26 februari 2012 door Thijs in 'Stellingen''

Off-piste skiën is misschien wel het mooiste wat er is. Onbezorgd afdalen door de maagdelijke sneeuw geeft een enorme kick. Zoals iedereen weet, na het drama in Lech, kleven er alleen ongelofelijk veel gevaren aan. Om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen moeten we een lawinecursus verplicht stellen voor off-piste skiën.

Off-piste? Lawinecursus!

Wie ook maar van plan is om een meter buiten de piste te skiën moet een lawinecursus volgen. Alleen op deze manier worden mensen aan het denken gezet en bewust van de gevaren van off-piste skiën. Je hoeft echt niet ver buiten de piste te skiën om een lawine te veroorzaken! Het is belangrijk dat wanneer je off-piste gaat je beschikt over de basiskennis van veilig skiën en boarden buiten de piste.

Verantwoord off-piste skiën

Backcountry, freeriden, poederhappen, allemaal woorden voor hetzelfde fenomeen, off-piste skiën. Tijdens een lawinecursus leer je of het verantwoord is om van een bepaalde strook af te dalen. Ga je naar beneden omdat nog niemand je voor is geweest? Of omdat je het lawinebericht hebt bestudeerd en een beslissingsstrategie hebt bepaald? Jaarlijks vallen er meer dan 100 doden bij off-piste skiën in de Alpen. Met het verplichten van een cursus kunnen we dit aantal drastisch verlagen.

Onmisbare kennis

Tijdens een lawinecursus leer je beslissingen maken op basis van een vaste strategie. Uit het lawinebericht filter je informatie die je omzet in praktische richtlijnen voor je afdalingen. Daarnaast doe je meer kennis op in waarschuwings- en alarmtekens en over veilige rijtactieken en routekeuze. Een lawinecursus is niet compleet zonder praktijkkennis. Je daalt af door de poeder en maakt kennis met diverse situaties en leert om wel of niet af te dalen over bepaalde stroken. Onmisbare kennis voor iedereen die wel eens off-piste skiet.

Het Snow Safety Center biedt diverse lawinecursussen aan >>

Naleving

Naleving zal het grootste obstakel vormen. Er zal een off-piste skibewijs moeten komen maar hoe controleer je of iemand die off-piste skiet daadwerkelijk zo’n bewijs heeft. Tegen de tijd dat er actie ondernomen kan worden is de freerider al lang gevlogen. Maar dit moet ook niet de kant zijn waar we naartoe willen. Mensen moeten bewuster worden van de gevaren en consequenties van off-piste skiën. Niet lukraak bij verse sneeuw naast de piste duiken maar na het volgen van een cursus weloverwogen beslissen of het veilig al dan niet onveilig is om je buiten de gebaande paden te begeven.

Wat vind jij? Moeten we een lawinecursus verplicht gaan stellen om mensen bewuster off-piste te laten skiën of blijft het je eigen verantwoordelijkheid wanneer en waar je buiten de piste skiet?

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.