19 maart 2012 door Peter in 'Reisverslagen''

Ga de Brennerpas over en je zit in Italië. Dat klopt, maar ook weer niet. Je komt namelijk in Zuid-Tirol en daar kom je bijna alle kenmerken van de Oostenrijkse provincie tegen. De bouwstijl, het eten en de taal, want Duits is naast Italiaans gewoon een moedertaal. O ja, bijna vergeten: je kunt er ook nog geweldig skiën, ook al heten de bergen hier de Dolomieten.

Voorjaarsweertje

De Brennerpas is echt een grens, want de tocht door Tirol ging gepaard met temperaturen van één tot twee graden onder nul. Vanaf het moment dat we de Brenner genomen hadden, steeg de thermometer binnen een half uur tijd tot boven de 12 graden Celsius. Met de zon erbij een heerlijk voorjaarsweertje, maar dat skiën dan?

Oude liften

Dat kwam allemaal goed, want hoe dichter naar Val Gardena toe (Gröden), hoe witter het weer werd. De echte sneeuw lag toch echt boven de 1.500 meter, zoveel werd ook wel duidelijk op de eerste skidag. Wat vrijwel direct opviel in het gebied van de Seiseralm, was dat een heel groot deel van de skiliften nodig eens gemoderniseerd moet worden. Een flinke investering is nodig, zeker als je bedenkt dat je met een tweezits stoeltjeslift naar de gondel terug moet om weer in het dorp St. Christina te komen.

Brede goed geprepareerde pistes

In het overigens prachtige skigebied kom je veel meer van die oudere liften tegen, ook voor korte stukjes. Er zijn verder weinig sleepliften, maar dat is helemaal niet zo erg. Na de eerste drukte in de flessenhals bij de ‘Piz’, verspreiden de skiërs zich over het hele gebied en valt het met de wachttijden reuze mee. De pistes zijn uitstekend geprepareerd en voor een groot deel ook heerlijk breed.

Gruppo del Sella

De uitzichten zijn fabuleus met onder andere de puntige ‘Punta Santner’, die er echt uitsteekt, of de Sasso Lungo en de Sassa Piatto. De meest in het oog springende bergketen is die van de Gruppo del Sella en laat dat nu net dè uitdaging van Val Gardena zijn. In vijf tot zes uur tijd de Sella Ronda helemaal rond met de mooiste vergezichten; je kunt met de klok mee en tegen de klok in. De uitdaging zeker waard.

Bergen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op Peter. In de winter staat hij graag op de ski’s of is onderweg op sneeuwschoenen. Hij gaat het liefst steeds naar andere bestemmingen en is altijd op zoek naar de speciale plekjes.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen