Skip to navigation Skip to main content

Witte webcambeelden: het wordt een mooie kerst in de Alpen

De kerstvakantie staat voor de deur en de wintersporters die dit weekend richting de Alpen vertrekken hoeven zich geen zorgen te maken; er ligt overal genoeg sneeuw! Het is de afgelopen jaren wel eens spannend geweest rond de kerstperiode, maar dit jaar was hiervan geen sprake. De winter is op tijd gekomen en heeft het hele Alpengebied voorzien van een mooie witte deken. Vooral in het westen (Frankrijk, Zwitserland) is heel veel gevallen de afgelopen weken. Maar ook in Oostenrijk ligt voldoende sneeuw!

Vandaag nog sneeuwbuien

Maar de vraag is natuurlijk: komt er nog verse sneeuw bij? Vandaag valt er nog wat sneeuw aan de noordwestflank van de Alpen. In Italië het zo goed als overal droog en in grote delen van Zwitserland en Oostenrijk zijn de neerslaghoeveelheden beperkt. De sneeuwgrens ligt in de meeste skigebieden rond de 1000m en dieper in de Alpen nog wat lager. De zon zien we vandaag vooral aan de zuidflank, in Italië dus.

Morgen een droge dag

Morgen is het overal droog. De zon schijnt niet uitbundig, maar komt er toch zeker wel af en toe aan te pas. Vooral in het westen van de Alpen wordt het zachter, het kwik komt rond 1800m op het vriespunt uit. Donderdag en vrijdag neemt de kans op neerslag weer toe. Maar er komt niet overal sneeuw bij. In Oostenrijk blijft het zo goed als droog, terwijl in het westen van de Alpen in de dalen soms regen valt. De sneeuwgrens ligt rond de 1500m in Frankrijk en tussen 900 en 1200m in Zwitserland.

Verwachting voor de kerst is nog onzeker

Voor de kerstdagen komen we nog niet verder dan een verre vooruitblik. En die is met heel veel onzekerheid omgeven. Het lijkt er op dat het wisselvallig is, met een flinke invloed van depressies. Maar over de exacte koers van de lagedrukgebieden is nog niet veel te zeggen en daar schuilt ook het probleem. Trekken ze noordelijker langs de Alpen, dan vallen de neerslaghoeveelheden mee, maar is het ook meteen een stuk zachter. Hierdoor zijn zeker de dalen gevoelig voor regen. Is de koers zuidelijker, dan valt er veel meer neerslag. Dan valt er sneeuw, want de lucht die over de Alpen trekt is dan veel kouder.

Hieronder een aantal webcambeelden die goed weergeven hoe goed de situatie momenteel is in de Alpen.

In Les Gets is heel veel sneeuw gevallen

Ook in het Oostenrijkse Gerlos ligt een goed pak sneeuw

Diep ingesneeuwd chalet in Engelberg

Berta's Kinderland in Fiss ligt er perfect bij

Het lijkt wel een januaribeeld in La Plagne

Hochsölden

Witte straten in Saas-Fee

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.