Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Enorme verschillen

4328 - Alpenweer: Enorme verschillen (1)

Voor wintersporters is verse sneeuw belangrijk, dus laten we eerst die gebieden er uit lichten die een flinke lading voor de kiezen krijgen. Daarvoor moeten we ons richten op delen van Oostenrijk en het zuiden van Duitsland. In Duitsland krijgen vooral de bergen van Beieren verse sneeuw, in Oostenrijk ligt de nadruk bij de sneeuwval op Tirol en het Salzburgerland. Maar ook in Vorarlberg en delen van Niederösterreich zijn de hoeveelheden substantieel. Helaas valt de neerslag niet tot in alle dalen, de sneeuwgrens ligt zo tussen 800 en 1300m. De sneeuwval gaat de hele dag en een groot deel van komende nacht gewoon door en uiteindelijk kan er 40cm sneeuw vallen, op de hogere pistes valt nog meer.

Zon en zacht

Maar het is niet overal in de Alpen grijs door wolken en sneeuwval. In het westen en zuiden schijnt de zon volop en is het zachter. In Frankrijk bijvoorbeeld laten de webcams prachtige plaatjes zien. De vorstgrens ligt er tussen 1600 en 2100m. Ook in Italië is het vrij zacht en vaak ook vrij zonnig. Hoge wolkensluiers trekken mogelijk nog wel over de hoofdkam van de Alpen naar de Dolomieten. Maar de dikkere wolken en de neerslag blijven aan de noordflank hangen. Het weer in Zwitserland lijkt sterk op dat van Frankrijk.

In het Italiaanse Bormio is het zonnig met milde temperaturen

Het weer onderweg

Vandaag zijn waarschijnlijk veel mensen onderweg naar huis, omdat de schoolvakanties bijna zijn afgelopen. Onderweg heb je veel last van het weer in met name Oostenrijk. Dus ook vanuit de Dolomieten, waar je nog met zon wegrijdt, moet je rekening houden met vertraging. De snelwegen zullen in het algemeen met regen te maken hebben, maar enkele passen tussen Duitsland en Oostenrijk liggen hoger en kunnen wel met sneeuw te maken hebben.

Kou en kans op sneeuw

In de loop van zondag trekt de neerslag naar het oosten van Oostenrijk en dan is het in vrijwel het hele Alpengebied droog en vrij zonnig. Begin van de nieuwe week ligt de vorstgrens tussen 1500 en 2000m. Later in de week wordt het weer kouder en neemt vooral aan de noordflank van de Alpen de kans op sneeuw weer toe.

In het Zwitserse Zermatt schijnt de zon volop vanochtend

De sneeuwkaart van vandaag geeft een duidelijk beeld van de wisselende omstandigheden in de Alpen

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.