16 januari 2013 door Diana in 'Reisverslagen''

Schansspringen Garmisch-Partenkirchen

Het schansspringen op nieuwjaarsdag in Garmisch-Partenkirchen maakt deel uit van het zogenaamde Vierschanzentournee dat plaats vindt in Oostenrijk en Duitsland. Innsbruck, Bischofshofen, Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen zijn eind december en begin januari de places to be. Maar het nieuwjaars evenement in Garmisch is toch wel het kersje op de taart voor de liefhebber. Tijdens mijn vakantie in de bergen besloot ik deze kans niet te laten liggen, en nam mijn nieuwjaars wallen voor lief op de eerste ochtend van 2013. Ik had inmiddels mijn huiswerk gedaan en wist dat de favorieten Gregor Schlierenzauer, Anders Jacobsen en de Duitse Michael Neumayer hoge ogen zouden gaan gooien.

Sfeervolle ambiance

De afgelopen 4 jaar droegen de Oostenrijkers keer op keer de gouden medaille, maar in de voorrondes van dit toernooi heeft het Duitste team ook overwinningen behaald. Reden genoeg voor een goede dosis spanning dit jaar, aangezien de winkansen nu echt nog helemaal open lagen.
Een uitverkocht stadion, een winters zonnetje, glühwein, Beierse versnaperingen en een enthousiast publiek zorgden voor de ideale ambiance. De grote meerderheid zwaaide met een Duitse vlag en hoopte dat de Oostenrijkse hegemonie dit jaar doorbroken zou worden. Het werd een dag vol spannende momenten, indrukwekkende sprongen en kippenvelmomenten.

Sprongen van meer dan 130 meter

De imposante springschans met een hoogte van 60 meter is een indrukwekkend stukje staal. De stijlheid van de schans deed mij de adem even doen stokken. Wetende dat de snelheid bij afzet van een sprong gemiddeld 95 km per uur is, kan ik bevestigend zeggen, ja dit gaat snel, héél snel. Springers bereiken gemiddeld sprongen van 130 meter. Het springrecord staat zelfs op 143,5 m.

Nieuwjaarsdag skispringen Garmisch-Partenkirchen

Oostenrijk versus Noorwegen

Schlierenzauer moest plaats maken voor de Noor Anders Jacobsen die tot nu toe een perfect Vierschansentoernooi had gesprongen. Na de puntentelling van alle 4 toernooien komt de grote winnaar uit de bus en dat was in dit geval toch weer iemand uit het land van de rood witte vlag. De 22 jarige Gregor Schlierenzauer wint uiteindelijk opnieuw het Vierschanzentoernooi. Al op zijn 16e behaalde hij de wereldbeker en deze goedgebouwde sportman is inmiddels een heuse skispringlegende aan het worden waar wij de komende jaren nog veel van gaan horen.

Gregor Schlierenzauer

Regels zijn regels…

Voor Andreas Kofler was deze dag geen daverend succes. De ontroostbare springer werd gediskwalificeerd vanwege een te groot pak. En dan spreken we slechts over 1 cm teveel omvang in het naadloos zittende stukje schuimrubber. Sinds dit seizoen mogen er tussen lichaam en pak nog maar 2 centimeter zitten in plaats van de 6 van voorheen. Tja iedere centimeter kan van voordeel zijn. Zowel voor het pak als voor de ski's gelden strenge voorschriften. Deze worden individueel bepaald op grond van de lengte en het gewicht van de springer. Gemiddeld zijn de springski’s 250 cm. Geen aanrader voor op de piste dus.

Maar het schansspring toernooi op 1 januari in Garmisch-Partenkirchen raad ik daarentegen iedereen aan!

Tot haar 16e jaar had Diana nog nooit op de lange latten gestaan, maar dat heeft ze daarna ruimschoots ingehaald. In 2008 haalde ze haar eerste skilerarendiploma en St. Anton werd haar thuisbasis.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen