18 januari 2013 door Peter in 'Live vanuit de sneeuw', Reisverslagen''

Spareribs

Met Kirchberg als uitvalsbasis kun je volop kiezen in welk skigebied je wilt verpozen. Eén van de opties is het gebied van Brixental/Wilder Kaiser waar je een hele week bezig kunt zijn in de sneeuw. Met onze groep trokken we op onze derde dag naar Brixen en de omstandigheden leken beter dan de dag daarvoor. Toen waanden we ons in Siberië en nu wist onze begeleidster Anita het zeker: in de middag komt de zon erbij. Ze kreeg volledig ongelijk, want die halve minuut dat de zon er doorheen probeerde te komen, telt niet mee.

Het Wilder Kaiser gebied

Wederom een witte en grijze dag dus, maar de sneeuwcondities waren aanmerkelijk beter aan de kant van de Wilder Kaiser richting Scheffau am Wilder Kaiser en Ellmau. Vanuit Brixen im Thale kun je een keuze maken: of richting Gampenkogel en Westendorf, waarbij je helemaal tot Ki-West kunt (en van daaruit een korte busverbinding hebt met Kirchberg), of naar het veel grotere Wilder Kaisergebied. De keuze was niet moeilijk en voor mij een hernieuwde kennismaking met de pistes rond Söll, Ellmau en Scheffau. Goede sneeuw en vooral de snowboarder in onze groep vermaakte zich ondanks zijn kater opperbest. Vergeleken met de dag daarvoor in de Kitzbühler Alpen hoefde hij veel minder hard te werken. Hier geen ellenlange blauwe paden waar je, zeker als snowboarder, nauwelijks snelheid kunt maken. Slechts een enkele keer moest onze vriend met skistokken vooruit getrokken worden.

Het Wilder Kaiser gebied

Fijne berghutten

Wie in het gebied Brixental/Wilder Kaiser skiet, kan voor de lunch een keuze maken uit tientallen fijne hutten waar een maagvullende maaltijd geserveerd wordt. De driehonderd jaar oude Rübezahlhütte langs de piste naar Ellmau is een echte aanrader. Wie zonder koppijn naar binnen wil, moet goed bukken. Binnen val je in een warm bad, een ongekende sfeer in een hut die ook uitstraalt dat die stokoud is. Het eten daarentegen is van deze tijd en meer dan voortreffelijk. Wie echt wil genieten, en dat hebben we uiteraard volop gedaan, neemt de spareribs, een specialiteit van het huis, en maakt het karwei af met een flinke portie Kaiserschmarren. Handig om met de anderen te delen!

Nieuwe lift

Met een volle maag ging het verder door de sneeuw en de mist, want die zon waar Anita vast op gerekend had, kwam niet opdagen op onze afspraak. Wel zagen we een fraaie nieuwe skilift als aansluiting naar Scheffau am Wilder Kaiser. Acht personen per stoel en zeer geschikt gemaakt voor jonge kinderen in dit lesrijke deel van het skigebied. Het deed me denken aan die keer, een paar jaar geleden, dat we aan het eind van de skisafari naar Ki-West op deze plek de laatste lift omhoog haalden. Toen nog een oude, best wel krakkemikkige lift waar steevast lange rijen stonden te wachten. In het skigebied Wilder Kaiser hebben ze gedaan wat gedaan moest worden: vervangen en verbeteren van een belangrijke ader in het gebied Scheffau.

Iglodorp

Iglodorp

Wie aan het eind van de middag nog geen genoeg heeft van de koude en de sneeuw, moet zich maar eens wagen aan een fondueavond in het Alpen Igludorf Hochbrixen. Mét fakkelwandeling, genoeglijk samenzijn met marshmallows en zwarte wodka, en voor de bikkels, een overnachting in een iglo. Voor de romantici: er kan ook getrouwd worden met de liefde van je leven die je tegen bent gekomen op de skipiste, maar dat moet je uiteraard wel even plannen van tevoren……

Bergen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op Peter. In de winter staat hij graag op de ski’s of is onderweg op sneeuwschoenen. Hij gaat het liefst steeds naar andere bestemmingen en is altijd op zoek naar de speciale plekjes.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen