4 december 2012 door Thijs in 'Algemeen''

Ben je die fanatieke wintersporter, die het liefst een paar keer per jaar op wintersport gaat? Heb je zin in de wintersport, maar is een weekje vrij nemen net iets te lang? Waarom boek je dan niet een ski weekend of korte skivakantie? Korte skitrips winnen steeds meer aan populariteit, met name door de enorme beschikbaarheid aan vluchten naar de Alpen. Kies voor de ideale manier om er even tussenuit te zijn, weg van de dagelijkse drukte.

Mini ski

Een korte skivakantie, ook wel ‘mini ski’, is een geweldige manier om de inspanning en ontspanning van een wintersportvakantie te ervaren zonder dat het je teveel vakantiedagen kost. Bovendien kan het een leuke aanvulling zijn op je belangrijkste skivakantie in het jaar. Belangrijk voor een perfecte mini ski zijn een korte reistijd, een hotel of appartement dichtbij de piste en maximale skidagen.

Skiweekend of Midweek

Bij het boeken van een korte skivakantie zul je het grootste reisaanbod vinden buiten de hoogseizoenweken. In schoolvakanties zoals kerst en krokus, zijn accommodaties minder geneigd om kamers te verhuren voor alleen het weekend, tenzij je bereid bent het volle pond te betalen voor een 1-weeks verblijf. Een teamuitje naar de sneeuw wordt steeds meer georganiseerd door organisaties en verenigingen die graag kiezen voor een korte skivakantie, dat veelal gecombineerd wordt met het weekend. Zo hoeft de afdeling niet lang haar deuren te sluiten en hoeven de leden niet al te veel vakantiedagen op te maken. Andere gezelschappen kiezen voor een midweek, vanwege de rust op de pistes. Een leuke tip voor dit jaar is de Dutch Week in Val Thorens, waar steeds meer reisaanbieders ook short stays aanbieden.

Wat zijn de beste bestemmingen?

Lange afstanden rijden op weg naar de wintersportbestemming voor een lang skiweekend, daar zien veel mensen tegen op. Voor sommige is het een logische keuze om daarom uit te wijken naar relatief nabij gelegen bestemmingen zoals Winterberg in Duitsland. Een nadeel is echter dat het er erg druk is in het weekend en niet altijd sneeuwzeker. Wie zeker wil zijn van voldoende sneeuw, vertrekt richting de Alpen. De Alpen zijn tegenwoordig goed bereikbaar met de komst van low cost carriers, die handig inspelen op de steeds groter wordende vraag naar goedkope weekendvluchten. In Oostenrijk vind je veruit de beste aanbiedingen voor een korte wintersport. Leuke mini ski bestemmingen zijn bijvoorbeeld de Zugspitz Arena of de iets verder gelegen skigebieden Zillertal en Ötztal.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.