29 december 2012 door Miranda in 'Live vanuit de sneeuw', Live vanuit de sneeuw''

toerski

Volgens de voorspellingen kon er wat sneeuw vallen. Toen we vanochtend skiërs over de weg (!) richting de bus zagen glijden moesten we wel even lachen; een beetje sneeuw?!? Op het dak van onze auto lag al minstens 25 cm en het sneeuwde maar door. Een topdag om er met toerski’s op uit te trekken.

Geen skilift

Wij zijn bij vrienden die in het onbekende en niet-toeristische Fundres wonen. In dit zijdal van het Pustertal in Zuid-Tirol is geen skilift te vinden, maar valt over het algemeen wel heel veel sneeuw. Wil je met de lift omhoog dan kun je naar bijvoorbeeld Meransen, maar als de sneeuw zo hoog voor je voordeur ligt dan is er niets leuker dan hier de ski’s onder te klikken en op pad te gaan.

Lawinegevaar

Diana heeft het laatst in haar weblog al gehad over toerskiën, een wintersport die steeds populairder wordt. Een hele pure vorm van wintersport, want je moet eerst zelf een berg opklimmen voordat je een afdaling maakt. Aangezien het de laatste dagen erg warm is geweest en het zelfs geregend heeft, valt de verse sneeuw op een harde laag ijs, waardoor het risico op lawines groot is. We kiezen voor een bospad dat relatief veilig is. Er is nog niemand voor ons geweest, dus we moeten zelf het spoor maken. Een behoorlijk zware klus voor de ‘koploper’, maar het ongerepte sneeuwlandschap is zo mooi, dus het is de moeite meer dan waard.

Ongespoord bospad

Diepe sneeuw

We ploegen een paar uur over het pad omhoog, terwijl de sneeuw in dikke vlokken naar beneden valt. Tussendoor drinken we een kopje thee en eten chocolade voor de broodnodige energie. Eenmaal boven trekken we de vellen van onze ski’s, wisselen shirts (het is flink zweten als je een berg opklimt) en maken ons klaar voor de afdaling. Een mooie beloning na een flinke klim. De sneeuw is zo diep dat we hele stukken rechtuit in ‘schuss’ naar beneden gaan. Op een iets steiler poederveld kunnen we een paar mooie bochten draaien en onze lijnen in de sneeuw zetten. Na de laatste hindernis – een riviertje – zijn we weer terug waar we begonnen zijn; de voordeur.

Wil je ook eens toerskiën? Veel skigebieden en skischolen bieden de mogelijkheid om kennis te maken met deze sport. Bijvoorbeeld in het Montafon >>

Onbezorgd afdalen door de poedersneeuw

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.