Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: weer veel sneeuw in de Alpen

4233 - Alpenweer: weer veel sneeuw in de Alpen (1)

Sinds maandagmiddag valt er weer veel sneeuw in de Alpen, vooral in het westen en noordwesten. Delen van de Franse Alpen en de bergen in Zwitserland “profiteren” er het meest van. Maar ook in Oostenrijk valt wel het een en ander aan sneeuw. Aan de Italiaanse kant zijn de hoeveelheden sneeuw beperkt. Daarbij moeten we aantekenen dat de sneeuwgrens wel even flink is opgelopen.

Sneeuwgrens weer omlaag

Was het eerst tot in de dalen wit, nu ligt de sneeuwgrens even rond de 1000m (in Oostenrijk meestal al wel lager). In de loop van de dag gaat de sneeuwgrens weer omlaag en is alleen bededen de 500m de neerslag soms nog vloeibaar. Vanmiddag valt er vooral in het noordelijk deel van de Franse Alpen, in Zwitserland en in Oostenrijk in Karinthië nog sneeuw.

Gisteren was het nog zonnig in Serfaus

Het sneeuwt door

Morgen gaat de sneeuwval in Zwitserland en het noordwestelijk deel van de Franse Alpen gewoon door. Mogelijk is het halverwege de dag even wat droger, maar in de avond activeert de sneeuwval weer enigszins. De rest van het Alpengebied heeft op wat lichte sneeuwval in de ochtend na, een overwegen droge dag. In Italië is de kans op zon het grootst. Het ziet er naar uit dat deze sneeuwdump dus vooral in delen van Frankrijk en in Zwitserland tot een flinke verse sneeuwlaag leidt.

De webcambeelden van vandaag laten grijs weer zien en op veel plaatsen sneeuwval, zoals hier in La Tania

Sneeuwhoogten

Hoeveel er uiteindelijk ligt is lastig aan te geven. Modellen berekenden in de periode van maandag tot en met woensdag 50-80cm. Omdat de meeste skigebieden nog niet open zijn, wordt er lokaal weinig aan waarnemingen gedaan. De sneeuwhoogtes die we op de site zien staan, zijn dan ook nog slecht bijgewerkt. Komend weekeinde openen al meer gebieden het seizoen en hopelijk gaat het met die waarnemingen nu snel beter.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.