Skip to navigation Skip to main content

Het was een strenge winter in Braunwald, we hebben de -20 °C gehaald. Het was ook een sneeuwrijke winter in Braunwald, we hebben de 2 meter gehaald. Maar het was ook een heel gezellige winter in Braunwald, in Familiehotel Hüttenberg. Toch ben ik blij dat het eindelijk lente is.

Kou

De voorspelling was voor heel Europa dat het een koude winter zou worden. Dat hebben we ook hier in de Alpen gemerkt. Eindelijk hadden de kinderen vakantie, konden ze heerlijk iedere dag op skiles. Ski-strippenkaart was gekocht, ski’s gehuurd en de skipakken lagen klaar. Toen kwam de Bise (koude Bergwind, tegenovergestelde van de Föhnwind)... Eén les hebben ze gehad. Huilend van de kou kwamen ze binnen. Hun kleine lichaampjes konden niet op tegen deze striemende kou.

Sneeuw

Het sneeuwt! Leuk, sneeuwballen gevecht, skiën, sneeuwpop bouwen, sleeën. Kortom sneeuwpret. De gasten kwamen allemaal aan in een prachtige witte wereld. Sprookjesachtig. Grote dikke vlokken dwarrelden, meer dan eens, een hele dag naar beneden. Prachtige pistes en zeer tevreden gasten. Wij dus ook blij! Totdat het eind januari was en het maar niet ophield met sneeuwen. Alarm! De 160 cm is gehaald; de platte daken moeten geruimd worden! Voor een aantal daken was dat al te laat. De dikke pakken sneeuw duwden de daken langzaam in. Gelukkig hebben wij een puntdak, behalve boven de eetzaal en de keuken, daar is het dak plat. Dus, wij moesten ook aan de slag. Met vier man (vrouw) sterk hebben we een hele dag geruimd. 160 cm, dat is toch bijna manshoog, moest van het dak af. Ondanks dit bikkelen, bleef de hoeveelheid sneeuw erg leuk.

Gezelligheid

In huis was het de hele winter gezellig, warm en vol. Omdat we al jaren ongeveer dezelfde gasten hebben, hoorden we iedere zaterdag (wisseldag): wat leuk dat jullie er ook weer zijn! Meteen kroop iedereen weer gezellig bij elkaar aan tafel, de spelletjes werden uit de kast gehaald en het jaar werd nog even doorgesproken. De kinderen vonden elkaar meteen weer, in de speelzalen was het dan ook gezellig rumoerig. Wij genieten er iedere dag weer van om zo’n mooie ontmoetingsplek te kunnen zijn.

Eindelijk lente

De natuur heeft het zwaar te verduren gehad deze winter. Tot eind april viel er nog af en toe sneeuw. Toch heeft het warme weer ons ook bereikt. De sneeuw verdwijnt ‘als sneeuw voor de zon’ en de bloemen en planten schieten de grond uit. Het lijkt alsof de natuur in een stroomversnelling is gekomen. De ene dag ligt er nog sneeuw en de volgende ochtend vind je op dezelfde plek een veld met krokussen. Regelmatig horen we een lawine in Braunwald. De sneeuw ‘stroomt’ van de bergen af. Een prachtig gezicht! De watervallen zijn aangezweld en storten zich in de diepte met een denderend geweld. De wereld is weer fris groen. Ja, het is eindelijk lente!

Wil je meer informatie over het hotel van de familie Zoetmulder? Kijk dan hier >>

Door: Martje Zoetmulder

Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.