Skip to navigation Skip to main content

Efteling versus wintersport

4082 - Efteling versus wintersport (1)

Ik ben blij! Na een rustig voorjaar waarin je even lekker kunt bijkomen van het voorbije winterseizoen komt het zomerseizoen in Saalbach weer op gang. Hoewel de zomergasten met totaal andere wensen en verwachtingen komen, kijk ik er altijd weer naar uit. De rustige periode geeft me ook even de tijd om buiten het schilder-, tuin-, timmer- en schoonmaakwerk de actualiteiten in Nederland te volgen. Bij het lezen van veel deprimerend nieuws was er de afgelopen maand een leuk bericht: de Efteling bestond 60 jaar! Meteen verviel ik in nostalgische gedachten van nachten niet kunnen slapen voor het schoolreisje, het eten van een kaneelstok en een uur twijfelen of ik het spookhuis in durfde te gaan. Nu vraag je je natuurlijk af wat dit nu allemaal te maken heeft met de wintersport, buiten de rijen die zowel voor de Droomvlucht als menig ski lift staan.

De Efteling

Hoewel de crisis in alle hevigheid om zich heen slaat, heeft de Efteling hier geen centje pijn aan gehad. Dit zou natuurlijk nog kunnen komen. De bezoekersaantallen stijgen en de verwachtingen zijn goed. Gek eigenlijk, een gemiddeld gezin, vader, moeder, zoon en dochter betalen samen met parkeren € 138,00 om binnen te komen. En dan hebben ze nog geen kaneelstok op!

Prijzen versus rijen

Hier komt mijn punt: veel van onze gasten klagen en mopperen voorzichtig over de skipasprijzen. Toegegeven, deze zijn best pittig. Wanneer je de eerste dag op je wintersport voor je hele gezin de passen hebt afgerekend, neem je 's middags wel een schnaps minder. Of juist 1 meer om van de schrik te bekomen. Over de prijzen van de Efteling horen we nooit iemand. Dit terwijl veel van onze gasten toch minimaal 1x in de 2 jaar zijn hand in Holle Bolle Gijs steekt. Daarbij zijn de wachttijden bij onze attracties (lees 55 liften) minimaal.

Saalbach-Hinterglemm

Even wat andere feiten op een rij. 200 km aan pistes = 253,5 hectare te skiën sneeuw oppervlak. 472 Sneeuwkanonnen, 62 snowbully's, 40 Hutten & restaurants, gratis openbaar vervoer en ongeveer 480 medewerkers. Bovenstaand in ogenschouw nemend zijn de bedragen voor een skipas goed te begrijpen. Sterker nog, afgezet tegen de entree van de Efteling is deze zelfs goedkoper! (Saalbach € 30,30 volw/p.dag. Hoogseizoen 2011-12) en geen file bij het verlaten van de piste op weg naar je hotel of chalet.

Komend seizoen

Laten we hopen dat beide attractieparken weer een goed seizoen tegemoet gaan. Eerst nog een mooi zomerseizoen in het Glemmtal en wanneer het werk het toelaat een paar dagen naar Nederland met misschien wel een bezoek aan... de Efteling!

Winter Male Author 4

Over Derco

Wintersport is de grote hobby van Derco. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.