Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: heftigste sneeuwval voorbij

2119 - Alpenweer: heftigste sneeuwval voorbij (1)

Gisteren heeft het stevig gesneeuwd in de Duitse Alpen, Oostenrijk en het oosten van Zwitserland. Op sommige plaatsen viel bijna 40cm. Ook vandaag en de komende dagen valt er nog van tijd tot tijd sneeuw. Gelukkig is er op de reisdag waarschijnlijk weinig aan de hand. De skidorpen zijn dus prima te verlaten en te bereiken. Ook prettig, de temperatuur is niet meer extreem laag, maar na het weekend wordt het wel kouder.

Vandaag oplossende wolken

De storing die gisteren vooral aan de noordzijde van de Alpen langdurig voor sneeuwval zorgde, ligt er vandaag nog steeds. Maar de storing wordt minder en minder actief. Op steeds meer plaatsen breekt de zon door en wordt het droog. In Frankrijk en Italië wordt het zelfs een zonovergoten dag. Op 2000m is het in de zon -3 graden, onder het wolkendek -5 tot -10 graden.

Isola 2000: bergen sneeuw en een schone weg

Storingen naderen

Vrijdag blijft het in grote delen van het Alpengebied fraai weer. Alleen in Duitsland en delen van Oostenrijk neemt de bewolking weer toe met mogelijk wat lichte sneeuw. Italië en Frankrijk genieten volop van de zon, evenals het zuiden van Zwitserland. De temperatuur gaat overal iets omhoog, maar het levert weinig dooi op.
Ook zaterdag weten de storingen de Alpen nog amper te bereiken. Het nulgradenniveau stijgt naar 1700 tot 2000m dus iedereen kan zonder problemen het dorp uitrijden en bereiken.

Aanvoer van koudere lucht

In de nacht naar zondag bereikt het volgende sneeuwgebied de Alpen. De meeste sneeuw valt weer aan de noordflanken, maar ook in de zuidelijke Alpen zal het licht sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt geleidelijk van 1500m naar 200m. Het wordt dus kouder.
Maandag is het droog en zonnig. Een perfecte wintersportdag bij maxima op 2000m van -5 tot -10 graden. Dinsdag blijft het droog maar stijgt het kwik tot rond het vriespunt. Woensdag gaat het in de loop van de dag vanuit het westen opnieuw stevig sneeuwen.

Lech vanochtend: grijs en lichte sneeuwval

Betrouwbaarheid:

De timing van de neerslaggebieden kan nog wijzigen, maar de grote lijnen voor de komende dagen zijn behoorlijk zeker.

Duitse Alpen: Zondag sneeuw

Vandaag:
Bewolkt, nog wat lichte sneeuw. In de loop van de dag droog en opklaringen
Morgen:
Af en toe zon, maar richting Salzburg en Tsjechië meer wolken en soms wat sneeuw. Temperatuur op 1500m rond het vriespunt.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag eerst droog en af en toe zon. Later meer wolken, in de avond en nacht gevolgd door sneeuw. Zondag flinke perioden met sneeuw en kouder. Op 1500m -5 graden. Maandag en dinsdag droog en vrij zonnig bij 0 graden. Woensdag weer kans op sneeuw.

Franse Alpen: Fraai skiweer

Vandaag:
Topdag! Volop zon, weinig wind. Slechts lokaal enkele wolkenvelden. Temperatuur op 2000m 0 tot -5 graden.
Morgen:
Flinke zonnige perioden en droog. Rustig weer. Temperatuur op 2000m 0 tot -4 graden.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag eerst droog en vrij zonnig. Tegen de avond vanuit het noorden meer wolken. Zondag wolkenvelden en soms wat lichte sneeuw. Maandag en dinsdag droog en vrij zonnig bij 0 graden. Woensdag weer kans op sneeuw.

Italiaanse Alpen: Veel zon

Vandaag:
Topdag! Volop zon, weinig wind. Temperatuur op 2000m 0 tot -5 graden.
Morgen:
Opnieuw heerlijk. Flinke zonnige perioden en droog. Rustig weer. Temperatuur op 2000m 0 tot -4 graden.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag eerst droog en vrij zonnig. Tegen de avond vanuit het noorden meer wolken. Zondag wolkenvelden en soms wat lichte sneeuw. Maandag en dinsdag droog en vrij zonnig bij 0 graden. Woensdag weer meer wolken en kans op sneeuw.

Oostenrijk: Flink kouder

Vandaag:
Noordzijde: Bewolkt, nog wat lichte sneeuw. In de loop van de dag droog en opklaringen. Karinthië: flinke perioden met zon. Temperatuur op 2000m -5 tot -10 graden.
Morgen:
Zonnige perioden en vaak droog. In Salzburgerland en Ober-Österreich in de loop van de dag weer lichte sneeuwval. Temperatuur op 2000m -3 tot -7 graden.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag eerst droog en geregeld zon. Later meer wolken, in de nacht gevolgd door sneeuw. Zondag flinke perioden met sneeuw en kouder. Op 2000m -5 tot -10 graden. Meeste sneeuw aan de noordzijde. Maandag en dinsdag droog en vrij zonnig bij 0 graden. Woensdag tegen de avond vanuit het westen weer kans op sneeuw.

Zwitserland: Prima temperaturen

Vandaag:
Noordzijde: Bewolkt, nog wat lichte sneeuw. In de loop van de dag droog en opklaringen. Zuidzijde: volop zon. Temperatuur op 2000m 0 tot -6 graden.
Morgen:
Zonnige perioden en droog. Rustig weer. Temperatuur op 2000m 0 tot -4 graden.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag eerst droog en geregeld zon. Later meer wolken, in de nacht gevolgd door sneeuw. Zondag flinke perioden met sneeuw en kouder. Op 2000m -5 tot -10 graden. Meeste sneeuw aan de noordzijde. Maandag en dinsdag droog en vrij zonnig bij 0 graden. Woensdag weer kans op sneeuw.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.