17 maart 2012 door Thijs in 'Algemeen''

Aan skiën in het voorjaar kleven zowel voor als nadelen. Natuurlijk is het heerlijk dat het zonnetje vaker schijnt, de prijzen lager liggen en de pistes rustiger zijn maar staar je hier niet op blind. De pistecondities kunnen te wensen overlaten en in de après-ski bar kan het een stuk rustiger zijn. Snowplaza zet de voor-en nadelen op een rij van een wintersport in het voorjaar.

Voordelige wintersport in het voorjaar

Wanneer je niet in het hoogseizoen op wintersport hoeft is het voorjaar een goede periode. Hotels en pensions zien je maar al te graag komen aangezien de kamers lang niet allemaal vol zitten. In het voorjaar kun je profiteren van hoge kortingen en aantrekkelijke aanbiedingen. Je betaalt aanzienlijk minder dan tijdens de voorjaars- of kerstvakantie!

Grote kans op heerlijk wintersportweer

Het woord voorjaar zegt het al. De zon begint weer vaker en feller te schijnen aangezien de lente in aantocht is. Voor de ‘mooi weer skiër’ natuurlijk een ideaal scenario. Je zit toch net even lekkerder op het terras wanneer de zon schijnt dan wanneer je een sneeuwbui moet trotseren. Die extra fleecetrui heb je bij deze omstandigheden ook niet nodig. Wie gaat wintersporten in het voorjaar heeft een grote kans op heerlijk wintersportweer.

Wisselende pistecondities

Gevolg van zonovergoten wintersportweer is dat de pistecondities snel wisselen. ’s Middags zullen de pistes al snel transformeren in een maanlandschap met overal bulten. Papperige sneeuw is verre van ideaal en je gaat er absoluut niet lekkerder van skiën. Daarnaast zuigt de natte sneeuw de wax snel uit je belag waardoor je ski’s minder goed gaan glijden. De volgende morgen kunnen de condities compleet anders zijn. De natte sneeuw is ‘s nachts gaan aanvriezen wat voor ijsplaten kan zorgen. Naast een speciale wax voor warmere omstandigheden zijn scherpe kanten dus ook essentieel!

Rust, rust en nog eens rust…

Het mes snijdt aan twee kanten. Tijdens het voorjaar zijn de pistes rustiger en heb je alle ruimte om je bochten te draaien. Met de après-ski wordt het echter steeds minder, alleen in de weekenden stromen de bars nog redelijk vol. Wintersporters die niet van Anton aus Tirol en liters bier houden hebben hier natuurlijk geen boodschap aan. Die vinden het heerlijk dat de rust is weergekeerd en de voertaal gewoon weer Duits in plaats van Nederlands is.

Andere maatregelen

Wie gaat wintersporten in het voorjaar moet nog met enkele andere zaken rekening houden. De zon staat hoger aan de hemel dan eerder in de winter waardoor je je consequent in moet smeren met een hoge factor zonneband. Kies ook voor goede kleding waarmee je in kunt spelen op de weersomstandigheden. Meerder dunne laagjes die het zweet naar de volgende laag transporteren en je lichaam droog houden zijn ideaal. Daarnaast is het van belang om genoeg te drinken. Aangezien je je inspant en de zon op volle toeren schijnt verlies je veel vocht. Wanneer je dit niet regelmatig aanvult kun je uitdrogen. Ook is het verstandig om de alcohol nog even te laten staan tot na het skiën.

En jij? Ga jij nog skiën dit voorjaar?

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.