Skip to navigation Skip to main content

Dreiländer Super Skisafari deel II

4045 - Dreiländer Super Skisafari deel II (1)

Een Dreiländer Super Skisafari is één week lang skiën in drie landen; Oostenrijk, Zwitserland en Italië! Vorige week kon je lezen over de skigebieden Serfaus-Fiss-Ladis en de Kaunertaler Gletsjer. Vandaag deel II van de Dreiländer Super Skisafari, nu staan Nauders, Samnaun en Ischgl op het programma.

Dag 4 - Nauders Reschenpass & Schöneben Belpiano (I)

Vandaag starten we onze skitour in het skigebiedje Schöneben / Belpiano, in Italië. Vlak nadat we de grens van Oostenrijk en Italië hebben gepasseerd verschijnt een prachtig meer voor ons, de Reschensee / Lago di Resia. Uitkijkend in zuidelijke richting is aan de horizon de Ortler te zien, deze 3905 meter hoge tellende berg was vroeger nog de hoogste van Oostenrijk, tot in 1919 de overgang van Zuid-Tirol naar Italië plaatsvond. Het gehele skigebied bevindt zich op de noordzijde van de berg, maar heeft desalniettemin een overvloed aan zon. De zon schijnt vandaag weer en de pistes liggen er in dit gebied prachtig bij. Het skigebied heeft vijf liften en negen pistes, de liften zijn zeer comfortabel en kindvriendelijk. Tevens heeft Schöneben een snowpark wat 'geshaped' wordt door QParks. Kortom een klein gebiedje, maar een superfijn gebiedje! In een paar uurtjes hebben we dan ook alles geskied en genieten we snel van de Italiaanse cappuccini.

Skiën op de breedste piste van Oostenrijk

Zodra de cappuccini op is vertrekken we naar het 80 pistekilometer tellende Nauders Bergkastel, gelegen op een hoogte van 1400 meter en reikend tot een hoogte van 2850 meter. Dit afwisselende skigebied biedt ons verdere mogelijkheden voor onze tour. Achterin het skigebied zijn geweldige rode en zwarte afdalingen te doen, skiroutes en buckelpistes voor de 'profis' zijn aanwezig en een hele fijne blauwe bosrijke dalafdaling om te cruisen. Ook heeft dit gebied de breedste piste van Oostenrijk, de blauwe 2 in combinatie met de rode 3 zijn samen maar liefst 300 meter breed. Wij maken hier maar al te graag gebruik van, wat een afwisseling heeft dit gebied! We lunchen vandaag bij de Lärchenalm waar 'Live-Musik' gespeeld wordt en sluiten de dag af in de gezellige Yeti-bar. Vele van de groep hebben zich vandaag aangenaam laten verassen door de skigebieden van Nauders Reschenpass en hebben een werkelijke Traumtag in den Tiroler Bergen ervaren!

Dag 5 - Samnaun (CH)

Op de vijfde dag gaan we naar Zwitserland en starten we in het skigebied van Samnaun, onderdeel van de Silvretta Arena. Samnaun ligt in een douane vrije zone, hierdoor komen veel mensen er naartoe om goedkope rookwaren, drank, eau de toilette en juwelen te kopen. Wij komen er natuurlijk om een mooie tour te skiën en boarden. De Silvretta Arena telt 238 pistekilometers waarvan maar liefst 90% boven de 2000 meter liggen, hierdoor heb je sneeuwplezier van november tot en met mei. Als eerste gaan we de pistes rondom de Alp Trida verkennen, veelal rustige en rode pistes treffen we hier aan. Na een korte koffiepauze trekken we verder het skigebied in richting de Alp Trida Eck. Hier vinden we meerdere blauwe pistes en zijn we weer klaar om de eerste zwarte piste te doen (afhankelijk van de niveaugroep waar je je inbevindt worden zwarte pistes gedaan of overgeslagen). Via de Greitspitz, 2672 meter hoog, komen we Oostenrijk binnen. Vanaf deze bergtop zijn een paar uitdagende pistes te kiezen, waaronder het begin van de 'Eleven', de langste afdaling van de Silvretta Arena.

Zugabe! Zugabe! Zugabe!

Bij onze lunchhut de 'Schwarzwand' kunnen we even lekker in de zon zitten en kiezen uit heerlijke pizza's. Vanaf het terras hebben we prachtig uitzicht op een 'muur' met diverse zwarte pistes. Na de lunch gaan we hier een kijkje nemen en komen terecht op de Palinkopf, met 2884 meter het hoogste punt van de Silvretta Arena. Via dit punt komen we uiteindelijk ook weer terug in Samnaun. Een lange rode afdaling brengt ons weer terug in Samaun Dorf, ruim 1000 meter lager gelegen op 1840 meter. Direct aan het begin van het dorp, als je met de piste aankomt, is de gezelligste après-ski van Samnaun Dorf te vinden, de Smuggler Alm. Er is live-muziek aanwezig en de zon schijnt er nog even lekker op het terras. Plotseling verschijnt er een verklede man, alhoewel, verkleed...enkel met een rode tanga met een Zwitsers vlaggetje erop en een masker van een oude man. Hij klimt het dak op met microfoon en geeft een mooie act weg. De vrouwen gillen en roepen na afloop: 'Zugabe! Zugabe! Zugabe!'

Dag 6 - Ischgl

Als laatste dag van de Dreiländer Super Skisafari gaan we naar Ischgl en gaan we de rest van de Silvretta Arena ontdekken. Met de Silvrettabahn komen we aan bij de Idalp die er weer prachtig bij ligt. Vandaag beginnen we met de pistes die rondom het funpark van Ischgl te vinden zijn. Het funpark 'Snow Art Park' is een van de grotere in Oostenrijk en is voorzien van meerdere objecten: een skicross, diverse kicker lines, boxen, rails en een jump-bag. Er is dus voor ieder wat wils, wij doen een rondje door de skicross en kijken verder kort naar de capriolen die er uitgehaald worden.
Het is weer tijd geworden voor een kleine koffiepauze, we gaan naar het hoogste bergrestaurant die het gebied heeft, de Parorama gelegen op 2624 meter. Hier is ook een ideaal moment om een groepsfoto te maken, wat een uitzicht hebben we hier!

De langste afdaling van Ischgl

Om de Dreiländer Super Skisafari helemaal goed af te sluiten gaan we als allerlaatste de piste af en wel op de 'Eleven'. De 'Eleven' staat voor de langste afdaling van het gebied en is elf kilometer lang. Als laatste staan we op de top van de Greitspitz, 2672 meter, en gaan met twee groepen gezamelijk omlaag. Genietend van de mooie vergezichten dalen we langzaam af richting Ischgl, gelegen op 1400 meter. In de Kuhstal après-ski komen we de andere groep ook tegen en proosten met z'n alle op de mooie momenten die we hebben gehad. Goh, wat is de tijd weer gevlogen, maar wat hebben we weer een super week gehad!

Wat een super week!

Zoveel gebieden in zo'n korte tijd, dat is wel even lastig om allemaal uit elkaar te houden. In de avond bekijken we de leukste foto's nog eens en bespreken we wat we waar ook alweer hebben meegemaakt. Een ieder had weer haar of zijn eigen hoogtepunten: De dag dat Jolienke haar skistokken had laten liggen of dat Dominik op de bar stond te dansen, die ene fijne piste of die lange afdaling, die heerlijke apfelstrudel en die lekkere lunch, die zachte ligstoel, de fantastische uitzichten en het weer, wat een heerlijk weer hebben we gehad... Al met al hadden we een gemeenschappelijke conclusie: een super week!

Lijkt zo'n Super Skisafari jou nou ook wat? Houd dan de website van Snow Experience goed in de gaten!

Ciaoderweil,

Niek aus Tirol

Niek woont in Sölden en werkt voor Snow Experience dat skisafari’s organiseert in de grote Oostenrijkse skigebieden. Deze winter houdt hij ons op de hoogte van zijn belevenissen op de pistes van Tirol.

Winter Male Author 3

Over Niek

De afgelopen jaren is Niek veel onderweg geweest in de Pyreneeën en de Alpen. Voor zijn werk is hij onderweg in verschillende skigebieden in de Alpen. Op Snowplaza deelt hij zijn ervaringen en tips.