Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Vandaag zon, morgen een beetje sneeuw

2125 - Alpenweer: Vandaag zon, morgen een beetje sneeuw (1)

Na de sneeuwval van de afgelopen dagen was er enige tijd groot gevaar voor lawines (code 4 op een schaal van 5). In Lech is helaas door een lawine een lid van het Koninklijk Huis enige tijd bedolven geweest. Het gevaar voor lawines blijft de komende dagen. Weliswaar is het gevaar iets afgenomen (code 3), maar er wordt geadviseerd op de pistes te blijven.


Ook volop zon in de Franse Alpen, zoals hierbij de Alpe d’Huez op 1800 meter. Het blijft dit weekeinde en begin volgende week goed wintersportweer.

Geregeld zon op veel plaatsen

Op een heleboel plaatsen schijnt de zon flink op zaterdag. Vooral in de Franse en Zwitserse landen heeft de zon vandaag alle ruimte. In de Duitse bergen en een deel van Oostenrijk hangen nog wolken, heel misschien dat er nog een klein beetje sneeuw valt. Vanmiddag is het ook daar droog en komt de zon er steeds vaker bij. Het is daarbij vrij zacht, de vorstgrens stijgt naar 1700 tot 2000m. Dat betekent wel dat iedereen vrijwel zonder problemen naar de skigebieden kan rijden of kan vertrekken.

Morgen sneeuw

In de nacht naar zondag bereikt een nieuwe sneeuwgebied de Alpenregio. De meeste sneeuw valt wederom aan de noordflanken, maar ook in de zuidelijke Alpen zal het licht sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt geleidelijk van 1500m naar 200m. Het wordt dus kouder. De hoeveelheden liggen veelal in de orde van 10-20 cm.

Uitstekend begin van wintersportweek

Op maandag is het weer droog en de zon breekt overal goed door. Het wordt een prachtige wintersportdag, bij maxima op 2000 meter van -5 tot -10 graden. Dinsdag blijft het ook nog droog, maar stijgt het kwik op eerdergenoemde hoogte tot rond het vriespunt. Op woensdag kan er vooral in de Duitse bergen weer een beetje sneeuw vallen. In de rest van het Alpengebied blijft het veelal droog, wel gaat de zon vrij vaak achter wolken schuil. Donderdag en vrijdag blijft het licht wisselvallig weer, met wolkenvelden, wat zon en soms een beetje sneeuw. In het volgende weekeinde gaat het mogelijk weer een tijdje harder en langduriger sneeuwen.

Betrouwbaarheid:

De weersverwachting kent een hoge betrouwbaarheid tot en met dinsdag en woensdag. De sneeuwkansen zijn niet hoog en de hoeveelheden die vallen zijn beperkt. Later in de volgende week ontstaat onzekerheid over de activiteit van storingen die soms de Alpenregio bereiken.

Duitse Alpen: Steeds meer ruimte voor zon

Vandaag:
Perioden met zon, maar ook nog wolkenvelden. Het blijft wel meest droog. Vrij zacht, beneden 1000 meter dooit het licht.
Morgen:
Meer wolkenvelden en soms wat lichte sneeuwval. Er valt bijna nergens meer dan 10 cm. Temperaturen rond het vriespunt op 1000 meter, erboven veelal lichte tot matige vorst.
Maandag t/m Vrijdag:
Op maandag en dinsdag is het droog met geregeld zon. Woensdag komt er vanuit het noorden meer bewolking, met kans op een beetje sneeuw. De dagen erna blijft het licht wisselvallig.

Franse Alpen: Geregeld zon en droog

Vandaag:
Het is zonnig en droog weer, bovendien staat er niet veel wind. Wel ligt de temperatuur vrij hoog, tot 1500 meter kan het dooien. Op 2500 meter ligt de maximumtemperatuur rond -5 graden.
Morgen:
Eerst nog droog en perioden met zon. In de middag meer bewolking en kans op een beetje sneeuw, vooral in het grensgebied met Zwitserland. Overdag nog steeds dooi tot 1500 meter.
Maandag t/m Vrijdag:
Op maandag en dinsdag is het droog met geregeld zon. Woensdag komt er vanuit het noorden en westen en meer bewolking, met kans op wat sneeuw. De dagen erna blijft het licht wisselvallig.

Italiaanse Alpen: Flink veel zon en droog

Vandaag:
Overal zonnig en droog, bij temperaturen rond of boven nul tot 1800 meter. Boven de 2500 meter blijft het matig vriezen: -5 graden of kouder.
Morgen:
In de ochtend al veel bewolking, ’s middags valt soms wat lichte sneeuw. Geen grote hoeveelheden. De vorstgrens ligt rond 1500 meter.
Maandag t/m Vrijdag:
Tussen maandag en woensdag is het overwegend droog met geregeld zon. Richting het weekeinde neemt de kans op bewolking en wat lichte sneeuw weer toe. Maandag is het tijdelijk kouder, met -5 graden op 1800 meter, de dagen erna stijgt de vorstgrens weer.

Oostenrijk: Zonnige perioden, morgen wat sneeuw

Vandaag:
Vooral in het noorden en noordoosten van Oostenrijk hangt nog vrij veel bewolking. Het blijft er wel meest droog. In Vorarlberg en Tirol schijnt de zon veel vaker. Het kwik ligt vanmiddag op 2000 meter iets rond het vriespunt.
Morgen:
Veel bewolking en vooral in de ochtend en middag valt van tijd tot tijd wat sneeuw. Hoeveelheden veelal in de orde 5-10 cm, op enkele plaatsen wat meer.
Maandag t/m Vrijdag:
Op maandag en dinsdag is het weer droog met geregeld zon. Woensdag komt er vanuit het noordwesten weer meer bewolking, met kans op wat sneeuw. De dagen erna blijft het licht wisselvallig.

Zwitserland: Veel zon, morgen beetje sneeuw

Vandaag:
Het is zonnig en droog weer, bovendien staat er niet veel wind. Wel ligt de temperatuur vrij hoog, tot 1500 meter kan het dooien. Boven 2500 meter ligt de maximumtemperatuur beneden -5 graden.
Morgen:
In de ochtend eerst nog droog en een beetje zon. In de middag veelal bewolkt en een beetje sneeuw. Hoeveelheden blijven beperkt: 5-10 cm. Overdag nog steeds dooi tot 1500 meter.
Maandag t/m Vrijdag:
Op maandag en dinsdag is het weer droog met geregeld zon. Woensdag komt er vanuit het noorden en westen meer bewolking, met kans op wat sneeuw. De dagen erna blijft het licht wisselvallig.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.