Skip to navigation Skip to main content

Met de trein naar de top van de Jungfraujoch

Het is bewolkt - heel erg bewolkt - er is geen berg te zien vanuit ons hotel in Wengen. Vandaag gaan we naar de top van één van de bekendste bergen in de Alpen: de Jungfrau. En op zo’n berg wil je eigenlijk wel een beetje uitzicht hebben.... Aangezien de reis naar de Jungfrau met de trein, al een belevenis op zich is, besluiten we gewoon naar boven te gaan. En daar wacht ons een aangename verrassing!

Op Kleine Scheidegg zijn weinig wintersporters meer te bekennen...

Trein vol Chinezen en Japanners

Net als op een normale werkdag, sta ik om 07.54 uur op de trein te wachten. Dit keer niet op de trein richting Amsterdam Centraal, maar deze trein zal ons naar de “Top of Europe” brengen. Het hoogstgelegen treinstation van Europa ligt op 3454 meter hoogte. Vanuit Wengen nemen we de trein naar Kleine Scheidegg. Het is een leuk gezicht al die wintersporters met ski’s in de trein. De skiërs stappen op Kleine Scheidegg uit om aan hun wintersportdag te beginnen. Wij stappen hier over op de trein die ons naar bijna 3.500 meter hoogte zal brengen. In deze trein zijn geen skiërs meer te bekennen, het overgrote deel van de treinreizigers bestaat uit Chinezen en Japanners.

100ste verjaardag

Vanaf het station Kleine Scheidegg is het nog 9 kilometer naar de Jungfraujoch, waarvan er 7 kilometer door een tunnel gaan. In 1896 is men begonnen met het aanleggen van dit spoorwegtraject en het heeft maar liefst 16 jaar geduurd voor men de Jungfraujoch had bereikt. Dit jaar viert de Jungfraubahn haar 100ste verjaardag. Voordat de trein het hoogste punt bereikt is er tweemaal een korte stop. De Chinezen en Japanners racen de trein uit om als eerste foto’s te maken bij de uitzichtspunten die zich bevinden in de rotsen. Ik weet eigenlijk niet wat meer indruk op me maakt; de rennende Chinezen of het uitzicht....

Het uitzicht op de Aletschgletsjer is prachtig.

Uitzicht op de Aletschgletsjer

Als we na 50 minuten het hoogste treinstation bereikt hebben, besluiten we eerst even iets te gaan drinken in het restaurant. Tot onze verbazing is het uitzicht prachtig! Oké, er zijn wat wolken, maar zo slecht als het er beneden uitzag, zo mooi is het hier. We genieten van een prachtig uitzicht op de Aletschgletsjer en de zon piept zo af en toe tussen de wolken door.

Spectaculair uitzicht

We besluiten naar buiten te gaan naar het uitzichtpunt. Er staat een koud windje, maar op zich valt de temperatuur nog mee. Helaas zijn nog niet alle Chinezen klaar met hun “rondje Jungfraujoch” zo nu en dan springt er eentje voor je om een foto te maken, terwijl je staat te genieten van het spectaculaire uitzicht. Het is eigenlijk wel een komische situatie. Vervolgens bezoeken we het ijspaleis. Er zijn gangen gemaakt in het ijs en op diverse plekken staan ijssculpturen, erg mooi en leuk gedaan. Zelfs de kleine vriend uit de film “Ice Age” is hier ingevroren.

Chinees sprekende Heidi

Als we met de lift naar het uitzichtspunt Sphinx gaan op 3571 meter zijn de weergoden ons helaas minder goed gezind; we staan hier in de mist. Na twee uur “Top of Europe” gaan we weer richting Kleine Scheidegg waar we ‘s ochtends onze ski’s hebben achter gelaten. De trein hobbelt rustig naar beneden. Je voelt nu nog beter hoe steil het traject eigenlijk is. Op de terugweg stopt de trein niet. De LCD schermen in de trein vertonen allerlei mooie beelden, inclusief een Chinees sprekende Heidi. Maar de Chinezen zien het niet; zij liggen inmiddels allemaal te slapen...

Met dank aan:
myswitzerland.com
jungfrauregion.ch
swiss.com (vliegt 4x per dag van Amsterdam-Zürich en v.v.)
swisstravelsystem.ch (reizen met trein, bus en boot in Zwitserland)

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.