17 juli 2012 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

La Mongie

Morgen staat de wielrenners in de Tour de France een loodzware bergetappe te wachten. Onderweg moet onder meer de gevreesde Tourmalet beklommen worden. Met 2115 meter de hoogste berg die de renners dit jaar voor hun wielen krijgen. Momenteel is de Tourmalet en omstreken het domein van wielrenners en andere bergsporters, als de groene alpenweiden straks weer transformeren in witte pistes is het de beurt aan de wintersporters. Op de flanken van deze mythische berg kan namelijk ook uitstekend geskied worden. Voor off-piste liefhebbers ligt hier helemaal een prachtig skigebied.

La Mongie

La Mongie is een wintersportdorp dat haar skipistes onder meer heeft liggen op de Tourmalet. Deze jonge wintersportplaats wordt gezien als dé topbestemming van de Franse Pyreneeën. Op wintersportgebied welteverstaan, voor de charme en de authenticiteit hoef je niet naar La Mongie af te reizen. Het dorp bestaat voornamelijk uit moderne hotels en appartementencomplexen met hier en daar wat restaurants en winkels. Aangezien La Mongie is gelegen op 1800 meter wordt het dorp iedere winter bedolven onder een flinke laag sneeuw.

Skiën op de Tourmalet

De Tourmalet vormt het middelpunt van het grootste skigebied van de Pyreneeën. Rond de wintersportplaatsen La Mongie en Barèges ligt een skigebied met maar liefst 100 kilometer aan gevarieerde pistes. De oude liften zijn de afgelopen jaren vrijwel allemaal vervangen wat een einde heeft gemaakt aan de wachttijden. Daarnaast is het goed om te weten dat het prijsniveau hier stukken lager ligt dan in de Alpen. Het ruim opgezette skigebied is geliefd bij ieder type skiër, maar misschien wel het meest bij de off-piste liefhebbers.

Domaine du Tourmalet

Pic du Midi de Bigorre

Pic du Midi de Bigorre

Vanaf de 2872 meter hoge Pic du Midi de Bigorre, waar ook een oud observatorium ligt, zijn de meest uitdagende off-piste afdalingen te maken. Er staat een bord om je te waarschuwen dat je sterk wordt aangeraden om alleen af te dalen onder begeleiding van een gids. Een kijkje over de rand doet de gemiddelde skiër al huiveren, zo steil is het eerste gedeelte. Durf jij het aan? Dan is het sporen trekken geblazen in de verse poedersneeuw. Skigebied Grand Tourmalet is hét skigebied voor freeriders.

Col du Tourmalet

Voor er weer geskied kan worden, zijn morgen eerst de wielrenners aan de beurt. In 1910 werd deze bergpas voor het eerst beklommen en sindsdien is het vrijwel altijd een vaste waarde in de Tour de France. Voor skiërs kunnen bergen niet lang en hoog genoeg zijn, wielrenners verafschuwen echter deze 18 kilometer lange beklimming met stijgingspercentages tot bijna 10%. In tegenstelling tot de wintersporters zien zij hier zwarte sneeuw wanneer ze naar boven rijden. Van de inspanning welteverstaan.

Klik hier voor meer informatie over skiën op de Tourmalet >>

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.