. Met 350 kilometer aan loipes, waarvan er ook nog enkele verlicht zijn, vindt zelfs de ervaren langlaufer hier uitdagingen van niveau.

De Dachstein – het "Balkon" van het WK

In het noorden van de WK-regio ligt de Dachstein, de hoogste bergtop in de Steiermark (2995 m) en de meest oostelijke gletsjer van de Alpen. Het uitzichtsplatform de “Sky Walk”, is een op 2700 meter hoogte liggend balkonachtig platform, dat boven de 250 meter verticaal hellende rotswand van de Hunerkogel uitsteekt. Dankzij de glazen bodem krijgt men een adembenemend zicht in de diepte. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees!

Dachstein Gletsjer

Het hele jaar skiën op de Dachstein

Richting bergstation loopt een spectaculaire kabelbaan, die 1000 m overbrugt zonder de steun van een enkele liftkolom/liftpilaar. Op de gletsjer kan het hele jaar door geskied en gelanglauft worden. Op het plateau kan ook het “IJspaleis” bezocht worden, een grot die bezoekers binnen in de gletsjer brengt en waar jaarlijks tentoonstellingen van ijssculpturen te zien zijn. Snowboardliefhebbers kunnen in het “Super-Park” terecht en voor tiefschneeliefhebbers is er de veeleisende “Edelgries”-afdaling richting Ramsau. De “Nationalroute” is een gemoedelijke skitocht. De afdaling start bij het bergstation en loopt via een 25 km lange route langs de Dachsteinregio’s door het UNESCO wereldnatuurerfgoed naar de 2200m lager gelegen Hallstätter See.

Klik hier voor meer informatie over het WK skiën 2013 in Schladming >>

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.