Skip to navigation Skip to main content

Altijd vroege sneeuw

4172 - Altijd vroege sneeuw (1)

Oktober en november zijn maanden van stilte en rust in het Glemmtal. Dit betekent niet dat er in deze perioden niets gebeurd. In een mondiaal skigebied als Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn word er eigenlijk continu geïnvesteerd door de plaatselijke ondernemers en het liftbedrijf. Zo afhankelijk als we van de sneeuw zijn in het seizoen, zo onwelkom was de vroege sneeuw die de afgelopen week gevallen voor menig ondernemer die investeert en dus verbouwt in ons dorp.

Met plezier uitkijken naar de wintersport

Het zijn rare contrasten: prachtige beelden van een winterlandschap in november en het kriebelend gevoel van onze gasten, die nu al met veel plezier uitkijken naar hun wintersport vakantie bij het zien van de mooie winterse plaatjes. En daarnaast het dorp dat gewoon nog niet klaar is voor de sneeuw.

Sneeuw voor de seizoensopening

Zo zijn diverse hotels, pensions en restaurants druk aan het verbouwen. Wij hebben hier altijd maar een relatief korte tijd om verbouwingen te realiseren. De sneeuw van nu is een „spelbreker“ die deadlines en planningen goed in de war schopt. Diezelfde sneeuw zorgt er dan ook weer voor dat de gasten vanaf 30 november (geplande seizoensopening) aan de deur hun onderkomen staan te kloppen. Alleen is het wel te hopen dat deze dan wel af is!

Niet meer met de tractor omhoog

Onze buurman liep ook te mopperen. Zijn almen zijn in de winter onderdeel van het skicircus. Daarvoor moet hij wel alle hekken plat gooien en diverse voorzieningen treffen. Echter kan hij nu niet met zijn tractor meer omhoog. Lopen dus, en hopen dat de sneeuw nog niet te hoog ligt.

Verse sporen in de vroege sneeuw

Sneeuw is business

Sneeuw is business. Een veel gemaakte opmerking is dan ook dat wanneer er geen sneeuw valt, de banken pas echt zenuwachtig worden. 95% van onze plaatselijke economie is afhankelijk van sneeuw. Geen sneeuw, geen inkomen. Men doet er dus alles aan om de omstandigheden optimaal te houden. Zodoende draaide afgelopen weken de sneeuwkanonnen al op de hoger gelegen pistes en heeft men in allereil alle overige kanonnen in positie geplaatst gemaaakt voor de verwachte vorst perioden.

Sneeuwdepot

Hoe belangrijk sneeuw is blijkt wel uit het sneeuwdepot Zwölfer-Nordbahn vlakbij onze woning. Geloof het of niet; hier ligt onder een zeil 15.000 m3 sneeuw opgeslagen! Voor diverse activiteiten tijdens de seizoensopening moeten we ook sneeuw hebben in het dorp. Afzeggen van deze activiteiten kost zoveel geld dat men 2 jaar geleden heeft besloten om de benodigde sneeuw maar op te slaan aan het eind van het seizoen. De gehele zomer door ligt daar dus die enorme bult sneeuw onder een zeil, afgedekt met houtsnippers te wachten op de winter. Hierbij verliest men maar 2500 m3. Kosten: € 10.000 voor opslag en transport. Voor het evenement heeft men ca. 8000m3 nodig. De rest word gebruikt voor het funpark en op plekken die het seizoen door wat extra sneeuw nodig hebben.

Winterse plaatjes op de webcam

Euforie

De euforie over de vroege sneeuw bij wintersportliefhebbers is leuk en de plaatjes mooi. Indien vrouw holle niet haar dekens uitschut boven Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, zorgen we zelf dat er altijd wat sneeuw is. Mijn buurman heeft nog 136 palen van zijn afzetting plat te gooien. Voor hem en meerdere dorpsgenoten had de sneeuw nog even mogen uitblijven.

Klik hier voor meer informatie over het chalet van Derco >>

Winter Male Author 4

Over Derco

Wintersport is de grote hobby van Derco. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.