Skip to navigation Skip to main content

Wintersport in Tirol is veel meer dan alleen skiën

4342 - Wintersport in Tirol is veel meer dan alleen skiën (1)

Tijdens de biatlonwedstrijd met vrienden je precisie testen en zien wat de adrenaline doet. Klimmen langs bevroren water of in razende vaart door een ijskanaal suizen. Moeiteloos met snowkites over de sneeuw surfen of eens in je leven schansspringen. Dat lijkt wel een opsomming van dingen die je tenminste één keer in je leven moet hebben gedaan, in ieder geval in Tirol.





Maak kennis met biathlon

Sinds we biatloncursussen geven, zijn mij twee dingen opgevallen“, zegt Martin Tauber, directeur van de Cross Country Academy in Seefeld. 'Ten eerste dat de deelnemers snel worden gegrepen door het wisselspel van snelle bewegingen en minutieuze precisie. Ten tweede dat zelfs onervaren beginners al snel succes hebben en de schijf weten te raken. En daardoor krijg je er natuurlijk nog meer plezier in.' Drie keer per week zijn er op het sportcomplex gasten welkom bij Tauber en zijn team: de beginners op donderdag en vrijdag, de gevorderde amateurs op zaterdag. Bedrijven en groepen kunnen eigen afspraken boeken. Dankzij de verlichting is dit ook in de avonduren mogelijk.

Alleen de langlaufafstanden zijn korter

Twee Duits of Engels sprekende trainers verzorgen de begeleiding. Na een korte uitleg leer je eerst omgaan met het schietapparaat. Vervolgens kom je er tijdens een proefrondje achter dat het richten op de ski's veel lastiger is. Dan worden de aanwezigen over drie teams verdeeld en zit je al snel midden in een spannende wedstrijd, inclusief strafrondes en kansen op revanche. De setting lijkt erg op een professionele wedstrijd. 'We gebruiken dezelfde klein kaliber luchtdrukwapens als bij de wereldcup', aldus Tauber. 'Alleen blijven ze bij ons op de schietbaan zodat er buiten op de loipe niets verkeerd kan gaan'. De langlaufafstanden zijn een beetje korter, 'maar lang genoeg voor een snellere hartslag'.

'Kom maar op met die klimijzers'

In de zomer de rotsen, in de winter het ijs: een gelegenheid om de natuur op de huid te zitten. Als de enorme watervallen veranderen in betoverende plaatsen waar de tijd stil lijkt te staan, is dat het teken voor de bergbeklimmers: 'Kom maar op met die klimijzers, dan gaan we langs de ijswand omhoog'. Wie al enige ervaring op verticaal gebied heeft, vindt hier een goed overzicht van de ijsklimgebieden in Tirol, van de Pitztaler gletsjer en het Tiroler Oberland tot Finkenberg in het Zillertal. Met het oog op de veiligheid is het voor beginners aan te bevelen om de eerste stappen onder begeleiding van een professional te zetten. De klimgidsen en -scholen van Tirol bieden daarvoor geschikte cursussen aan.

Met 115 km/u in een bobslee naar beneden

Behalve de verschillende mogelijkheden voor een ‘coole’ klim zijn er ook spectaculaire afdalingen mogelijk. In het Olympische ijskanaal bij Igls gaan niet alleen atleten van wereldniveau van start. Samen met een piloot ga je in de gastbobslee door tien scherpe bochten naar beneden. Daarbij bereikt de bobslee een snelheid van 90 km/u. Wie dat niet snel genoeg is, kan tijdens de afdaling in de wedstrijdbobslee met 14 bochten genieten van snelheden tot wel 115 km/u. Snelheid en plezier biedt ook de gastskeleton. Liggend op je buik op een wedstrijdrodel suis je daar door het kanaal naar beneden. Of je kunt, als je met z’n vieren actie wilt, je aanmelden voor de wok-race.

Spel met sneeuw en wind: snowkiten

Er is nog meer mogelijk als je losjes, ontspannen en onbezorgd door het sneeuwlandschap wilt glijden: bij het snowkiten zorgt een stuurvlieger voor een extra portie 'schwung' onder ski's of snowboard. En het leukste is: wat er bij de profs als kinderspel uitziet, kun je ook écht heel gemakkelijk leren. Met een beginnerscursus kan iedereen zich al na een paar uur de eerste meters over de sneeuw laten trekken. Hoe meer routine, hoe groter de sprongen en kunststukjes die je voor elkaar krijgt.

Je kunt zelfs schansspringen in Tirol

Over de koning van de hemel gesproken: in Wörgl kunnen avontuurlijke types zich even een adelaar voelen. Na uitleg van de theorie door een professional van de Wörgler Flughunde ga je naar de 15-meter-springschans en kom je hopelijk met een fikse sprong terug op de landingsplaats. Ski-ervaring op de blauwe piste is voldoende. Maar je moet wel een extra portie lef meebrengen, want boven op de springschans ziet de wereld er even heel anders uit. Klaar om alles los te laten?

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.