11 januari 2013 door Jasper in 'Familie/kinderen', Stellingen''

Skiën met je baby op je rug

Tijdens mijn werk als skileraar zie ik wekelijks, vooral papa’s, die met hun kind in een daarvoor speciaal ontwikkelde rugzak aan het skiën zijn. Het eerste wat dan iedere keer weer bij mij opkomt is, waarom? Jong geleerd is oud gedaan, maar is skiën met een baby op je rug wel verstandig?

Gezellig

Ik kan mij goed voorstellen als fanatieke skiër dat er niets leuker is dan je kind al op jonge leeftijd kennis te laten maken met de wintersport. De kleine kan lekker om zich heen kijken en zal het zeker als prettig ervaren lekker op papa zijn rug heen en weer te schommelen. Als compleet gezin de piste af en ‘s middags gezellig ergens eten.

Verstandig?

Ik kan niet uit ervaring spreken over hoe het is om met je baby op je rug de piste af te komen. Na 6 seizoenen in de sneeuw als skileraar kan ik wel meespreken over de krachten en elementen waar we als wintersporters mee te maken hebben. Natuurlijk zal papa heel goed kunnen skiën en zijn ski’s volledig onder controle hebben. Daar twijfel ik niet aan omdat niemand bewust zijn kind in gevaar zal brengen. Maar hoe zit het dan met de andere piste gebruikers? Die hebben hun wintersportmateriaal vaak een stuk minder goed onder controle. Wanneer het zonnetje schijnt zal het voor de kleine aangenaam vertoeven zijn in de rugzak. Maar zodra de zon achter de wolken verdwijnt kan dit gevoelsmatig enkele graden schelen. Zonder lichaamsbeweging kun je dan heel snel afkoelen. Bevriezingsverschijnselen ontstaan niet zomaar, maar we weten allemaal hoeveel pijn het kan doen als je hele koude handen of voeten weer warm beginnen te worden. Natuurlijk moet je ook een keer met de lift omhoog. Ik hoop dat de meeste papa’s het houden bij de gondel want hoeveel risico neem je als je er voor kiest om met een stoeltjeslift of ankerlift omhoog te gaan?

Kind in slaap gevallen in de rugzak

Alternatief

Eén of twee jaar niet gaan skiën zal voor sommige wintersporters ondenkbaar zijn. Je kunt ervoor kiezen om opa en oma in te schakelen of om de beurt te gaan skiën. Dit betekent dat je zonder je kind op vakantie gaat of niet meer samen kunt skiën. Tegenwoordig bieden veel skigebieden kinderopvang aan. Vergelijk het met de crèche van thuis. Van ‘s ochtends vroeg tot laat in de middag worden de kinderen vermaakt en kunnen ze blijven eten.

Kinderen op skiles

Een paar jaar wachten en ze kunnen zelf skiën

Niet doen

Ik ben van mening dat er te veel factoren zijn waar je geen invloed op hebt. Je kan je geen voorstelling maken wat er gebeurt als een ander je van achteren aanskiet. Verstandiger lijkt mij om je jongste aanwinst niet de piste mee op te nemen.

Jasper werkt als Landes-skileraar in Gerlos en is eigenaar van webshop Snowstyle.nl >>

door Eric op 12 januari

Door snowboarder worden aangeskiet is de ervaring die ik heb op pistes en ik ski bijna de hele winter in de alpen.....door Jos op 17 januari

ik ben het eens dat vaders en moeders met kinderen op hun rug geen verantwoordelijk (willen)kunnen dragen. bij FIS proberen dit verbod er door te krijgen,plus een gebod helmen verplicht. wat het komentaar betreft snowboarders ben ik het niet eens,ik board al meer dan twintig jaar (laat ik het afkloppen) nog wat gehad of veroorzaakt dit is een mentaliteit verantwoording dragen voor een ieder op de piste.door jeroen op 1 juni

ik snap deze reacties best en zelf zou ik het ook nooit doen maar waarom moet er overal maar een gebod voor komen we hebben al zoveel regeltjes en wetten mensen moet hun eigen verantwoording nemen en zelf woon ik naast een basis school als ik dan ziet wat er voor en achterop de fiets zit word ik daar ook niet heel vrolijk van als ik eerlijk ben tuurlijk je bent heel ervaren op de fiets maar kijk ik wat er gebeurd als er een fiets omvalt dit zijn de zelfde gevolgen maar omdat we wel heel het jaar door fietsen vergeten we dit soort gevaar wel, kort om laat iedereen zijn eigendingetje doen en word het gevaarlijk kan je er altijd iemand op aanspreken maar iets meer rekening houden met elkaar (helaas kan daar dan weer geen gebod op komen) is ook noodzakelijk en word het een stuk veiliger.door Jan op 17 november

Leuk deze discussie, maar is het wel toegestaan met je kind op je rug te skiën of zijn en verbodsregels op de piste en zo ja is dit in elk land anders. Hoe zit dit met name in Frankrijk?door Jochem op 1 maart

Snowboarden zou verboden moeten worden. Onhandige mensen zijn dat stel die regel maar in!Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen