27 maart 2012 door Niek in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Een Dreiländer Super Skisafari is één week lang skiën in drie landen; Oostenrijk, Zwitserland en Italië! 's Ochtends trekken we er vroeg op uit, om naar één van de fantastische skigebieden te gaan, die in en rondom het Oberinntal liggen. Als één van de eerste genieten we elke dag van de heerlijk geprepareerde pistes, de sneeuwcondities en het weer, die zijn deze week perfect geweest. We skiën elke dag een gave en afwisselende route waarbij we het hele gebied zien en langs alle highlights komen. En elke dag sluiten we af met een drankje in één van de leuke après-ski kroegen die de skigebieden bezitten.

Dag 1 - Fiss en Ladis

Op de eerste dag van de Super Skisafari zijn we te vinden in het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis. Dit skigebied heeft maar liefst 204 pistekilometers. Het hoogtse punt van dit gebied ligt op 2828 meter, de Masnerkopf. We verkennen op de eerste dag de pistes rondom de dorpen van Fiss en Ladis, en op dag 2 zullen we skiën en boarden op de pistes van Serfaus. Het leuke, maar wat af en toe ook ingewikkeld is, is dat de pistes hier met namen in plaats van nummers aangegeven zijn. Zo doen we de groepsindeling op de 'Ladisabfahrt', je raadt het al, de piste richting Ladis. Nadat iedereen is ingedeeld in de blauwe, rode en zwarte niveaugroep, trekt elke groep er op uit en treffen we elkaar weer bij de koffie met apfelstrudel.

Een voldaan gevoel

Na de koffie staat de noordzijde van de Zwölferkopf op het programma, een geweldig gebied met veelal rode pistes en een gloednieuwe zwarte: de 'Zwölfer-Sportiv'. Voor de boarders is er een gaaf snowpark met boxen, rails, kickers en een bag-jump. Via de langste afdaling van het gebied, de 'Frommesabfahrt' van tien kilometer lang, komen we langs onze lunch locatie, de Frommes Alp. Een plekje waar je heerlijk buiten kan zitten en heerlijke traditionele Oostenrijkse gerechten gegeten kunnen worden. Onze eerste dag eindigt met al behoorlijk wat kilometers in de benen bij de Hexenalm, dé après-ski van Fiss. Met een voldaan gevoel rijden we terug naar ons hotel waar we genieten van het diner en de dag nabespreken.Tevens informeren we iedereen over het skigebied van morgen: weer een mooi en vol programma in Serfaus!

Dag 2 - Serfaus

Dag 2 van de Dreiländer tour brengt ons naar het dorpje Serfaus. Dit dorpje heeft een autovrij centrum en een metrolijn die je gemakkelijk en snel van de parkeerplaats richting de gondels brengt en weer terug. Maar liefst drie verschillende gondels gaan hier de berg omhoog, de Alpkopfbahn, de Komperdellbahn en de Sunliner. Wij beginnen onze tour vanaf de Waldbahn aan de rand van het dorpje Fiss. Dit is een rustige opstapplaats waar je zonder wachttijden snel het gebied van Serfaus in kan gaan. We starten met een gezamelijke warming-up om de bloedsomloop op gang te krijgen en de belangrijkste spiergroepen te activeren. Vervolgens gaan we weer op pad in de drie niveaugroepen. Er vinden na dag 1 al enkele wisselingen plaats, een aantal gaan een niveautje lager en een paar een groepje hoger. Ik ga met mijn groep, vandaag de 'rode', direct langs een aantal mooie rode varianten die te bereiken zijn met de Königsleithebahn en de Planseggbahn. De zon is vandaag volop aanwezig en we genieten daardoor van fantastische uitzichten.

Snel weer op de latten en planken

Om 'pünktlich' 11:15 uur treffen wij elkaar bij de Lassida, een restaurant wat op 2351 meter ligt en een heerlijk zonnenterras heeft. Even genieten we van de 'choco mit Sahne', en staan dan al weer snel op de latten en planken. We gaan richting de Pezid om wat meer uitdaging te zoeken op de twee zwarte afdalingen die daar zijn: de 'Pezid-Vertikal' en de 'Pezid-Abfahrt'. De sneeuw is in een goede conditie en iedereen gaat in zijn of haar eigen tempo omlaag. De blauwe groep gaat via de andere zijde via de blauwe 'Arrez Non-Stop' gelijk door naar de Masnerkopf. Deze ligt helemaal achterin het skigebied en heeft sinds dit jaar veel nieuwe pistevarianten gekregen, de zwarte 'Masnerkopfabfahrt' is een fijne stijle piste en alleen bedoeld voor de echte 'piste-profis'. In de tussentijd hebben we weer een hoop pistes gedaan en lunchen we bij de Hexenseehütte, op een hoogte van 2588 meter. Nadat de buiken weer gevuld zijn en de benen weer even wat rust hebben gekregen gaan we het laatste gedeelte van de dag weer richting Serfaus. We eindigen de tour bij de après-ski bar: Patschi's. Hier genieten we nog even lekker na in het zonnetje met een biertje, wat een heerlijke dag!

Dag 3 - Kaunertaler Gletscher

Om 07:30 zitten de eerste deelnemers alweer fris en met volle zin aan het onbijt, we hebben namelijk weer een stralende dag voor de boeg. Op de derde dag gaan we richting de enige gletscher die we deze week bezoeken: de Kaunertaler gletscher! Na een mooie route door het Kaunertal die langs de Gepatschsee komt, komen we aan bij de gletscher. De weergoden hebben het goed met ons gezind, want er is weer de hele dag zon voorspeld, een extra laagje zonnecrème en een goede zonnebril is hier boven op de gletscher dus noodzakelijk. Het skigebied begint op een hoogte van 2150 meter en heeft haar hoogtse punt op 3150 meter. Op dit punt sta je op de 'staatsgrenze' met Italië.

Het skigebied voor ons alleen

Het is vandaag ontzettend rustig en hebben het gebied dus nagenoeg voor ons alleen, heerlijk om de eerste sporen op een perfect geprepareerde piste te zetten. Het ochtendprogramma sluiten we af door in één keer vanaf de top richting onze koffiepauze te gaan 1000 meter lager bij het dalstation, de Ochsenalm. De Kaunertaler gletscher telt in totaal 38 pistekilometer; waarvan 20 blauwe, 12 rode en 6 zwarte. Vandaag komen we dus meerdere malen op dezelfde pistes, maar de natuur, de zuivere lucht en de rust die het skigebied uitstraalt maken het skiën en boarden er geweldig. De oeroude ijsplaten hebben zo hun eigen fascinerende eigenschappen en bieden vele mogelijkheden om het winterseizoen te verlengen. Na afloop drinken we gemoedelijk boven op de gletscher nog een drankje en gaan als allerlaatse de piste omlaag, er was echt helemaal niemand meer te vinden op de gletscher, echt super!

Wat en waar we de volgende drie dagen gedaan hebben en geweest zijn, hoor je snel!

Ciaoderweil,

Niek aus Tirol

Niek woont in Sölden en werkt voor Snow Experience dat skisafari’s organiseert in de grote Oostenrijkse skigebieden. Deze winter houdt hij ons op de hoogte van zijn belevenissen op de pistes van Tirol.

De afgelopen jaren is Niek veel onderweg geweest in de Pyreneeën en de Alpen. Voor zijn werk is hij onderweg in verschillende skigebieden in de Alpen. Op snowplaza.nl deelt hij zijn ervaringen en tips.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen