15 januari 2013 door Peter in 'Live vanuit de sneeuw''

Kirchberg

Je wilt sneeuw, je krijgt sneeuw, maar die harde wind en mist heb je er toch echt niet bij besteld. De tweede dag Kirchberg werd vooral in de ochtenduren bepaald door barre bijna Siberische omstandigheden op de hoger gelegen pistes. Als je dan ook nog een gids mee hebt gekregen die de groep na twee korte blauwe afdalingen al direct de zwarte piste af stuurt, dan weet je dat het een zware dag wordt.

Tiefschneekönig

Deze Martin uit het plaatsje Aschau bij Kirchberg, boer van beroep, maar tegelijkertijd ook al 26 jaar skileraar, bleef maar lachen. Martin ontpopte zich als de ‘Tiefschneekönig’. Waar hij de kans kreeg, werd de oorspronkelijke route verlaten om diep door de verse sneeuw te ploeteren. Natuurlijk gleed hij er soepel doorheen, maar voor de groepsleden die er liever eerst even in wilden komen, was het andere koek. Zo werd het een dag waarbij de spieren het in de middag wel genoeg vonden, maar ook een dag die een belevenis genoemd mag worden. De Fleckalmbahn bracht ons naar de Ehrenbachhöhe en vervolgens naar de Steinbergkogel. Die had ik al op de kaart zien staan als bergtop met leuke zwarte afdalingen. Het fijne van zo’n afdaling in de vroege morgen, is dat de piste er nog goed bij ligt. ’s Middags was het vooral ploeteren geblazen.

Tiefschneekönig

Tiefschneekönig Martin is niet moe te krijgen

Geschikt voor alle niveau’s

Het gebied van de Kitzbuehler Alpen tussen Kirchberg en Kitzbühel bevat voldoende uitdagingen voor skiërs van alle niveaus en is snel en eenvoudig te bereiken via Innsbruck met Transavia. Zo is er de KitzSki Extended, met 8,3 kilometer de langste afdaling – blauw bovendien - in dit skigebied vanaf de top van de Steinbergkogel tot diep in Kirchberg. Er is ook de 3S gondel die van Pengelstein over een diep dal naar de overkant gelegen Wurzhöhe glijdt; 400 meter diepte, je moet geen hoogtevrees hebben. Op onze skidag zag je geen hand voor ogen en gids Martin zag er het voordeel niet van in de overstap naar de andere kant te maken. Iets voor een andere keer, want je kunt wel naar Jochberg, Pass Thurn en Mittersill.

Hahnenkamm

Terwijl de zon verwoede pogingen deed door te breken, ploeterden wij nog een aantal keer door de diepe sneeuw. De aanval van de zon werd gepareerd en wij togen richting Hahnenkamm, de fameuze afdaling waar binnen twee weken weer een wereldbekerwedstrijd plaatsvindt, eentje die veel skiërs angst inboezemt. Ze zijn er al weken druk mee in Kitzbühel en het eerste deel van de piste is verboden terrein voor de toerskiërs. Het is een prachtige afdaling die je zeker gemaakt moet hebben als je toch in de buurt bent.

Opklaringen

Uiteindelijk klaart het toch een beetje op

De Eisbar

Wat je als Nederlander ook zeker moet doen als je in Kirchberg zit, is een bezoekje brengen aan de Eisbar. Een puur Nederlandse après-ski kroeg van Ronald van der Doelen waar het vanaf een uurtje of vijf helemaal losgaat tot tegen twaalf uur. Dan is het ook echt afgelopen, eigenaar Ronald houdt zelf scherp in de gaten of het feest ordentelijk verloopt, want hij wil absoluut geen gedoe in zijn zaak. Om de Nederlanders een thuisgevoel te geven, bouwde hij twee verdiepingen op de Eisbar met onder meer een typisch Hollandse snackbar, met vele bekende snacks op de menukaart. Het maakt de dag helemaal af, zodat je dodelijk vermoeid maar voldaan het hotelbed in kunt glijden. Bijtanken voor de nieuwe skidag hier in Kirchberg.

Eisbar

Hollandse gezelligheid in Kirchberg

Bergen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op Peter. In de winter staat hij graag op de ski’s of is onderweg op sneeuwschoenen. Hij gaat het liefst steeds naar andere bestemmingen en is altijd op zoek naar de speciale plekjes.