20 oktober 2012 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Grindelwald

Er zijn van de wintersportplaatsen die alles mee lijken te hebben: imposante bergen, sfeervolle chalets én een prachtig skigebied. Grindelwald is zo’n plaats en ik mocht er afgelopen winter een paar dagen vertoeven. Ik snap inmiddels wel waarom veel wintersporters hier jaarlijks terugkeren. Voor mij was het hopelijk ook niet de laatste keer!

Grootste en levendigste dorp van de Jungfrauregion

Na een prachtige treinreis komen we aan op het station van Grindelwald, dat midden in het centrum ligt. Het is slecht 50 meter lopen naar ons hotel, ideaal. De afgelopen dagen zijn we ook in de andere plaatsen van de Jungfrauregion geweest, Mürren en Wengen, maar al snel blijkt dat Grindelwald de grootste en meest levendige plaats van de regio is. Winkels, bars en restaurants, het is er allemaal en de sfeer is gezellig. Knus, stijlvol of trendy, er is voor elk wat wils. Je vindt hier over het algemeen geen ‘hossende’ après-ski, maar dat past hier ook eigenlijk niet. Het dorp is vrij uitgestrekt, dus ook rustzoekers zitten hier prima als ze een accommodatie buiten het centrum hebben.

Grindelwald

Ruim 200 kilometer piste

De Jungfrauregion telt in totaal 3 skigebieden die onderling met elkaar verbonden zijn middels treinen en bussen. Vanuit Grindelwald kun je direct de lift nemen naar het gebied First of Kleine Scheidegg-Männlichen. De gebieden bieden samen ruim 200 km aan pistes. De Schilthorn bij Mürren is het meest afgelegen skigebied, maar absoluut de moeite waard om een keer te bezoeken. Het uitzicht vanaf het hoogste punt - Piz Gloria op 2970 m - is waanzinnig. Je voelt je heel klein als je naar de toppen van de Jungfrau, Eiger en Mönch kijkt. Het gebied is eenvoudig per trein en gondel bereikbaar, al kost het vanuit Grindelwald wel wat tijd.

Warme chocolade mit Sahne

Grindelwald-First is een ideaal gebied voor families en beginners. Bovenin het skigebied liggen heerlijke brede – relatief eenvoudige pistes - welke lopen tot aan het bergstation Schreckfeld. De dalafdalingen zijn behoorlijk pittig, dus beginnende wintersporters zullen de lift terug moeten nemen naar het dal. Ook freestylers en snowboarders zijn in First aan het juiste adres. Er zijn hier maar liefst twee funparks; één voor beginners en één voor de pro’s. Voor ervaren skiërs is er een heerlijke zwarte afdaling. De skiroute vanaf het middenstation Bort terug naar het dal is een absolute aanrader, zeker als er – zoals in ons geval – een dik pak verse sneeuw gevallen is. Vergeet niet eerst een warme chocolade met slagroom te nemen bij Berghaus Bort.

Grindelwald First

We hadden geluk: een dik pak verse sneeuw

Berghaus Bort

Eerst nog even warme chocolade...

Met de trein naar de pistes

Kleine Scheidegg-Männlichen is het grootste skigebied en is direct verbonden met Wengen. Je kunt vanuit Grindelwald omhoog naar Männlichen met de authentieke rode gondels of met de trein (ja, inderdaad met de trein!) naar het bergstation Kleine Scheidegg. Tip: probeer eens een ‘Röstizza’ (combinatie van rösti en een pizza) bij het restaurant op het station van Kleine Scheidegg. Vanaf het bergstation zijn er diverse rode en blauwe afdalingen terug naar het dal. Gevorderde skiërs mogen de Lauberhorn afdaling naar Wengen – bekend van de Worldcup – absoluut niet missen. Er is op deze piste tevens een snelheidsmeting, dus je kunt even lekker gas geven.

Kleine Scheidegg

Röstizza bij het Restaurant Bahnhof, Kleine Scheidegg

Top of Europe

Al met al denk ik dat Grindelwald, zowel het dorp als het skigebied, geschikt is voor een brede doelgroep. Families en wintersporters van alle niveaus, maar ook vakantiegangers die graag eens iets anders doen zoals rodelen, wandelen of een ritje op een velogemel (sneeuwfiets) zullen het er naar hun zin hebben. Het meest indrukwekkend van alles vond ik het berglandschap met de bekende Zwitserse ‘reuzen’. Vergeet niet een ritje met de trein naar het hoogste treinstation van Europa te maken: Jungfraujoch – Top of Europe. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over o.a. de Aletschgletsjer.

Jungfrau Joch

Jungfraujoch - Top of Europe

Klik hier voor accommodaties in Grindelwald >>

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen