17 februari 2012 door Miranda in 'Nieuws''

Vanmiddag rond 12.15 uur is in het Oostenrijkse Lech Prins Friso bedolven onder een lawine. De prins was onderweg buiten de piste toen hij werd gegrepen door een lawine van 30 meter breed en 40 meter lang. Gelukkig werd het lid van de koninklijke familie snel gevonden, binnen 20 minuten hebben reddingswerkers hem onder de sneeuwmassa vandaan weten te halen. Zijn toestand is op dit moment nog kritiek.

De redding kwam snel op gang. (foto: zie.nl)

Als enige gegrepen door de lawine

Prins Friso was samen met een groep onderweg, maar werd als enige gegrepen door de sneeuwmassa. Er was snel een flinke groep reddingswerkers, vrijwilligers en 2 helikopters aanwezig bij de zoektocht. Waarschijnlijk droeg Prins Friso een lawine-pieper, waardoor hij relatief snel onder de lawine vandaan kon worden gehaald. Na reanimatie van een noodarts, is de prins per helikopter naar het ziekenhuis in Innsbruck gevlogen.

Kritieke toestand

Op dit moment ligt Prins Friso in kritieke toestand in het ziekenhuis. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is hij nog niet buiten levensgevaar. Over de exacte toestand van de prins is op dit moment nog niets bekend.

Update 17/02/2012 17.45 uur: zelf veroorzaakt...
De Rijksvoorlictingsdienst verklaart het volgende: "Naar aanleiding van het ongeval van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee dat volgens de behandelend artsen pas over enkele dagen een prognose kan worden gegeven. Op dit moment is zijn toestand stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar. Hare Majesteit de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mabel zijn bij Prins Friso." Volgens de burgemeester van Lech, Ludwig Muxel, heeft Prins Johan Friso en zijn groep skiërs de lawine ''met grote waarschijnlijkheid'' zelf veroorzaakt. De burgemeester heeft dit vandaag verklaard tegenover de Oostenrijkse publieke omroep ÖRF.

Update 18/02/2012 11.30 uur: nog steeds veel onduidelijkheid
Hoewel er veel geruchten zijn over de toestand van de prins komt de RVD nog niet met meer nieuws. Een dezer dagen zal pas duidelijk worden of, en hoe Friso zich zou kunnen herstellen van dit vreselijke ongeluk. Volgens een Nederlandse arts die de behandeld arts in Innsbruck gesproken zou hebben, zou de prins geen verdere verwondingen hebben opgelopen, maar is de tijd die nodig was om hem te reanimeren wel vrij lang geweest. Onzekerheid en bange dagen dus voor de Koninklijke familie. Snowplaza leeft met hen mee en wenst hen veel sterkte.

Update 24/02/2012 13.00 uur: zeer ernstig hersenletsel
Na bijna een week onduidelijkheid over de toestand van Prins Friso hebben de artsen vandaag bekend gemaakt dat hij zeer ernstig hersenletsel heeft opgelopen en dat het onduidelijk is of de prins ooit nog weer bij bewustzijn zal komen. Een hartstilstand van 50 minuten is zeer lang en een eventueel herstel zal maanden tot jaren kunnen duren. Het zuurstof tekort heeft zijn hersenen ernstig aangetast. Zeer droevig nieuws dus voor Mabel, hun dochtertjes en de Koninklijke familie.

Op dit kaartje is te zien dat het lawinegevaar in heel Oostenrijk, maar vooral in Vorarlberg, erg hoog is.

Hoog lawinegevaar

Wegens de enorme sneeuwval van de afgelopen dagen is het lawinegevaar momenteel erg hoog in Oostenrijk, 3 tot 4 op een schaal van 5. Het is - zonder gedegen kennis - absoluut onverstandig om naast de pistes te skiën. Ook ervaren off-piste skiërs en gidsen gaan met een dergelijk lawinegevaar zeer zorgvuldig te werk. Maar ook voor hen is het risico om nu buiten de pistes te skiën erg groot, en absoluut nooit zonder gevaar. Zelfs een meter naast de gemarkeerde piste kan het al gevaarlijk zijn.

Pas dus goed op als je nu op wintersport gaat, en blijf lekker op de pistes!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.