Skip to navigation Skip to main content

Rode haan kraait in Zuid-Tirol

4032 - Rode haan kraait in Zuid-Tirol (1)

Het heet Zuid-Tirol en ligt in Italië, maar het ademt de sfeer van de Oostenrijkse buurprovincie meer dan uit. Daar voorbij de Brennerpas spreken ze allerlei talen en de omgeving is niet minder mooi dan in het Oostenrijkse Tirol. Een mooie gelegenheid om eens op een geheel andere manier vakantie te vieren: in een boerderij. Zuid-Tirol is het gebied van de Roter Hahn, een organisatie die alle boerderijen vertegenwoordigt die tevens een toeristische functie hebben. Lid worden kan niet zomaar, want er zijn wel degelijk strenge eisen. Zo moeten alle producten die worden aangeboden van eigen makelij zijn en moet het niveau van de appartementen hoog zijn.

Met alleen koeien red je het niet…

Neem Claudia Obletter, een boerin uit Ortisei (Ortisei) die noodgedwongen ook moest kiezen voor het toerisme. Met de drie koeien in de stal, die wachten op een melkbeurt en een verse baal hooi, redt ze het niet meer. Ze runt samen met haar man ‘Uridl’. Net vorig jaar is de eeuwenoude boerderij grondig gemoderniseerd en zijn twee luxe appartementen gecreëerd. In het pleisterwerk zijn binnen nog delen van de oude muur te zien, deze zijn expres vrijgelaten. ‘Mijn man is ook beeldhouwer, maar met de boerderij alleen redden we het niet. Mijn man heeft nu ook een gewone baan en ik doe de appartementen’, vertelt Claudia. Het is het verhaal van de meeste boeren in deze regio bij Val Gardena (Val Gardena). Overleven is niet zo makkelijk, maar er is steun van Roter Hahn. De organisatie stelt niet alleen eisen aan bedrijven, ze geeft ook deskundig advies. Veel hangt wel van de creativiteit van de boeren zelf af.

Boerencafé

Het is een ware zoektocht zo in het donker naar de ‘Buschenschank’ van Josef Kainzwaldner. Zijn boerencafé, waar je ook een prima maaltijd kunt nuttigen, ligt in het gehucht Villanders vlakbij Castelrotto (Kastelruth). Het is een bloeiende Buschenschank, een boerencafé waar vooral mensen uit de buurt komen eten en drinken. Josef is een voorbeeld van de manier van bedrijvigheid die Roter Hahn voorstaat: allemaal eigen producten van hoge kwaliteit en een sfeer die past in Zuid-Tirol. Er komen hier ‘Beim Oberpartegger’ niet veel toeristen, vooral omdat het een goed bewaard geheim is en omdat deze gelegenheid wel erg goed verstopt zit. ‘Mooi houden zo’, lacht Hannes Knollseiser van Roter Hahn. Hij meent het ook nog een beetje, maar wil toch graag laten zien wat zijn organisatie allemaal te bieden heeft. Josef Kainzwaldner serveert ondertussen vol trots zijn gerechten en kijkt vol verwachting hoe zijn gasten er op reageren. Met twaalf maanden gedroogd spek, kaas van eigen huis, gerstesoep en een goed glas wijn (daar zorgt Kainzwaldner junior voor) krijgt de man een dikke pluim.

Kookles in Zuid-Tirol

In een andere boerderij, de Patenerhof in de buurt van Castelrotto geeft Maria Anna Plunger regelmatig kookles. Onder haar leiding maken veel gasten van dit boerenbedrijf, maar ook kinderen, heerlijke lokale gerechten. Hoe je de gerstesoep maakt en wat er allemaal in gaat, leert de ervaren kokkin haar gasten. Het is de winterkost van Zuid-Tirol, zoals wij in Nederland de erwtensoep hebben. Natuurlijk mogen de knödel niet ontbreken. Ze staan wel bekend als meelballen, maar de kokkin laat zien dat met oud-broodkruimels, wat melk, peterselie en eieren al een basisdeeg gemaakt kan worden. Daar kunnen verschillende andere ingrediënten aan toegevoegd worden om verschillende knödel te maken; spinazie, spek en kaas bijvoorbeeld. En het toetje? Met deeg gebakken appels, die wij in Nederland met oud en nieuw eten: appelflappen of appelbeignets. Alleen natuurlijk wel op een typische Zuidtiroolse manier.

Fantastisch skiën

Het zijn van die bedrijven die Roter Hahn koestert. Gasten kunnen uiteraard een kijkje nemen op de boerderij en meehelpen, maar ook gewoon vakantie vieren. In de winter fantastisch skiën in de Dolomieten, waarbij je met een skipas van DolomitiSki een immens gebied kunt ontdekken. Sommige boeren gaan als gids mee met hun gasten, anderen gaan voorop op de mountainbike. Het is een beetje het nieuwe boeren wat de honderden aangesloten bedrijven van de Roter Hahn uitdragen. De cijfers bewijzen dat er nog steeds groei in deze sector zit, ook al gaat die niet met grote sprongen. Als na een nachtje slapen bij Uridl de broodjes weer aan de deur hangen en het mandje gevuld is met eigen yoghurt en jam, dan weet je weer wat vakantie is.

Klik hier voor meer informatie over de vakantieboerderijen van de Rode Haan >>

110 - Winter - Peter

Over Peter

Bergen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op Peter. In de winter staat hij graag op de ski’s of is onderweg op sneeuwschoenen. Hij gaat het liefst steeds naar andere bestemmingen en is altijd op zoek naar de speciale plekjes.