21 september 2012 door Joris in 'Algemeen''

Wordt het komende winter een hotel of toch weer een vakantiehuis? Kies eens een compleet andere accommodatie, ga overnachten in een iglo! Geen luxe en comfort maar slapen in een slaapzak naast je familie of vrienden. Op diverse locaties in de Alpen kun je de nacht doorbrengen in een heuse iglo. Laat je niet afschrikken door de kou en wees niet bang dat iglo’s niet stevig zijn. Overnachten in een iglo is een bijzondere ervaring die iedere wintersporter een keer meegemaakt moet hebben. Enthousiast? Iglu-Dorf is de organisatie die je verder kan helpen!

Verrassend warm

Hoewel sneeuw misschien niet het meest ideale materiaal lijkt om een onderkomen mee te bouwen is dit wel het geval. Door de blokken spiraalsgewijs te stapelen ontstaat een zeer stevig bouwwerk dat onmogelijk kan instorten. Bovendien is sneeuw een slechte warmtegeleider, zodat warmte goed wordt vastgehouden. Je zult je nog verbazen hoe 'warm' het in een iglo is! Essentieel is wel dat er een ventilatie gat wordt aangebracht voor de aanvoer van frisse lucht.

Bijzondere ervaring

Een iglo van Iglu-Dorf wordt niet op de traditionele manier gebouwd. Er wordt een ballon opgeblazen die de basis vormt voor de iglo. Door de ballon met sneeuw te bedekken krijgt de iglo zijn definitieve vorm. Het realiseren van een Iglu-Dorf kost maar liefst 2000 werkuren, wat neer komt op 1 uur per gast! De iglo’s van Iglu-Dorf worden door tunnels met elkaar verbonden waardoor een iglo-hotel ontstaat met slaapvertrekken, een bar en wc’s. Zoek niet naar een douche, die ga je niet vinden in een Iglu-Dorf. Niet de luxe die je gewend bent van andere accommodaties maar beslist een bijzondere ervaring.

Overnachten in een iglo

Iglo met whirlpool

Net als bij een gewoon hotel heb je bij Iglu-Dorf ook de keuze uit diverse ‘kamers’. Zo is er een standaard 6-persoons iglo maar ook een romantische variant met eigen whirlpool. Wie voor de standaard iglo kiest, overnacht knus naast elkaar om optimaal van lichaamswarmte gebruik te maken. Met de beschikbare expeditie slaapzakken die bestand zijn tot temperaturen van -30 graden krijg je het sowieso niet snel koud!

Traditionele kaasfondue

Ieder Iglu-Dorf beschikt over een publieke sauna of whirlpool om in te ontspannen. Heerlijk warm, tot het moment dat je eruit wil! Daarna kun je je echter opwarmen met huisgemaakte Glühwein en traditionele kaasfondue. Na de nacht doorgebracht te hebben in de iglo biedt het nabijgelegen bergrestaurant uitkomst wanneer je je op wil frissen. Ook nuttig je hier een uitgebreid ontbijtbuffet. Het wordt aangeraden om slechts voor één overnachting bij een Iglu-Dorf te kiezen. Vrijwel alle gasten geven hier gehoor aan.

Whirlpool in een iglo

Onvergetelijk verblijf

Je vindt Iglu-Dorf in Andorra, Davos-Klosters, Gstaad, Engelberg, Zermatt en op de Zugspitze. Vanaf 25 december (Zugspitze vanaf 31 december) tot midden april is het weer mogelijk om te overnachten in een iglo. Omringd door de bergen geniet je van een onvergetelijk verblijf. Benieuwd hoe het er tijdens zo’n verblijf in een iglo nou precies aan toe gaat? Lees het verslag van weblogredacteur Kees die vorig jaar in een iglo op de Nebelhorn in Oberstdorf overnachtte.

Klik hier voor meer informatie over Iglu-Dorf >>

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.