Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Vooral koud

2090 - Alpenweer: Vooral koud (1)

Er is genoeg te vertellen over het Alpenweer, maar het belangrijkste is dat het de komende dagen vooral erg koud wordt. Vandaag liggen de temperaturen vaak al dik onder nul. Rond de 1500m vriest het veelal matig, met temperaturen van -5 graden of minder. Aan het eind van de week wordt het wat dat betreft helemaal “feest”, want dan is het op die genoemde hoogte -15 graden. Deze lage temperaturen komen we in het hele Alpengebied tegen en dat is best bijzonder. Het is een open deur, maar extra kleding bij het skiën is zo natuurlijk een vereiste. En ik kan me voorstellen dat de tijd dat je op de ski’s staat, deze dagen wat korter is dan normaal.

Kou over de Alpen op zaterdag (middag).

Hier en daar sneeuw

Vandaag valt er in het westelijk Alpengebied sneeuw. Vooral in Frankrijk en het westen van Italië komt 10-20cm verse sneeuw. In de loop van de dag kan er ook aan de zuidflank van de Alpen wat sneeuw vallen, misschien ook in de Dolomieten. Maar de hoeveelheden zijn hier wel minder groot. Aan de noordflank van de Alpen blijft het droog en schijnt de zon nog af en toe. En dan gaat het skiën meteen een stuk makkelijker. Met de sneeuwval in het westen is het zicht en het inschatten van diepte een lastig fenomeen.

Gevoelstemperatuur van -35

Na vandaag is de kans op verse sneeuw niet heel groot. Zeker aan de noordflank van de Alpen blijft het meestal wel droog, net als in het westen. Aan de zuidflank van de Alpen kan het af en toe wel wat sneeuwen, maar de hoeveelheden blijven (zeer) beperkt. De meeste zon vinden we in Frankrijk en Zwitserland. De vraag wordt wel steeds luider of het skiweer nu wel zo aangenaam is. Het probleem wordt de kou. In de loop van de week gaat het kwik zover omlaag, dat het soms echt niet meer lekker is. Verleden jaar heb ik zelf geskied met -16 graden. Toen stond er amper wind en scheen de zon en konden we het met een paar lagen thermo-kleding nog wel aan. Nu staat er al snel 3Bft wind en is het op 1500m al -15 graden. Dat levert een gevoelstemperatuur van dik onder de -20 graden. De hoger gelegen skigebieden hebben nog lagere temperaturen. Neem bijvoorbeeld Val Thorens in Frankrijk. Het dorp ligt op 2300m en daar is het zaterdag bijna -20 graden. Het hoogste punt in het skigebied ligt boven de 3200 en daar zal het kwik niet boven de -25 graden komen. Ga je dan uit van 3Bft wind (en waarschijnlijk waait het daar wel harder) dan komt er een gevoelstemperatuur van -35 graden uitrollen.

Winter soms letterlijk ijzig koud.

Extreem

Vooralsnog is het dus zeker volop winter. De winter gaat zelfs een extreme kant laten zien. Hebben we nu eens niet te maken met overvloedige sneeuwval, nu zorgt de temperatuur ervoor dat die in de schijnwerpers komt te staan.

Betrouwbaarheid:

De kou-inval wordt al dagen door de weermodellen aangekondigd en dat geeft veel zekerheid aan de weersverwachting. Lage druk wordt berekend aan de zuidflank van de Alpen. Hoeveelheden wolken en eventueel sneeuwval is daar wat lastiger in te schatten.

Duitse Alpen: Nog wat lichte sneeuw

Vandaag:
Droog en naast wolkenvelden ook af en toe zon. Lichte tot matige vorst.
Morgen:
Droog, maar wel veel wolkenvelden. Steeds lagere temperaturen, meest matige vorst overdag.
Donderdag t/m Maandag:
Strenge tot zeer strenge vorst. Donderdag en zondag mogelijk een klein beetje sneeuw, verder droog en ook kans op zon.

Franse Alpen: Na vandaag weer sneeuw

Vandaag:
Bewolkt en perioden met sneeuw (10-20cm) tot in het dal..
Morgen:
Droog en flinke perioden met zon. Rond -5 graden op 1500m.
Donderdag t/m Maandag:
Vaak flink wat zon, maar donderdag mogelijk nog wat lichte sneeuwval. Fors lagere temperaturen, overdag strenge tot zeer strenge vorst.

Italiaanse Alpen: Vandaag zon

Vandaag:
Veel bewolking en vooral in het westen sneeuw (10-15cm). In de Dolomieten wat minder sneeuw.
Morgen:
Bewolkt en af en toe wat sneeuw. Lichte tot matige vorst.
Donderdag t/m Maandag:
Donderdag nog wat sneeuw, daarna meest droog en meer zon. Scherpe daling van temperatuur, in het weekeinde overdag vaak strenge vorst.

Oostenrijk: Vaak zon

Vandaag:
Wolkenvelden, misschien ook wat zon en droog. Vrijwel overal vorst, op hoogte matige vorst.
Morgen:
Droog en af en toe zon, maar ook veel wolkenvelden. Iets lagere temperaturen.
Donderdag t/m Maandag:
Verdere daling van temperatuur, in het weekeinde overdag strenge tot zeer strenge vorst. Verder wolkenvelden en vooral donderdag en maandag wat lichte sneeuwval.

Zwitserland: Zon en sluierwolken

Vandaag:
Veel bewolking en vooral in het westen en zuiden sneeuw (5-15cm).
Morgen:
Meest droog en af en toe zon. Overdag meest matige vorst..
Donderdag t/m Maandag:
Donderdag misschien wat lichte sneeuwval. Daarna af en toe zon en meest droog, maar wel gevoelig lagere temperaturen. In het weekeinde overdag strenge tot zeer strenge vorst.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.