24 november 2012 door Gastredacteur in 'Skigebieden onder de loep''

Schladming-Dachstein, onder wintersporters een relatief onbekend skigebied, voor de fanatiekelingen meer bekend van The Nightrace en de Wereldkampioenschappen Alpine Skiën die hier van 4 tot en met 17 februari 2013 gehouden worden. En met de volledige Ski amadé skipas kun je vanuit Schladming maar liefst 860 kilometer aaneengesloten pistes bedwingen. Zo kan het zijn dat je de ene dag op de Dachsteingletscher zit en de volgende dag door de bossen van de Reiteralm zoeft. Mogelijkheden genoeg vanuit Schladming!

Afdalen van de officiële WK-piste

Stel jezelf eens voor: kraakverse sneeuw, de lucht is helder en ijskoud, donkergrijze wolken hangen over het dal. Een waterig zonnetje breekt langzaam door en de skilift voert over de officiële WK-piste voor de wereldkampioenschappen alpineskiën naar de top op 1.894 meter. Hoe mooi zou het zijn om als amateur wintersporter deze WK-piste te verkennen… Niets is onmogelijk: gewoon doen! Want deze piste is namelijk open voor íedere wintersporter.

Schladminger 4-Berge-Skischaukel

Vanaf de top van de Planai is het goed afdalen over voornamelijk rode en blauwe pistes. De Planai en de Hochwurzen vormen het grootste Steirische skigebied en het centrum van de Schladminger 4-Berge-Skischaukel. Deze schakel verbindt de 4 grootste bergen (Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling en Reiteralm) met elkaar en vormt zo een skigebied van 125 kilometer pistes, waaronder de WK-piste. En alsof dat niet genoeg is kan de ware kilometervreter zijn hart ophalen met de Ski Amadé skipas. Hiermee is het mogelijk om via de aangesloten skigebieden 860 km pistes te bedwingen.

WK FIS Alpineskiën 2013

Schladming is maar wat trots dat zij het WK hebben binnengehaald en er wordt flink geïnvesteerd in de infrastructuur van liften en pistes. Voor de vakantieganger zijn die investeringen goed merkbaar. De pistes zijn op WK-niveau, wat onder andere inhoudt dat ze verbreedt zijn en dankzij de sneeuwkanonnen altijd voldoende van sneeuw worden voorzien. Milieutechnisch timmert Schladming ook aan de weg. Het WK wordt namelijk een groen WK. De zeven gemeentes binnen de Schladming-Dachstein regio hebben zich tot doel gesteld om in de strijd tegen klimaatverandering de energie CO2-neutraal te produceren en om het verbruik ervan te minimaliseren.

Onbekend maakt onbemind?

Niet alleen op de pistes kun je je prima vermaken, Schladming zelf bruist van de activiteiten en energie. Het centrum van Schladming met de omringende stadsmuur geeft een mooi beeld van hoe de stad er in vroeger tijden heeft uitgezien. Het kenmerkt zich door veel oude, kleurrijke huizen waaronder de oude stadstoren uit 1629 en het raadhuis uit 1849. Er is een uitgebreid aanbod van cafeetjes, restaurants en snuisterijenwinkeltjes. Onbekend maakt onbemind: geheel ten onrechte is Schladming (nog) niet bekend bij het Nederlandse wintersportpubliek. Het WK echter zal een mooie boost geven en Schladming definitief op de kaart zetten.

Klik hier voor meer informatie over Schladming >>

Tekst & Fotografie: Tjeerd Langstraat, Oostenrijks Verkeersbureau

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar [email protected] en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen