Skip to navigation Skip to main content

Skiën met je baby op je rug

4337 - Skiën met je baby op je rug (1)

Tijdens mijn werk als skileraar zie ik wekelijks, vooral papa’s, die met hun kind in een daarvoor speciaal ontwikkelde rugzak aan het skiën zijn. Het eerste wat dan iedere keer weer bij mij opkomt is, waarom? Jong geleerd is oud gedaan, maar is skiën met een baby op je rug wel verstandig?

Gezellig

Ik kan mij goed voorstellen als fanatieke skiër dat er niets leuker is dan je kind al op jonge leeftijd kennis te laten maken met de wintersport. De kleine kan lekker om zich heen kijken en zal het zeker als prettig ervaren lekker op papa zijn rug heen en weer te schommelen. Als compleet gezin de piste af en ‘s middags gezellig ergens eten.

Verstandig?

Ik kan niet uit ervaring spreken over hoe het is om met je baby op je rug de piste af te komen. Na 6 seizoenen in de sneeuw als skileraar kan ik wel meespreken over de krachten en elementen waar we als wintersporters mee te maken hebben. Natuurlijk zal papa heel goed kunnen skiën en zijn ski’s volledig onder controle hebben. Daar twijfel ik niet aan omdat niemand bewust zijn kind in gevaar zal brengen. Maar hoe zit het dan met de andere piste gebruikers? Die hebben hun wintersportmateriaal vaak een stuk minder goed onder controle. Wanneer het zonnetje schijnt zal het voor de kleine aangenaam vertoeven zijn in de rugzak. Maar zodra de zon achter de wolken verdwijnt kan dit gevoelsmatig enkele graden schelen. Zonder lichaamsbeweging kun je dan heel snel afkoelen. Bevriezingsverschijnselen ontstaan niet zomaar, maar we weten allemaal hoeveel pijn het kan doen als je hele koude handen of voeten weer warm beginnen te worden. Natuurlijk moet je ook een keer met de lift omhoog. Ik hoop dat de meeste papa’s het houden bij de gondel want hoeveel risico neem je als je er voor kiest om met een stoeltjeslift of ankerlift omhoog te gaan?

Alternatief

Eén of twee jaar niet gaan skiën zal voor sommige wintersporters ondenkbaar zijn. Je kunt ervoor kiezen om opa en oma in te schakelen of om de beurt te gaan skiën. Dit betekent dat je zonder je kind op vakantie gaat of niet meer samen kunt skiën. Tegenwoordig bieden veel skigebieden kinderopvang aan. Vergelijk het met de crèche van thuis. Van ‘s ochtends vroeg tot laat in de middag worden de kinderen vermaakt en kunnen ze blijven eten.

Een paar jaar wachten en ze kunnen zelf skiën

Niet doen

Ik ben van mening dat er te veel factoren zijn waar je geen invloed op hebt. Je kan je geen voorstelling maken wat er gebeurt als een ander je van achteren aanskiet. Verstandiger lijkt mij om je jongste aanwinst niet de piste mee op te nemen.

Jasper werkt als Landes-skileraar in Gerlos en is eigenaar van webshop

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.