30 december 2012 door Thijs in 'Reisverslagen''

Mistig Val Thorens

Vorige week bracht ik twee dagen door in het skigebied van Val Thorens. Het werden twee dagen met twee totaal compleet verschillende gezichten. Eén dag werd gedomineerd door sneeuw en stond in het teken van off-piste skiën. De volgende dag was echter alles anders. Volop zon en een prachtig uitzicht op onder meer de Mont Blanc. Val Thorens heeft mij in alle opzichten verbaasd. Wat een ongelofelijke wintersportbestemming!

Europa’s hoogstgelegen skidorp

Vooraf had ik mijn bedenkingen over Val Thorens. Een Frans wintersportdorp dat in de jaren ’70 is gebouwd belooft namelijk niet veel goeds. Sfeerloos en praktisch waren de eerste woorden die mij te binnen schoten. Praktisch klopt, maar de eerste aanblik bewees het ongelijk van mijn vooroordeel. In tegenstelling tot veel andere Franse skidorpen voelt Val Thorens sfeervol aan. Geen betonnen appartementencomplexen maar architectuur waarbij hout en steen de boventoon voeren. Prettig kennismaken met Europa’s hoogstgelegen wintersportdorp.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Of ook het skigebied in de smaak valt moet nog blijken. Tijdens de rit naar het 2200 meter hoge wintersportdorp kan ik niet genieten van de omgeving. Het sneeuwt en de bergen zijn gehuld onder een dikke laag mist. Dat winterbanden, dan wel sneeuwkettingen, een must zijn tijdens deze tijd van het jaar is al snel duidelijk. Nadat we de dooigrens paseren verdwijnt het asfalt onder een flinke laag sneeuw. Verscheidene automobilisten moeten hun reis naar Val Thorens staken omdat ze simpelweg geen grip hebben op de steile bergweg. De komende 36 uur zal het niet meer stoppen met sneeuwen.

Accommodaties aan de piste

Eén van de grote pluspunten van Val Thorens is mij direct duidelijk. Vrijwel alle accommodaties liggen aan, of vlakbij de piste. Direct voor het hotel stap ik op de ski’s voor mijn eerste afdaling op de pistes van Val Thorens. Val Thorens maakt deel uit van Les Trois Vallées, met meer dan 600 kilometer aan pistes het grootste aaneengesloten skidomein van de wereld. Ik ‘beperk’ me tijdens deze trip echter tot de pistes van Val Thorens en Orelle.

Off-piste op de piste

Door het slechte weer kan ik mij moeilijk oriënteren in het skigebied. Gelukkig wijst onze enthousiaste, Belgische skileraar Kim ons probleemloos naar diverse heerlijke pistes. Met het slechte zicht en de diepe sneeuw is het de eerste dag niet even rustig inkomen. Tegen deze hevige sneeuwval valt niet op te prepareren waardoor op de piste gelijk staat aan off-piste. De sneeuwkwaliteit is fenomenaal en we werken de ene na de andere piste af.

Poeder!

Als toetje heeft Kim de ongeprepareerde afdaling ‘Christine’ nog in petto. Deze piste bereik je door in het centrum van Val Thorens de Peclet funitel te nemen. Ik sta tot mijn enkels in de poeder en als een volleerde freerider duik ik in het spoor van Kim. Dit is hoe skiën hoort te zijn! Wat een gevoel van vrijheid! Het minimale zicht en de verzuurde bovenbenen kunnen mij niet meer deren. Ik heb zojuist een van mijn allermooiste afdalingen gemaakt.

De volgende dag is alles anders. Blauwe lucht en volop zon. Dag twee in het skigebied van Val Thorens beleef ik compleet anders. Hier lees je morgen meer over.

Klik hier voor meer informatie over Val Thorens >>

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen