Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Zeer koud

2111 - Alpenweer: Zeer koud (1)

Dit weekeinde is het nog flink koud in het Alpengebied, daarbij zijn vooral op zondag weer zonnige perioden. Vandaag raakt het tijdelijk bewolkt vanuit het zuiden en kan er een beetje sneeuw vallen. In de nieuwe week gaat het kwik flink omhoog en valt bijna elke dag sneeuw.

Arosa in Zwitserland: nu nog veel zon, ook in vele dalen. Later vanmiddag steeds meer bewolking en soms een beetje sneeuw.

Vandaag meer wolken en beetje sneeuw

De dag begint met zonnige perioden, maar vanuit het zuiden neemt de bewolking langzaam toe. Vanmiddag kan er in het hele Alpengebied een beetje sneeuw vallen. Grote hoeveelheden staan echter niet op het programma. Het is overal flink koud, met veelal temperaturen van -20 graden op 2000 meter.Morgen is het weer droog, schijnt de zon opnieuw geregeld en het blijft flink koud. Op 1500 meter ligt het kwik overdag rond -15 graden, boven de 2000 meter veelal onder de -20 graden. De wind gaat echter ook aantrekken, waardoor het voor het gevoel nog een stuk kouder zal zijn.

Stijgende temperaturen en sneeuwkansen

Op maandag bereikt een front vanuit het noorden het Alpengebied. Dit front markeert vooral de grens tussen de zeer koude lucht van de afgelopen tijd en zachtere lucht vanaf de oceaan en Noordzee. De temperatuur gaat dus in de loop van de dag omhoog. ’s Ochtends is het nog veelal -20 graden rond 1500 meter, maar in de avond is het kwik op die hoogte al opgelopen naar -10 graden.

Weerkaart voor dinsdag: hogedruk ten westen van Europa betekent een noordelijke aanvoer, vanaf de Noordzee en noordelijke Atlantische Oceaan. De lucht wordt geleidelijk overal een stuk minder koud.

Vanaf dinsdag meer sneeuw

De neerslag en meeste wolken die horen bij het front bereiken de noordflank van de Alpen pas tegen de avond. Er gaat dan wat lichte sneeuw vallen op veel plaatsen, pas op dinsdag gaat het intensiever sneeuwen. Er kan dan 5-20 cm vallen, lokaal meer. Verder gaat het kwik nog verder omhoog, ’s middags wordt het zo’n -5 op 1500 meter. Verder kan de neerslag onder de 500 tot 1000 meter dan overgaan in regen.

Betrouwbaarheid:

De weersverwachting kent een hoge betrouwbaarheid tot en met maandag. Daarna ontstaat een wisselvallig weerbeeld, met veelal bewolkt weer en van tijd tot tijd sneeuw. Waar die sneeuw precies gaat vallen, en hoeveel, is nu nog vrij moeilijk te voorzien. Het accent ligt veelal wel op de noordelijke Alpen.

Duitse Alpen: Nog steeds koud, paar vlokken sneeuw

Vandaag:
Eerst nog geregeld zon, geleidelijk bewolkt en een beetje lichte sneeuw. Maximumtemperatuur tussen -10 en -15 graden op 1500 meter.
Morgen:
Meest droog en geregeld zon. Aanhoudend koud met -10 tot -15 graden op 1500 meter. Wel geleidelijk aantrekkende wind op hoogte.
Maandag t/m Vrijdag:
Op maandag vanuit het noorden bewolking en oplopende temperaturen. Op 1500 meter van -15 tot -20 graden in de ochtend naar -10 graden in de middag. Vooral in de late middag en avond een beetje sneeuw. Dinsdag meest bewolkt en perioden met sneeuw. De dagen daarna elke dag kans op wat sneeuw, af en toe zon maar verder veel bewolking. Dooigrens overdag geleidelijk stijgend naar 1000 meter.

