Skip to navigation Skip to main content

Bereid je voor op de extreme kou!

Gister kon je in het Alpenweer lezen dat het behoorlijk koud is in de skigebieden. Op het hoogste punt van Val Thorens , 3200 meter, kan de gevoelstemperatuur zomaar op -35 uitkomen! Extreme kou, vraagt om een goede voorbereiding. Alleen zo hou je plezier in het skiën met deze omstandigheden.


Lage hartslag

Skiën onder koude omstandigheden vergt veel van je lichaam. Een koud lichaam heeft een tragere zenuwgeleiding en spieren, pezen en gewrichten hebben meer moeite met bewegen. Gevolg hiervan is dat je inboet aan kracht, coördinatie en flexibiliteit. Kou en wind heeft ook effect op de hartslag, die ligt vele malen lager dan in normale condities. Ook dit komt je prestatie op de piste niet ten goede.

Brrrrr….

Iedereen heeft er wel eens last van tijdens het skiën, koude neus, oren, vingers en tenen. Deze lichaamsdelen zijn het gevoeligst voor bevriezing. Vaak heb je helemaal geen erg in de bevriezingsverschijnselen aangezien je gevoelszenuwen ook minder worden. Kijk goed naar je huid en houd ook de mensen om je heen in de gaten. Symptomen van bevriezing zijn klappertanden en moeite met spreken. Bij koude omstandigheden is goede gezichtsbescherming onmisbaar.

Bereid je lichaam voor

Het is zeer belangrijk om je lichaam te wapenen tegen hetgeen dat komen gaat. In de eerste plaats doe je dit door je lichaam te trainen. Een goede fysieke voorbereiding is essentieel om een winterse ski dag te ‘overleven’. Je kunt je spieren heel eenvoudig trainen door voortaan de trap te nemen in plaats van de lift. Of ga regelmatig een stukje wandelen of joggen, zo vergroot je ook nog eens je uithoudingsvermogen. Wie beschikt over getrainde beenspieren en een goede conditie staat al met 1-0 voor.

Warme, ademende kleding

Daarnaast is warme kleding natuurlijk onmisbaar. Het is belangrijk om je in laagjes te kleden. De eerste laag, de onderkleding, zorgt ervoor dat de vochtregulering goed is. Om te voorkomen dat het lichaam te snel afkoelt, is het belangrijk dat het lichaam droog blijft (een natte huid koelt veel sneller af dan een droge huid). Functionele onderkleding moet dan ook goed ventileren en een snelle afvoer van transpiratievocht mogelijk maken. De tweede laag zorgt voor de warmteregulering, maar ook voor de afvoer van transpiratievocht uit de eerste laag. In extreme kou kun je het beste kiezen voor een fleece trui. Tot slot de derde, beschermende laag. Zorg voor een goede jas die water-, wind- en sneeuwdicht is en ademt. Daarbij mogen een muts/helm, sjaal en handschoenen niet ontbreken. Een goede sneeuwbril (goggle) beschermt je ogen tot slot tegen de koude wind.

Heisse choco mit rum

Maar laat je absoluut niet afschrikken door extreme kou. Wie zich goed kleedt en in een goede conditie is, kan met deze temperaturen makkelijk de piste op. Wel is het verstandig om misschien een uurtje eerder te stoppen. Je vergt veel van je lichaam met het skiën onder deze omstandigheden. In het bergrestaurant wacht je beloning in de vorm van heisse choco mit rum. Ook daar krijg je het heerlijk warm van!

Klik hier voor het wintersportweer van de komende dagen >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.