26 februari 2012 door Thijs in 'Stellingen''

Off-piste skiën is misschien wel het mooiste wat er is. Onbezorgd afdalen door de maagdelijke sneeuw geeft een enorme kick. Zoals iedereen weet, na het drama in Lech, kleven er alleen ongelofelijk veel gevaren aan. Om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen moeten we een lawinecursus verplicht stellen voor off-piste skiën.

Off-piste? Lawinecursus!

Wie ook maar van plan is om een meter buiten de piste te skiën moet een lawinecursus volgen. Alleen op deze manier worden mensen aan het denken gezet en bewust van de gevaren van off-piste skiën. Je hoeft echt niet ver buiten de piste te skiën om een lawine te veroorzaken! Het is belangrijk dat wanneer je off-piste gaat je beschikt over de basiskennis van veilig skiën en boarden buiten de piste.

Verantwoord off-piste skiën

Backcountry, freeriden, poederhappen, allemaal woorden voor hetzelfde fenomeen, off-piste skiën. Tijdens een lawinecursus leer je of het verantwoord is om van een bepaalde strook af te dalen. Ga je naar beneden omdat nog niemand je voor is geweest? Of omdat je het lawinebericht hebt bestudeerd en een beslissingsstrategie hebt bepaald? Jaarlijks vallen er meer dan 100 doden bij off-piste skiën in de Alpen. Met het verplichten van een cursus kunnen we dit aantal drastisch verlagen.

Onmisbare kennis

Tijdens een lawinecursus leer je beslissingen maken op basis van een vaste strategie. Uit het lawinebericht filter je informatie die je omzet in praktische richtlijnen voor je afdalingen. Daarnaast doe je meer kennis op in waarschuwings- en alarmtekens en over veilige rijtactieken en routekeuze. Een lawinecursus is niet compleet zonder praktijkkennis. Je daalt af door de poeder en maakt kennis met diverse situaties en leert om wel of niet af te dalen over bepaalde stroken. Onmisbare kennis voor iedereen die wel eens off-piste skiet.

Het Snow Safety Center biedt diverse lawinecursussen aan >>

Naleving

Naleving zal het grootste obstakel vormen. Er zal een off-piste skibewijs moeten komen maar hoe controleer je of iemand die off-piste skiet daadwerkelijk zo’n bewijs heeft. Tegen de tijd dat er actie ondernomen kan worden is de freerider al lang gevlogen. Maar dit moet ook niet de kant zijn waar we naartoe willen. Mensen moeten bewuster worden van de gevaren en consequenties van off-piste skiën. Niet lukraak bij verse sneeuw naast de piste duiken maar na het volgen van een cursus weloverwogen beslissen of het veilig al dan niet onveilig is om je buiten de gebaande paden te begeven.

Wat vind jij? Moeten we een lawinecursus verplicht gaan stellen om mensen bewuster off-piste te laten skiën of blijft het je eigen verantwoordelijkheid wanneer en waar je buiten de piste skiet?

door Ruben op 27 februari

Eens! Maar hoe ga je dit controleren, dat is het probleem.door Ton op 1 maart

Zeer mee eens. Mensen moeten zich hier heel bewust van zijn. Denk ook maar eens aan de gevaren die andere mede skieers kunnen oplopen.door Geert W.Hoven op 1 maart

Probleemstelling : Wie off-piste gaat moet eerst een cursus volgen leidt nooit tot een eenduidig antwoord.Ieder standpunt rust op zijn/haar relatieve waarheden.Wie graag gaat heeft eigen opvattingen zoals b.v. het misplaatste argument :alles heeft risico's.Meest voor de hand liggende uitgangspunt lijkt me:als overheden(dus deskundigen )een waarschuwing uitgeven wordt er niet off-piste geskied.Bijna iedereen is geneigd zijn/haar vaardigheden of kennis van omstandigheden te overschatten.Met andere woorden:gebruik je hopenlijk gezonde verstand.Daar is nog nooit iemand slechter van geworden.door Bart Oudenburg op 1 maart

Ik denk dat wij als toeristen in de bergen, nooit de bergen zullen kunnen "lezen" zoals de locals dit kunnen. Wanneer we nu lawinecursussen gaan verplichten, kan dit mogelijk een vals gevoel van veiligheid geven. Mensen die geboren zijn in de bergen en dagelijks op pad gaan in de sneeuw, komen soms nog wel eens bedrogen uit. Laat ons eerlijk zijn: wij kennen slechts zeer weinig af van sneeuwcondities en de gevaren die er wel of niet zijn. Ik ben voorstander van lawinecursussen om jezelf en/of anderen betere overlevingskansenn te bieden. Ter preventie zal dit m.i. niet lukken vrees ik. Poeder happen is zalig, maar altijd met een lokale gids!door Ruud op 1 maart

Vind dit een verkeerd idee.als je offpiste wilt gaan ben je altijd zelf verandwoorlijk wat je doe of dit met snowboard of ski is.dus lijkt mij vrij duidelijk je doet het wel of niet of je gaat gewoon met een organistie mee zoals je deze heb in nederland heb of gewoon in een wintersport oord waar je ben.Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen