Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: voorjaarsvakantie update

Het is tot nu toe wat wisselvallig in de Alpen. Het ziet er naar uit dat ook de rest van de eerste voorjaarsvakantieweek wat wisselend verloopt. We werpen ook vast een blik vooruit op de tweede voorjaarsweek. Vandaag blijft het op de meeste plaatsen droog, maar trekken er wel veel wolken over. De wolken zijn het meest aanwezig aan de zuidflank van de Alpen en in het westen. Aan de noordflank kan de zon nog wel even schijnen, bijvoorbeeld in Tirol of het Salzburgerland. In de avond neemt de kans op neerslag toe, vooral in Italië, het zuiden van Zwitserland en het zuiden van Oostenrijk. De sneeuwgrens ligt daarbij rond de 1500m.

Hoge temperaturen

Morgen activeert de neerslag en daalt de sneeuwgrens in de genoemde gebieden tot rond of iets onder de 1000m. De overige gebieden in de Alpen krijgen weinig of geen neerslag. Donderdag blijft het droog en vaak komt de zon er goed bij. Soms komt er in de dalen wel laaghangende bewolking voor. De temperatuur ligt vrij hoog, want pas vanaf 1500-2000m en hoger, ligt het kwik onder het vriespunt.

Vrijdag en het wisselweekeinde

Vrijdag valt er vooral in het westen, dus in Frankrijk en Zwitserland weer sneeuw. De sneeuwgrens gaat snel omlaag en komt tussen 500 en 1000m te liggen. Laat op de dag gaat het ook in de Dolomieten en in Oostenrijk sneeuwen, met een vergelijkbare sneeuwgrens. Het wisselweekend is wisselvallig. De dag kan met sneeuw beginnen in Oostenrijk en met sneeuw eindigen in Frankrijk. Maar de timing is nog wel erg lastig, dus nu al zeggen wie een kalme reis krijgt en wie met sneeuw te maken krijgt, is lastig. Dat moeten we de komende dagen in de gaten houden.

Lichte bewolking boven Ischgl, toch kan er nog genoten worden van het prachtige uitzicht

Tweede voorjaarsvakantieweek

De tweede vakantieweek lijkt rustig te beginnen. Met een straalstroom die vrij noordelijk ligt, is het aan de zachte kant, met name in het westelijke deel van de Alpen. In het oosten liggen de temperaturen wat lager. Halverwege de week lijkt het iets wisselvalliger te worden. We kunnen dus zeker nog geen droge en zonovergoten week aankondigen.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.