30 augustus 2012 door Joeri in 'Nieuws', Algemeen''

Wintersport in Tirol

De voorbereidingen voor het wintersportseizoen 2012-2013 zijn in volle gang. Ook dit jaar investeert Tirol fors in nieuwe liften, pistes, hotels en het onderhoud van de bestaande infrastructuur. Zo opent half december het nieuwe skigebied Ski Juwel en drink je op de Pitztaler gletsjer koffie in het hoogst gelegen café van Oostenrijk (3.440 m). Ook worden Ischgl en Sölden toegevoegd aan de Tirol Snow Card, de grootste overkoepelende skipas ter wereld. Hierbij een overzicht van de belangrijkste noviteiten.

Investeringen gletsjergebieden

De eerste pistekilometers van het seizoen worden gemaakt op de vijf Tiroler gletsjers. De Stubaier gletsjer viert haar 40 jarig jubileum met de nieuwe 8-persoons stoeltjeslift Rotadl, die half oktober in gebruik gaat. De lift met stoel- en hoofdsteunverwarming, vervangt de 4-persoons Rotadl stoeltjeslift. Helemaal nieuw is de 4-persoons stoeltjeslift Daunjoch, die eind november wordt geopend en zorgt voor de toevoeging van een nieuwe zwarte piste en diverse freeride routes. Op de Hintertuxer gletsjer wordt de Gefrorene Wand 3a vervangen door s’ werelds eerste 10-persoons kabelbaan met stoelverwarming van Doppelmayr. Met 46 gondels en een snelheid van 6 m/sec heeft de lift een capaciteit van 2.800 personen per uur.

Koffie drinken op grote hoogte

Begin oktober wordt in het Pitztal op de gletsjer de hypermoderne Wildspitzbahn geopend, die wintersporters naar Oostenrijks hoogst bereikbare punt per skilift brengt (3.440 m). De 8-persoons kabelbaan van Doppelmayr heeft 61 gondels met stoelverwarming en vervangt de Pitz Panoramabahn. Bij het bergstation opent in oktober eveneens ‘Café 3.440’, het hoogst gelegen café van Oostenrijk met een zwevend terras en uitzicht op de hoogste berg van Tirol, de Wildspitze (3.774 m).

Het hoogst gelegen café van Oostenrijk opent in oktober.

Het hoogst gelegen café van Oostenrijk opent in oktober.

Ski movie traject St. Johann in Tirol

Deze winter kun je je eigen kwaliteiten meten en filmen op het, met 120 meter verlengde, ski cross parcours met ski movie traject in St. Johann in Tirol. Met een ligging midden in het snowpark zorgen boxen, kickers, bumps, jumps en een boardercross voor een adrenaline boost voor beginners en gevorderden. Met je skipas en een persoonlijke code kun je jouw afdaling laten filmen en direct terugkijken. In Kitzbühel wordt het nieuwe seizoen geopend met de moderne Waldebahn op de befaamde Hahnenkamm. De 6-persoons stoeltjeslift vervangt de Walde sleeplift. De 2-persoons Zweitausender stoeltjeslift wordt eveneens vervangen door een moderne 8-persoons stoeltjeslift.

Nieuw skigebied: Ski Juwel

Alpbach en Wildschönau bundelen hun krachten en gaan verder onder de naam Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau. Door de fusie ontstaat een nieuw skigebied met 145 km piste (waarvan 17 km skiroutes) en 47 liften. Nieuw zijn de verbindende 8-persoons gondel op de Schatberg en de twee km lange verbindingspiste. Door de verbindingslift, die 3.279 meter overbrugt in 10 minuten, behoort Ski Juwel tot de top tien van grootste skigebieden in Tirol. De officiële seizoenstart vindt plaats in het weekend van 14-16 december.

Ski Juwel

Alpbachtal en Wildschönau zijn met elkaar verbonden en vormen vanaf deze winter: Ski Juwel.

Overige investeringen

  • In SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental wordt de Stöcksesselbahn voorzien van een speciale sluitingsbeugel voor kinderen.
  • In Brixen im Thale opent een permanent wedstrijdparcours met tijdsregistratie.
  • Op de Hohe Salve wordt een nieuw waterreservoir aangelegd.
  • Bij het bergstation van de Alpenjochbahn in Imst (2.100 m) treffen zonaanbidders elkaar bij SunOrama. Dit zonneplateau met zitzakken is ideaal als lunchstop en biedt een fenomenaal uitzicht bij zonsopkomst.

Toen hij net kon lopen werd Joeri direct op de ski’s gezet bij opa en oma in de achtertuin in Westendorf. De liefde voor dit dorp, de sport en Oostenrijk was geboren en is nooit meer weggegaan.