Franse Alpen: Zon, later wolken en wat sneeuw

Vandaag:
Eerst nog geregeld zon, geleidelijk bewolkt en een beetje lichte sneeuw. Maximumtemperatuur tussen -10 en -15 graden op 1500 meter. Maximumtemperatuur tussen -10 en -15 graden op 1500 meter.
Morgen:
Meest droog en geregeld zon. Aanhoudend koud met -10 tot -15 graden op 1500 meter. Wel geleidelijk aantrekkende wind op hoogte.
Maandag t/m Vrijdag:
Op maandag vanuit het noorden bewolking en oplopende temperaturen. Op 1500 meter van -15 tot -20 graden in de ochtend naar -10 graden in de middag. Vooral in de late middag en avond een beetje sneeuw. Dinsdag meest bewolkt en perioden met sneeuw. De dagen daarna elke dag kans op wat sneeuw, af en toe zon maar verder veel bewolking. Dooigrens overdag geleidelijk stijgend naar 1500 meter.

Italiaanse Alpen: Van tijd tot tijd sneeuw

Vandaag:
Veel bewolking, van tijd tot tijd een beetje lichte sneeuw. In de avond geleidelijk droog. Op 2000m maxima rond -15 graden.
Morgen:
Wolkenvelden, ook van tijd tot tijd zon. Overwegend droog en nog steeds koud: rond -10 graden op 1500 meter. Wel geleidelijk aantrekkende wind op hoogte.
Maandag t/m Vrijdag:
Op maandag vanuit het noorden bewolking en oplopende temperaturen. Op 1500 meter van -10 tot -15 graden in de ochtend naar -5 graden in de middag. In de avond een beetje sneeuw. Dinsdag meest bewolkt en soms wat sneeuw. De dagen daarna elke dag kans op wat sneeuw, af en toe zon maar verder veel bewolking. Dooigrens overdag geleidelijk stijgend naar 2000 meter.

Oostenrijk: Koud en soms sneeuw

Vandaag:
Eerst nog zonnige perioden, geleidelijk meer bewolking vanuit het zuiden en een beetje sneeuw, als eerste in Karinthië. Middagtemperatuur rond -10 graden op 1500 meter, onder -20 graden boven 2000 meter.
Morgen:
Eerst nog enkele wolkenvelden, geleidelijk overal geregeld zon. Overwegend droog en nog steeds koud: rond -10 graden op 1500 meter. Wel geleidelijk aantrekkende wind op hoogte.
Maandag t/m Vrijdag:
Op maandag vanuit het noorden bewolking en oplopende temperaturen. Op 1500 meter van -15 tot -20 graden in de ochtend naar -10 graden in de middag. In de avond een beetje sneeuw. Dinsdag meest bewolkt en soms wat sneeuw. De dagen daarna elke dag kans op wat sneeuw, af en toe zon maar verder veel bewolking. Dooigrens overdag geleidelijk stijgend naar 1500 tot 2000 meter.

Zwitserland: Koud winterweer, beetje sneeuw

Vandaag:
Eerst lange tijd zonnige perioden en droog. Vanmiddag vanuit het zuidoosten meer bewolking en een beetje lichte sneeuw. Zeer koud: beneden -20 graden boven 2000 meter.
Morgen:
Overwegend droog en geleidelijk weer zonnig. Aanhoudend koud met -15 graden op 1500 meter, boven 2000 meter onder de -20 graden. Wel geleidelijk een aantrekkende wind op hoogte.
Maandag t/m Vrijdag:
Op maandag vanuit het noorden bewolking en oplopende temperaturen. Op 1500 meter van -15 tot -20 graden in de ochtend naar -10 graden in de middag. In de avond een beetje sneeuw. Dinsdag meest bewolkt en soms wat sneeuw. De dagen daarna elke dag kans op wat sneeuw, af en toe zon maar verder veel bewolking. Dooigrens overdag geleidelijk stijgend naar 1500 tot 2000 meter.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.