22 maart 2012 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Gargellen staat door de ligging op 1400 meter hoogte bekend als een van de sneeuwzekerste wintersportplaatsen van Oostenrijk. Je bereikt het afgelegen dorp door middel van een pittige bergweg die aan het begin van de winter nog enkele dagen ‘gesperrt’ is geweest. Bij hevige sneeuwval heb je hier beslist je sneeuwkettingen nodig! Afgelopen week was dat absoluut niet aan de orde, de temperaturen waren hoog en de weg was prima begaanbaar. Tijd om de pistes van dit charmante wintersportdorp in het Montafon te ontdekken!


Compact skigebied

Via een moderne gondelbaan bereik ik het skigebied wat in totaal bestaat uit 37 kilometer aan pistes. Het skigebied van Gargellen heeft een compact karatkter wat het uitstekend geschikt maakt voor gezinnen met jonge kinderen. Ondanks dat de vakantieperiodes alweer enige tijd achter de rug zijn, zie ik nog opvallend veel skiklasjes. De brede, niet al te moeilijke pistes zijn ideaal voor kinderen en de beginnende skiër. Hier komt meteen het nadeel om de hoek kijken voor mensen die al meer ervaring hebben op de ski’s. De pistes overbruggen maar weinig hoogteverschil waardoor je al snel weer in de lift zit. Enkele prachtige dalafdalingen bieden echter uitkomst.

Prachtige dalafdalingen

Meters kun je maken door het nemen van de dalafdalingen 2 en 6. ’s Morgens liggen deze pistes er nog heerlijk bij maar al vroeg in de middag wordt de sneeuw papperig en transformeren de pistes in een maanlandschap. Het mag de pret echter niet drukken. De dalafdalingen lopen grotendeels door het bos en zijn behoorlijk lang. Wat opvalt is het omsloten karakter van het skigebied. Overal waar je kijkt zijn bergen! Ik heb nog niet vaak geskied in zo'n prachtig wintersportdecor. Hoofdrolspeler is de 2770 meter hoge Madrisella. Bij optimale sneeuwcondities vormt deze berg ook het middelpunt van de Madrisa Rundtour. Een off-piste tocht waarbij je de grens met Zwitserland oversteekt en enkele prachtige backcountry stroken voor je kiezen krijgt. Helaas zit dat er vandaag niet in.

Ideaal voor beginners en families

De dalafdalingen vormen voor mij het hoogtepunt van Gargellen. Hoger in het skigebied zijn de pistes niet al te lang en sluit je al snel weer aan in de (korte) rij voor de lift. Voor wintersporters die minder kilometers op een dag maken en gezinnen biedt Gargellen echter ideale omstandigheden. Er is een centraal bergrestaurant waar iedereen elkaar weer ontmoet en het karakter van de afdalingen is eenvoudig. De uitspraak dat Gargellen het ideale skigebied voor families is, durf ik zonder meer aan.

Schitterende omgeving

Toch ben ik blij dat ik tijdens mijn vakantie in het Montafon ook een uitstapje heb gemaakt naar Gargellen. Wie gaat skiën in het Montafon zal geen spijt krijgen om een dagje uit te wijken naar de pistes van Gargellen. Wat bij mij vooral blijft hangen is de schitterende omgeving rond dit afgezonderde wintersportdorp. Overal waar je kijkt bergen en de meest indrukwekkende uitzichten. De gevorderde skiër heeft alle pistes in een dag gezien maar gezinnen en beginners hebben aan Gargellen een perfect skigebied.

Klik hier voor meer informatie over skiën in het Montafon >>

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen