Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Weer de bittere kou in

2107 - Alpenweer: Weer de bittere kou in (1)

Vandaag stroomt er weer koudere lucht naar de Alpenregio. Er komt ook steeds meer bewolking, waaruit vooral vanavond wat sneeuw kan vallen in Oostenrijk en het grensgebied met Zwitserland. Elders valt er nauwelijks neerslag. Morgen en in het weekeinde zijn er weer zonnige perioden, maar is het ook bitter koud.

Vooral in de Franse en Zwitserse Alpen nog geregeld zon. Vanuit het noorden nadert echter bewolking.

Kouder, wolken en wat sneeuw

Vandaag stroomt dus geleidelijk al koudere lucht tot in de Alpen. Op 1500 meter komt het kwik vanmiddag al niet hoger dan -10 tot -15 graden, daarboven is het nog veel kouder. Bovendien kan er een vrij stevige wind staan, die het nog eens véél kouder doet aanvoelen. Het devies dus: heel goed aankleden als je erop uitgaat.

10 tot 15 cm sneeuw

Naast de verscherping van kou, trekken er wolkenvelden over. Daaruit kan vooral in de oostelijke helft van de Alpen, dus in het grensgebied van Zwitserland en Oostenrijk en in Oostenrijk zelf, wat sneeuw vallen. Door de dag heen kan er totaal zo’n 10 tot 15 cm bijvallen. Geen grote hoeveelheden, maar wel genoeg om de pistes een beetje vers te houden.

In Lech is al hogere bewolking zichtbaar, een teken dat er een weersverandering op til is. In dit geval: vanavond meer kou, veel wolken en wat sneeuw.

Daarna flink kouder

Morgen gaat het kwik verder naar beneden. Op het warmst van de dag zal het -15 tot -20 graden zijn op 2000 meter hoogte. Op de hogere pistes worden nog lagere temperaturen verwacht. Er zijn in de ochtend nog verspreid wolkenvelden, waaruit vooral in het zuiden van Oostenrijk een vlok kan sneeuw vallen. Verder kan het nog nevelig zijn in een aantal dalen (hochnebel). ’s Middags schijnt op veel plaatsen de zon. Geen slecht weer dus, maar de kou is snijdend, vooral ook omdat het op de hogere pistes nog behoorlijk kan waaien.

Volgende week: minder koude lucht

Ook zondag is nog een bitterkoude dag, op maandag gaat de weerkaart van Europa veranderen. Het hogedrukgebied dat lang boven Scandinavië en de Noordzee lag, trekt richting Schotland en het zeegebied ten zuiden van IJsland. Ten oosten trekt een depressie van Noorwegen naar Polen. Daarmee wordt ook beduidend minder koude lucht aangevoerd, aangezien die niet meer vanaf land maar van zee komt. Ook in de Alpenregio gaat de temperatuur later op maandag geleidelijk omhoog. Dinsdag neemt de sneeuwkans sterk toe en het gaat in de dalen beneden de 500 tot 800 meter dooien.

Betrouwbaarheid:

Tot en met zondag is de verwachting zeer betrouwbaar. Daarna schuift het hogedrukgebied naar het westen en trekt een depressie via Noorwegen naar Centraal-Europa en de Alpenregio. Er ontstaat hierbij onzekerheid vooral in de verdeling van bewolking en neerslag.

Duitse Alpen: Wolken, beetje sneeuw en kouder

Vandaag:
Vanuit het noorden wolkenvelden en een beetje sneeuw. Geen grote hoeveelheden. Ook kouder: van -5 dalend naar -10 tot -15 graden op 1500 meter.
Morgen:
Wegtrekkende bewolking en zonnige perioden. Flink koud met -10 tot -15 graden op 1500 meter.
Zaterdag t/m woensdag:
Zaterdag en zondag nog geregeld zon, droog en flink koud met maxima rond -15 graden op 1500 meter. Vanaf maandag hogere temperaturen en toenemende sneeuwkans.

Franse Alpen: Geregeld zon en koud

Vandaag:
Zonnige perioden, in de avond vooral in het noorden wat meer bewolking. Nagenoeg overal droog. Maxima iets onder nul op 1500 meter, boven 2000 meter onder -5 graden.
Morgen:
Geregeld zon, droog en lagere temperaturen: -5 tot -10 graden op 1500 meter, onder de -15 boven 2500 meter.
Zaterdag t/m woensdag:
Zaterdag en zondag nog geregeld zon, droog en flink koud met maxima rond -15 graden op 1500 meter. Vanaf maandag hogere temperaturen en toenemende sneeuwkans.

Italiaanse Alpen: Kouder

Vandaag:
Veel zon tot laat in de middag, daarna meer bewolking. In de nacht mogelijk een klein beetje sneeuw.
Morgen:
Geleidelijk meer zon en overal droog. Stuk kouder: op 1500 meter rond -10 graden, boven 2500 meter rond -20 graden.
Zaterdag t/m woensdag:
Op zaterdag veel bewolking vanuit het zuiden, wel veelal droog. Zondag en maandag weer geregeld zon, dinsdag kans op wat sneeuw. Geleidelijk hogere temperaturen vanaf zondag.

Oostenrijk: Flink kouder

Vandaag:
Eerst nog wat zon, vanmiddag toenemende bewolking en vooral vanavond kans op wat sneeuw. Hoeveelheden in de orde 5-15 cm, lokaal wat meer.
Morgen:
Aanmerkelijk kouder. Verder eerst nog wolkenvelden en vooral in Karinthië en Stiermarken nog wat sneeuw. Later overal droog en meer zon.
Zaterdag t/m woensdag:
Zaterdag en zondag geregeld zon, droog en flink koud met maxima rond -15 graden op 1500 meter. Vanaf maandag hogere temperaturen en toenemende sneeuwkans.

Zwitserland: Onaangenaam koud

Vandaag:
Eerst nog flink wat zon, later vanmiddag meer bewolking. In de avond en nacht in het grensgebied met Oostenrijk kans op een beetje sneeuw. Geen grote hoeveelheden.
Morgen:
In de ochtend nog soms veel bewolking, ’s middags overal vrij zonnig. Flink koud: -10 tot -15 graden op 1500 meter, boven 2500 meter overal -20 graden of kouder. Op de hogere pistes een stevige wind..
Zaterdag t/m woensdag:
Zaterdag en zondag nog geregeld zon, droog en vrij koud met maxima rond -10 graden op 1500 meter. Vanaf maandag hogere temperaturen en toenemende sneeuwkans.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.