Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zachter op donderdag en vrijdag in de Alpen

2128 - Alpenweer: zachter op donderdag en vrijdag in de Alpen (1)

De komende dagen wordt het flink zacht in de Alpenregio. Met een west- tot zuidwestelijke stroming wordt lucht vanaf de subtropen aangevoerd. Op 1500 meter gaat het 3 tot 6 graden dooien, tot ruim 2000 meter komt het kwik waarschijnlijk boven nul. Verder is er woensdag en donderdag nog vrij veel zon, daarna zijn er meer wolken en valt vooral in het weekeinde een beetje sneeuw.

De weerkaart voor aanstaande vrijdag: erg zachte lucht trekt over West- en Centraal-Europa, waaronder ook de Alpenregio. De vorstgrens stijgt naar ruim 2000 meter.

Zachte lucht

Er ligt een hogedrukgebied bij de Azoren en dat breidt zich de komende dagen naar Centraal-Europa uit. Aan de noordzijde trekken storingen van west naar oost en voeren ook behoorlijk zachte lucht mee. Vooralsnog blijven de storingen nog noordelijk genoeg, dat de zon alle ruimte heeft in de Alpenlanden.

Het zijn ideale condities voor de wintersport, vandaag en woensdag: zononvergoten, natuurlijk dan ook droog en verder een lichte bries.

Nu nog zonnig en droog

Het is dus zonnig en droog weer in de Alpen, zowel vandaag als morgen. Op donderdag begint de dag ook nog vrij zonnig, daarbij is het flink zacht. Op 1500 meter wordt het 4 graden. Later op de dag komen er wolkenvelden vanuit het noorden opzetten. In de avond kan er wat sneeuw vallen in de Duitse bergen, ’s nachts valt ook van tijd tot tijd sneeuw in Vorarlberg, Tirol en het Berner Oberland. Beneden 1000 tot 1500 meter valt de neerslag als regen. In het hele Alpengebied is verder veel bewolking, maar in de Franse en Italiaanse Alpen blijft het wel droog.

Lichte dooi

Vrijdag overdag breekt de zon al weer door in de Franse Alpen. Elders is nog vrij veel bewolking en valt misschien nog een vlok sneeuw. Al vrij snel wordt het echter droog en gaat de zon ook weer flink schijnen in Zwitserland, Oostenrijk en de Italiaanse Alpen. Het blijft erg zacht, rond 1500 meter kan het 6 of 7 graden worden! Zelfs boven 2000 meter komt het tot lichte dooi, alleen in de hoogste gebieden boven 2500 meter blijft het overdag nog vriezen.

Betrouwbaarheid:

De aanvoer van zachtere lucht vanaf woensdag wordt door alle weermodellen berekent. Ook de sneeuwval van donderdag, die hoort bij een storing.

Duitse Alpen: Veel zon, wel zacht

Vandaag:
Het is zonnig en droog, met temperaturen op 2000 meter rond -5 graden. Weinig wind.
Morgen:
Flink zonnig en droog, temperaturen vergelijkbaar met dinsdag.
Donderdag t/m maandag:
Op donderdag eerst nog wat zon, later vanuit het noorden wolken. Vooral ’s avonds en in de nacht wat sneeuw, beneden 1000 tot 1500 meter overgaand in regen. Donderdag en vrijdag overdag erg zacht, temperatuur tot 2000 meter boven nul. Vrijdag en in het weekeinde schijnt de zon met perioden, heel soms valt ook wat lichte sneeuw of regen.

Franse Alpen: Veel zon, ook zacht

Vandaag:
De zon schijnt flink in de Franse Alpen, het blijft overal droog en de wind houdt zich rustig. Het is wel vrij zacht, met temperaturen iets boven nul op 1500 meter en -5 graden op 2500 meter.
Morgen:
Zonnig en droog, temperaturen vergelijkbaar met of iets hoger dan dinsdag.
Donderdag t/m maandag:
Het blijft overwegend droog en vaak schijnt de zon, alleen donderdag en maandag is er meer bewolking. Donderdag en vrijdag is het erg zacht: tot 7 graden op 1500 meter en temperaturen boven nul tot 2300 meter.

Italiaanse Alpen: Vaak zonnig, wel vrij zacht

Vandaag:
Het blijft droog en de zon schijnt flink. Het kwik komt tot 1500 meter boven het vriespunt, op 2500 meter vriest het 5 graden.
Morgen:
Flink zonnig en droog, iets zachter dan dinsdag: temperaturen boven nul tot 1800 meter.
Donderdag t/m maandag:
Het blijft meest droog en vaak schijnt de zon, alleen donderdag en maandag is er meer bewolking. Donderdag en vrijdag is het erg zacht: tot 7 graden op 1500 meter en temperaturen boven nul tot 2300 meter. In het weekeinde blijft het ook meest droog, wel drijven soms wolkenvelden over. De temperatuur pakt weer iets lager uit.

Oostenrijk: Geregeld zon, behoorlijk zacht

Vandaag:
Uitstekend wintersportweer: veel zon, droog en niet veel wind. Temperatuur tot 1500 meter boven nul, op 2500 meter veelal rond -5 graden.
Morgen:
Nog steeds prima weer, veel zon en droog. Wel zachter: tot 2200 meter boven nul, op de hoogste pistes rond 3000 meter in de middag zo’n -5 graden.
Donderdag t/m maandag:
Donderdag in de ochtend nog perioden met zon, ’s middags vanuit het noorden meer wolken. Vooral in de avond en nacht valt wat sneeuw, onder de 1500 meter veelal regen. Vrijdag overdag trekt de neerslag weg. Het is daarbij erg zacht: de vorstgrens stijgt naar 2300 meter en het wordt 5 tot 7 graden op 1500 meter. In het weekeinde valt soms een bui, maar schijnt de zon ook met perioden. Geleidelijk pakt de temperatuur weer iets lager uit.

Zwitserland: Veel zon en flink zacht

Vandaag:
Zonovergoten en droog, bij weinig wind en temperaturen rond nul op 1500 meter. Boven 2500 meter blijft het zeker vijf graden vriezen.
Morgen:
Nog een uitstekende wintersportdag: zonnig, droog, weinig wind. Het wordt wel zachter, tot 2100 meter komt de temperatuur boven nul. Alleen op de hoogste pistes, boven de 2800 tot 3000 meter ligt het kwik nog beneden -5 graden.
Donderdag t/m maandag:
Donderdag in de ochtend nog perioden met zon, ’s middags vanuit het noorden meer wolken. Vooral in de avond en nacht valt wat sneeuw, onder de 1500 meter veelal regen. Vrijdag overdag trekt de neerslag weg. Het is daarbij erg zacht: de vorstgrens stijgt naar 2300 meter en het wordt 5 tot 7 graden op 1500 meter. In het weekeinde valt soms een bui, maar schijnt de zon ook met perioden. Geleidelijk pakt de temperatuur weer iets lager uit.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.