24 januari 2012 door Thijs in 'Nieuws''

De eerste Jeugd Olympische Spelen in Innsbruck zijn voor Nederland succesvol verlopen. Maar liefst zeven medailles werden er in de wacht gesleept. Vier keer goud, één keer zilver en twee keer brons. Niet gek voor een land zonder bergen en strenge winters! Hopelijk worden in Sotsji net zulke resultaten behaald.


Vier keer goud

Voor Nederland namen zeventien sporters deel aan de spelen in Innsbruck. Tweemaal goud was er voor schaatsster Sanneke de Neeling (3000 meter en massastart), één keer voor Marije van Huigenbosch / Sanne Dekker in de tweemansbob en één keer voor ijshockeyster Julie Zwarthoed op de skills challenge. Bij Sanneke de Neeling bleef het niet bij tweemaal goud, de 1500 meter sloot zij af met een tweede plaats. Alpineskister Adriana Jelinkova (de supercombinatie) en Kimberley Bos / Mandy Groot (tweemansbob) waren goed voor brons.

Unieke bronzen plak bij het skiën

Ook op een onderdeel waar je de Nederlanders niet zo snel bij zou verwachten werd succes geboekt. De 16-jarige Adriana Jelinkova veroverde brons op de supercominbatie. Op de Paterscherkofel in Innsbruck eindigde de skister als derde op de Super-G en wist deze positie tijdens de slalom te behouden. Een unieke prestatie in de Nederlandse skisport die laat zien dat de Nederlandse ski-equipe op koers licht voor het ‘Plan 2018’ in het alpineskiën.

Trots

Chef de mission Carl Verheijen kijkt met trots terug op de Spelen van het Nederlands team. “We gaan hier niet echt voor de medailles, kijken vooral naar de ontwikkeling van de sporters, maar ook dan is dit aantal medailles toch mooi meegenomen. Er komt in twee weken heel veel op deze atleten af. Sport specifiek, dus hoe ze met de wedstrijden moeten omgaan, met de druk, met de media, maar ook hoe het is om twee weken met elkaar in zo’n dorp te zitten. Ik denk dat iedereen daar heel veel van geleerd heeft en dat dit een ijkpunt in hun carrière kan zijn.”

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.