24 februari 2012 door Marieke in 'Live vanuit de sneeuw''

In Montalbert kan je twee dagen per week met een groep mee off-piste. Dat is leuk. Want als je met een gezelschap op vakantie gaat dat bestaat uit verschillende mensen met verschillende ski niveaus en ambities, en je bent de enige die graag off-piste skiet (onder begeleiding) dan kan je je gewoon inschrijven. Het is een avontuur. Een mini-avontuur. Je maakt iets mee dat je bij een gewone week wintersport niet meemaakt, het is buitengewoon leuk en vermakelijk.

Korte instructie

Mijn dag, met mijn groep was leuk, erg leuk. Ik was de enige Nederlandse en daarnaast waren er een Belg, twee Engelse dames, een Fin en drie Franse jongens. Twee op snowboard en de rest op ski’s. De dag begon met een korte instructie over de Arva (lawinepieper). Daarna ga je bepakt het La Plagne gebied in.

De beste of de slechtste van de groep

Het is altijd een beetje spannend. Je weet niet waar je naartoe gaat. Je weet niet of je het allemaal kan. Je weet niet of je de beste van de groep bent of juist de slechtste skiër. En uiteindelijk doet dat er allemaal niet toe. Maar toch. Ik moet bekennen het gaat allemaal door me heen. Dus ik vind het altijd spannend. Bovendien heb ik lichte hoogtevrees, dus ik wil altijd weten waar ik aan toe ben. En dat weet je niet bij zo’n tocht. Je geeft je over aan de gids.

Een echte bergman

De gids is een zeer rustige en bekwame figuur. Hij is geboren in Grenoble en woont sinds 12 jaar in La Plagne . In de winter is hij gids en skileraar en in de zomer gaat hij met de schapen de hoog gelegen vlaktes op, waar hij dan weken op een hoogte van ruim 2000/2500 meter verblijft. Een bergman met fantastische verhalen. Zo onthult hij, dat hij zijn eigen Genepi stookt (een sterk digestief gemaakt van de lokale Genepi bloem), en waar de Genepi te vinden is in de zomer (op mysterieuze geheime plekken). Hij vertelt hoe het leven met de schapen is, dat er wolven in het gebied zijn, hoe ze daar gekomen zijn en hoe de mensen daar op reageren.

Vallen en opstaan

We skiën. We hebben allemaal lol. Het is vallen en op staan tijdens het off-piste skiën, maar we hebben de dag van ons leven en in de lift kletsen we wat. Het is altijd minder gevaarlijk en minder moeilijk dan je aan het begin denkt. Bovendien is de begeleiding goed. Naarmate de dag vordert ebt de spanning dan ook bij iedereen een beetje weg en maakt plaats voor wat meer zelf vertrouwen. We genieten van een paar mooie afdalingen voordat we onszelf op een heerlijke lunch trakteren op een van de beste plekken in het gebied.

Inspirerend gezelschap

Het internationale gezelschap aan de lunchtafel is inspirerend. In - voor sommigen gebrekkig - Engels hebben we aangename gesprekken. Het gaat veel over skiën, de bergen, taal- en cultuurverschillen en dromen voor de toekomst. Waar zouden we allemaal nog weleens willen skiën? We worden even opgetild uit de dagelijkse realiteit. Doen iets stoers en ontmoeten voor een dag andere mensen.

Nieuwe benzine

Na de lunch draait de gids zijn skistok aan de bovenkant open en schenkt ons Genepi in. Zelf gestookt. Het werkt als een tank nieuwe benzine voor een auto. We hebben weer voldoende brandstof voor de afdalingen die ons in de middag nog te wachten staan. Na de laatste afdaling gaat ieder zijns weegs. We groeten elkaar en uiten voornemens gauw weer eens samen te skiën. Dat zal er niet snel van komen, maar het idee is goed.

Moe en tevreden naar huis. Dank gids, je hebt ons een mooie dag bezorgd waar we weer een tijdje op vooruit kunnen.

Marieke woont sinds 9 jaar met haar gezin in Montalbert (La Plagne). Via haar organisatie Chalets aan de piste kun je bijzondere accommodaties boeken.

Wintersport is mijn grote hobby. Ik ga ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en hou van alles wat met skiën te maken heeft. Mijn enthousiasme probeer ik op het weblog van Snowplaza over te brengen!