16 februari 2012 door Miranda in 'Algemeen''

De krokusvakantie staat voor de deur en dat betekent dat de skipistes vanaf dit weekend een stuk drukker zullen zijn. Nederland, België en Duitsland hebben wederom allemaal tegelijk vakantie dit jaar dus het wordt gezellig, maar ook vol in de skigebieden. De sneeuwcondities zijn super momenteel, dus dat zal de pret niet drukken. Maar hoe kun je nu het beste omgaan met de drukte? Hierbij een aantal tips.

Bij sommige gondelliften is het 's ochtends rond 09.30 uur erg druk...

Slimme dagindeling

In de meeste skigebieden is het ’s ochtends rond 10.00/11.00 uur het drukst. Ook de skiklasjes zijn rond die tijd allemaal onderweg op de pistes. Het is dus verstandig om lekker vroeg op pad te gaan ‘s ochtends. Eerste lift omhoog en je kunt ruim een uur genieten van relatief rustige pistes. Hierna even het terras op voor een heiße Schoko en een Apfelstrudel. Vervolgens ski je lekker door als iedereen aan het lunchen is en pas na 13.30 uur plof jij op het terras neer voor de lunch. Zo ontloop je lange rijen bij de bergrestaurants en hoef je niet te wachten voor de lift. Trek je het niet om zo laat te lunchen, dan kun je ook extra vroeg, zo rond 11.45/12.00 uur beginnen aan je Wienerschnitzel. De echte fanatiekeling gaat natuurlijk door tot de laatste lift en skiet gezellig met de pistecontrole-mannen richting de après-ski.

Als je extra vroeg of juist laat gaat lunchen, vind je gemakkelijk een plek op het terras.

Kies je pistes

Blauwe pistes en pistes dichtbij het dorp zijn vaak het drukst. Probeer wat “dieper” het skigebied in te gaan, zoek het hogerop of verder weg. Ben je een geoefende skier ga dan naar de rode en zwarte pistes. Sommige zwarte pistes zijn niet zo heel moeilijk, maar schrikken toch veel mensen af waardoor het vaak heerlijk rustig is. Zo heb ik me tijdens de kerstvakantie prima vermaakt op de Schwarzkogl in Sölden. Een zwarte – niet al te moeilijke – piste met een “eigen” stoeltjeslift. Als je niet persé een tocht hoeft te skiën, vermijd dan de “verbindingspistes”, deze zijn ook altijd erg druk.

Ach, wachten in het zonnetje is niet zo erg...

Ski rustig

Het spreekt voor zich, maar pas je snelheid aan als het druk is. Op de snelweg kun je ook niet 140 km/u rijden als het vol is. Houd je ritme van bochten aan, zodat andere skiers kunnen anticiperen. Stop niet ineens midden op een piste en ga ook niet stilstaan op een smal stuk. Zoek een goede plek om te wachten, altijd aan de zijkant van de piste en niet net onder een heuvel. Ben je gevallen? Probeer snel op te staan en door te skiën. Spreek met je reisgenoten af welke piste en lift je gaat doen, zodat je elkaar weer kunt vinden bij de lift als je elkaar bent kwijt geraakt. Het is fijn als iedereen zich aan de pisteregels houdt, dat voorkomt een hoop irritatie.

Geniet!

Tijdens drukke periodes kun je wellicht niet zoveel skiën als je eigenlijk zo willen. Probeer je daar gewoon bij neer te leggen en geniet! Je hebt vakantie en je bent lekker buiten. Kijk om je heen naar het mooie berglandschap als je in een lange rij voor de lift staat. Laat die gestressde skier maar voorgaan als ie echt zo’n haast heeft. Het zonnetje schijnt, wat wil je nog meer? Fijne vakantie!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.