8 december 2012 door Diana in 'Materiaal''

Sneeuw

Freeriden wordt steeds populairder en wordt inmiddels door steeds meer wintersporters met veel plezier beoefend. Aangepast en trendy materiaal maakt het gemakkelijk en interessant om de weg van de poeder te vinden. Toch zitten er wat haken en ogen aan deze uiterst uitdagende discipline. Zomaar even van de piste afdwalen is toch niet zo ongevaarlijk als het vaak lijkt…Het grootste gedeelte van de lawines wordt namelijk veroorzaakt door de mensen zelf…

Horrorverhaal

Met grote zekerheid is niemand vergeten wat onze Prins Friso vorig jaar februari tijdens een off-piste tripje is overkomen…..Een werkelijk horrorverhaal dat mij nog vers in het geheugen staat. Misschien wel des te meer omdat Lech am Arlberg onder andere behoorde tot mijn werkgebied en ik “de afdaling“ van dichtbij ken. Het heeft de gehele wereld méér en bewuster doen nadenken over de mogelijke gevaren in de sneeuw en de onvoorspelbaarheid van de natuur en dat is maar goed ook! Het kan niet vaak genoeg gezegd worden; de grootste vijand is de mens zelf als het om lawines gaat.

Waar loert het gevaar?

Er zijn verscheidene facetten die een rol spelen met betrekking tot de veiligheid buiten de piste. Genoeg redenen om de bepaling en inschatting hiervan aan bekwame mensen over te laten die zich verdiept hebben in zaken als sneeuwkunde, lawinekunde, weerkunde toerenplanning, toerenbegeleiding, redding, veiligheid en oriëntatie. Met andere woorden; neem als je van plan bent off piste te skiën een hiervoor opgeleide skileraar mee zodat je het altijd aanwezige risico tot een minimum kunt beperken.

Lawine-oefening

Het is belangrijk dat je weet hoe je moet omgaan met pieper, sonde en schep

Sporen volgen

Het feit dat er een paar spoortjes zijn getrokken op een bepaalde helling zegt werkelijk helemaal niets over de veiligheid van de afdaling. Het weer kan zomaar omslaan en de conditie van de sneeuw is voortdurend in beweging. Daarnaast zijn er andere belangrijke pijlers die in beschouwing moeten worden genomen, zoals de stand van de zon, schaduw, temperatuur, neerslag, het feit of het noord, oost, zuid of westhelling is, de ligging van de andere bergen en de belasting door de skiërs en boarders. De natuur is constant in beweging en dit maakt dat de situatie van minuut tot minuut kan veranderen.

Safety First!

Vuistregel: iedereen is zelf verantwoordelijk voor een goede uitrusting! Met een warm pak kleding, goed geprepareerde ski’s, passende skischoenen en een veiligheidshelm ben je er echter nog niet als je wilt freeriden. Lawinepieper, sonde en een schep zijn noodzakelijke attributen om bij je te hebben tijdens een off-piste ervaring. Maar nog belangrijker is dat je weet hoe deze te gebruiken in geval van nood. Laat je van te voren uitgebreid informeren en oefen een paar keer zodat je meteen adequaat kunt handelen als het nodig is. Daarnaast is een lawinerugzak aan te bevelen.

Sonde

Met een sonde (lange stok) kan de precieze plaats van het slachtoffer bepaald worden

Regels

Tijdens het freeriden zal je skileraar aanwijzingen geven waar af te dalen. Hierbij echter een paar gouden regels om nooit meer te vergeten.

  • Daal nooit tegelijk af en houdt een veiligheidsafstand tussen- en achter elkaar aan zodat het sneeuwdek niet teveel belast wordt.
  • Communiceer op handtekens, niet door naar elkaar te schreeuwen of roepen.
  • Maak gebruik van het buddysysteem, ski of board met een buddy (maatje) die ongeveer over hetzelfde niveau als jij beschikt.
  • Je buddy neemt de verantwoording over jou, kijkt altijd waar jij bent en vice versa.
  • Kijk van tevoren naar de verschillende mogelijkheden in afdalingslijnen en uitwijkmogelijkheden.
  • Check vóór je de afdaling gaat maken, nogmaals of het materiaal in orde is.
  • Observeer de berg, het weer, de omstandigheden constant.
  • Spreek een verzamelpunt af, onder aan de afdaling.
  • Stop onder elkaar, zeker niet boven elkaar.
  • Schat obstakels als bomen, stenen, rotsen, sneeuwverschuivingen van tevoren goed in.

Nooit zonder gevaar

Dit artikel is wellicht met een ietwat strenge ondertoon geschreven, en dat is niet zonder reden. Het is en blijft van uiterste noodzaak dat wij wintersporters ons bewust worden, zijn en blijven van het feit dat freeriden gevaren met zich mee kan brengen. Maar als je goed voorbereid,weloverwogen en begeleid in de poeder terecht komt, is dit de grootste kik die je maar kunt beleven.

Wees streng voor jezelf tijdens je voorbereiding en in je concentratie, dan kun je los en onbezorgd zijn tijdens het afdalen…

Schep

De schep kan van levensbelang zijn

Tot haar 16e jaar had Diana nog nooit op de lange latten gestaan, maar dat heeft ze daarna ruimschoots ingehaald. In 2008 haalde ze haar eerste skilerarendiploma en St. Anton werd haar thuisbasis.