Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Lente in de bergen

4033 - Alpenweer: Lente in de bergen (1)

De maartmaand levert ongekend zacht weer op in de Alpen. Soms is er even een dipje, maar al snel herstelt een hogedrukgebied de situatie weer. De zon schijnt dan weer volop en de temperatuur gaat omhoog. Overigens is het de komende dagen niet altijd stralend zonnig. In het laagland wordt het dusdanig warm dat zich stapelwolken ontwikkelen die uitgroeien tot buien. De wolken temperen soms de zon enige tijd en dan zal de dooi ook iets minder zijn.

Dooi tot 2500m

De genoemde buien ontstaan morgen en zaterdag verspreid over het hele Alpengebied. De buien trekken vooral door de dalen, waardoor ze al snel natuurlijk ook de bergen tegenkomen. Hierdoor kan er boven de 2500m sneeuw vallen, daaronder valt regen en natte sneeuw. Het zijn beste felle buien, waarbij zelfs onweer niet uitgesloten is.

Zodra de buien weer weg zijn, schijnt de zon flink, slechts gehinderd door enkele wolkenvelden. In de zon dooit het ’s middags tot rond 2500m hoogte. Onder de 2000m begint de sneeuwkwaliteit flink slechter te worden.

Op de Stubaier Gletsjer zijn de omstandigheden prima!

Pas rond de 3000 meter goede omstandigheden

Hoog in de bergen, boven de 3000m, zijn de omstandigheden heerlijk. Er ligt veel en vaak goede sneeuw. Dat in combinatie met flink wat zon maakt het wintersporten prima de komende dagen.

Betrouwbaarheid:

De weersverwachting kent wat temperatuur betreft een grote betrouwbaarheid. De neerslag is echter nog onzeker omdat ze vallen in de vorm van buien.

Duitse Alpen: Enkele buien

Vandaag:
Zonnig en zeer zacht. Temperatuur op 1500m 10 tot 15 graden.
Morgen:
Vaak zonnig lenteweer, maar lokaal ook een bui. Maxima rond 15 graden. Dooi tot ongeveer 2500m.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag grootste kans op buien en dus minder zon. De dagen daarna neemt de buienkans af en schijnt de zon vaak volop. Er staat weinig wind. Maxima eerst 7 tot 13 graden, na het weekend oplopend tot mogelijk boven de 15 graden.

Franse Alpen: Hoge pistes prima

Vandaag:
Zonnig en zeer zacht. Temperatuur op 2500m rond het vriespunt, in het dal geregeld 10 tot 15 graden.
Morgen:
Vaak zonnig lenteweer, maar in de loop van de middag en avond kans op een bui. Maxima rond 10 graden. Dooi tot ongeveer 2500m.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag en zondag amper een bui en veel zon. Maxima op 2000m vaak rond 10 graden, soms hoger. Na het weekend mogelijk weer een enkele bui. Aanhoudend zeer zacht op 2000m en lager.

Italiaanse Alpen: Zon en enkele buien

Vandaag:
Zonnig en zeer zacht. Temperatuur op 2000m tussen 7 en 14 graden.
Morgen:
Vaak zonnig lenteweer, maar in de loop van de middag en avond kans op een lokale bui. Maxima rond 10 graden. Dooi tot ongeveer 2500m.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag en zondag vooral in Zuid-Tirol en de Dolomieten een enkele verspreide bui, richting Aosta vaak droog en zonnig. Overal zacht. Na het weekeinde grootste kans op een bui in Aosta, elders droog en zonnig. Maxima op 2000m nog steeds 10 tot 15 graden.

Oostenrijk: Zacht met enkele buien

Vandaag:
Zonnig en zeer zacht. Temperatuur op 2000m tussen 7 en 14 graden.
Morgen:
Vaak zonnig lenteweer, maar in de loop van de middag en avond kans op een lokale bui. Maxima rond 7 graden. Dooi tot ongeveer 2500m.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag en zondag meer wolken en diverse buien. Temperatuur op 2000m 5 tot 10 graden. Na het weekend minder buien en meer zon. Maxima op 2000m nog steeds hoog.

Zwitserland: Boven 3000m alles prima

Vandaag:
Zonnig en zeer zacht. Temperatuur op 2500m rond het vriespunt, op de lage pistes geregeld 10 graden.
Morgen:
Vaak zonnig lenteweer, maar in de loop van de middag en avond kans op een bui. Maxima rond 10 graden. Dooi tot ongeveer 2500m.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag en zondag een enkele verspreide bui. Maxima op 2000m vaak rond 10 graden, soms hoger. Na het weekend mogelijk weer een enkele bui. Aanhoudend zeer zacht op 2000m en lager.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.