9 januari 2013 door Miranda in 'Reisverslagen''

Paganella

Gisteren kon je Tussen de Italiaanse families

Na een heerlijke eerste dag op de pistes van Paganella gaan we ’s avonds op zoek naar een pizzeria. Op zich is die snel gevonden, maar ook hier is het druk. Bij de tweede pizzeria vinden we een tafel voor 10 tussen de Italiaanse families. Ik denk dat wij hier de enige buitenlandse toeristen zijn. Dat is toch ook weer wat anders dan in veel andere wintersportplaatsen, waar de voertaal Nederlands is tijdens vakantieperiodes. Uiteraard maken wij bijna evenveel herrie als de locals.

De halve dag op het terras

Ook op oudjaarsdag schijnt de zon en is het weer “topdrukte” op de pistes van Paganella. Ach, wat heet drukte, we hebben wederom maar een keer écht 5 minuten in de rij moeten staan. Op de pistes is plek zat. Bovendien heb je bij de meeste liften keuze uit meerdere pistes, waardoor de wintersporters zich snel verspreiden. Daarnaast is skiën voor veel Italianen net als een “dagje uit”; het gaat om de gezelligheid en ze zitten minimaal de halve dag op het terras of in een bergrestaurant. Wij houden ’s ochtends een snelle koffiepauze (leuk detail: een kopje koffie op de berg kost € 1,-) en nemen voor de lunch wel wat meer tijd. Verder zijn we de hele dag aan het skiën, tot de laatste lift.

Terras Paganella

I want you on my back

En terwijl je in Oostenrijk rustig mag doorskiën tot het donker wordt, word je in Italië letterlijk van de piste “geveegd” door de politie. Nadat de laatste lift is gesloten moet je zo snel mogelijk naar beneden, niet treuzelen maar skiën! Maar de service van de “Polizia” gaat ver hoorden we ‘s avonds. Eén van onze reisgenotes had net haar eerste skiles gehad en stond te twijfelen op de piste naar het dal. Deze was eigenlijk iets te steil en al helemaal te ijzig. De politieman die haar zag twijfelen zei in gebrekkig Engels: “I want you on my back!”. Ze dacht dat hij een grapje maakte, maar binnen no time had hij haar ski’s aan zijn collega gegeven en ging ze in sneltreinvaart – op de rug van de politieman – naar beneden.

Op de rug bij de politie

En daar gingen ze in rap tempo de berg af

Kippen in de pizza-oven

Dat je in een pizza-oven niet alleen pizza's kunt bakken hebben de mannen bewezen op oudjaarsavond. Je kunt er namelijk ook prima gevulde kippen in bereiden. Het is heerlijk en we hebben de oliebollen dan ook niet gemist. Als het middernacht is weet het hele dorpje Andogno dat de “Olandesi” er zijn; er gaat een enorme lading siervuurwerk de lucht in. Veel te laat zoeken we uiteindelijk ons bed op, helaas moeten wij de volgende dag weer naar huis. De rest van het gezelschap gaat nog even door met het nieuwe jaar inluiden. En terwijl iedereen nog in diepe slaap is, sluiten wij ’s ochtends om 09.00 uur – een beetje brakjes – zachtjes de deur van het vakantiehuis. Helaas, het zit erop voor ons, maar wat hebben we genoten!

Paganella

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen