Skip to navigation Skip to main content

Het eerste Alpenweer van het seizoen: veel verse sneeuw!

4174 - Het eerste Alpenweer van het seizoen: veel verse sneeuw! (1)

Op veel plaatsen in de Alpen heeft het de afgelopen dagen al flink gesneeuwd. De meest recente beelden komen uit Oostenrijk. Deze foto is gemaakt in Brixen im Thale, waar tot in het dal (op ongeveer 800m) een flink pak sneeuw is gevallen. In Frankrijk ligt de sneeuwgrens wat hoger. De lager gelegen delen in Les trois Vallees zijn nog groen, maar hogerop is het ook al flink wit. Aan de zuidflank van de Alpen is minder sneeuw gevallen. Deze regio is ook in normale seizoenen vaak wat later aan de beurt.

Niet te vroeg juichen

Sowieso moeten we ons bij deze eerste sneeuw niet meteen rijk rekenen. Het gebeurt wel vaker dat er vroeg in November sneeuw valt, maar het is daarna niet ongebruikelijk dat er dan weer een boel wegdooit. Zeker in de dalen geeft deze sneeuw nog lang geen zekerheden voor het aanstaande seizoen. Maar om je vast lekker te maken zijn de webcambeelden natuurlijk niet vervelend.

Nee dit is geen beeld van vorige winter, dit is nu...

Stijgende sneeuwgrens

Morgen valt er nog wat sneeuw in Beieren, of in Vorarlberg en Tirol, maar de sneeuwgrens gaat wel omhoog naar 1500m. In de rest van het Alpengebied is het droog. Donderdag is het overal droog., Er is geregeld zon, en het kwik stijgt flink. Pas boven de 2000m liggen de temperaturen rond 0 graden. Pas zaterdag komt er weer neerslag aan, eerst regent het, waardoor veel van de nu gevallen sneeuw weer verdwijnt, in de loop van het weekeinde wordt het weer kouder en kan het weer wat witter worden.

Vanaf deze week houden we je weer regelmatig op de hoogte van het weer in de Alpen. In november zal dit 3x per week zijn en vanaf december 6x per week. Net als vorig jaar wisselen de geschreven weerberichten en videoweerberichten elkaar af.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.