Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Weekend vol sneeuw

2075 - Alpenweer: Weekend vol sneeuw (1)

Het weekeinde staat wederom in het teken van sneeuwval. Vandaag sneeuwt het flink door en ook morgen komen er nog de nodige centimeters bij. Daar komt nog eens een forse wind bovenop, die vanavond en morgenvroeg zelfs stormkracht kan bereiken op de hogere toppen. Ook in de nieuwe week valt er vrijwel elke dag wel verse sneeuw in de Alpen.

Grijze luchten in Gerlos vanochtend. Er valt geregeld sneeuw en dat blijft ook de rest van de dag zo doorgaan.

Grijze luchten

Het weerbeeld bestaat dit weekeinde dus hoofdzakelijk uit grijze luchten, vallende sneeuw en een forse wind. Het wordt allemaal veroorzaakt door een noordwestelijke stroming, waarin actieve storingen vanaf de Noordzee tot bij de Alpen komen. Daar komen ze nauwelijks overheen en de bijbehorende wolken en neerslag blijven dus hangen boven Zwitserland, Oostenrijk en de noordelijke Franse Alpen.

Ook in de Franse Alpen, zoals hier in Les Menuires, een grijs weerbeeld met een beetje sneeuwval. Op de hogere pistes en de toppen staat een stevige wind.

Stijgende sneeuwvalgrens

Vandaag trekt een storing met zachtere lucht over de Alpenregio. Dat betekent een stijgende sneeuwvalgrens door de oplopende temperatuur. Onder de 1000 tot 1500 meter valt hoofdzakelijk regen, daarboven nog sneeuw. De hoeveelheden kunnen weer aanzienlijk zijn, in de orde van 20 tot 40 cm. De nadruk ligt vandaag op het oosten van Zwitserland en het westen en noorden van Oostenrijk.

Afnemende sneeuwval

Komende nacht maakt de zachte lucht geleidelijk weer plaats voor koudere lucht, zodat de sneeuwvalgrens weer gaat dalen. De sneeuwval neemt wel geleidelijk af. Zondag overdag wordt het vooral ’s middags een tijdje meest droog met kans op wat zon. Maandag en dinsdag trekken er veel wolkenvelden over, waaruit wat sneeuw kan vallen. Vooral maandag heeft de neerslag een meer buiig karakter. Woensdag gaat het opnieuw een tijdlang sneeuwen, waarna donderdag een vrijwel droge dag op het programma lijkt te staan.

Betrouwbaarheid:

De sneeuwval vanaf maandag is onregelmatig in tijd en plaats, daardoor is het moeilijk te zeggen op welke plaatsen er hoeveel centimeter gaat vallen. Wel lijkt de sneeuw vooral maandag uit buien te vallen, terwijl woensdag een storing met langduriger sneeuwval passeert. De weermodellen geven deze ontwikkeling allemaal goed aan.

Duitse Alpen: Sneeuwval en forse wind

Vandaag:
Het is meest bewolkt en er valt van tijd tot tijd sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt daarbij rond 1500 meter. In de avond daalt de grens weer, naar zo’n 750 meter. Verder staat er een forse wind, kracht 7 of 8 (hard tot stormachtig) uit het zuidwesten. Vooral in de Beierse Alpen zijn windstoten van 75 tot 100 km/u mogelijk.
Morgen:
Veel bewolking, maar in de middag ook kans op wat zon. Vooral in de ochtend nog lichte sneeuwval, daarna zo af en toe een vlok.
Maandag t/m vrijdag:
Vrijwel elke dag valt wel sneeuw, al lijkt de donderdag overwegend droog te verlopen. De zon laat zich weinig zien. Woensdag dringt zachtere lucht tijdelijk op, met een hogere vorstgrens en enige tijd wat intensievere sneeuwval.

Franse Alpen: Veel wolken, wat sneeuw en forse wind

Vandaag:
In de zuidelijke Franse Alpen is het weerbeeld nog redelijk, met geregeld zon. Verder naar het noorden is meer bewolking en vooral in het grensgebied met Zwitserland valt soms wat sneeuw. De hoeveelheden zijn veelal beperkt.
Morgen:
De zon schijnt van tijd tot tijd en het blijft meestentijds droog. De aanwezigheid van zachte lucht zorgt er wel voor dat de vorstgrens overdag rond 2000 meter ligt.
Maandag t/m vrijdag:
Vrijwel elke dag valt wel sneeuw, al lijkt de maandag en donderdag overwegend droog te verlopen. De zon schijnt van tijd tot tijd. Woensdag dringt zachtere lucht tijdelijk op, met een hogere vorstgrens en enige tijd wat intensievere sneeuwval.

Italiaanse Alpen: Vaak droog en vrij zonnig

Vandaag:
Vandaag duwt een storing veel wolken tegen de noordflank van de Alpen. Aan de Italiaanse zijde valt alleen in het grensgebied met Zwitserland en Oostenrijk soms wat sneeuw en laat de zon zich niet veel zien. Naar het zuiden komt de zon er al snel goed bij en blijft het droog.
Morgen:
Geregeld zon en droog, met maxima rond 0 op 1000 meter.
Maandag t/m vrijdag:
Droog en zonnig op maandag en dinsdag, wel koudere lucht met vorstgrens rond 500 meter. Woensdag dringt een storing met zachtere lucht op, wat zorgt voor een tijdlang sneeuwval.

Oostenrijk: Geregeld sneeuw en stormachtige wind

Vandaag:
Het is bewolkt en er valt geregeld sneeuw. De intensiteit is matig, soms zwaar. De hoeveelheden tot zondagochtend lopen sterk per plaats uiteen, maar liggen veelal in de orde 20-40 cm. De wind is nog steeds krachtig of hard, soms zelfs stormachtig, kracht 6 tot 8, op veel hogere gelegen delen (boven 2000 meter). Windstoten boven de 100 km/u zijn mogelijk. Er bestaat ook aanzienlijk lawinegevaar, volg hiervoor de lokale berichtgeving.
Morgen:
De sneeuwval neemt geleidelijk af, evenals de wind. In de middag zijn er nog veel wolken, waaruit soms een vlok kan vallen. Af en toe ontstaat ook wat ruimte voor de zon.
Maandag t/m vrijdag:
Vrijwel elke dag valt wel sneeuw, al lijkt de donderdag overwegend droog te verlopen. De zon laat zich weinig zien. Woensdag dringt zachtere lucht tijdelijk op, met een hogere vorstgrens en enige tijd wat intensievere sneeuwval.

Zwitserland: Van tijd tot tijd sneeuw en forse wind

Vandaag:
Het is bewolkt en er valt geregeld sneeuw in het oostelijke deel van Zwitserland. De intensiteit is matig, soms zwaar. De hoeveelheden tot zondagochtend lopen sterk per plaats uiteen, maar liggen veelal in de orde 10-30 cm. In het westen en het grensgebied met Frankrijk is de sneeuwval minder intensief. De wind is vooral hogerop, boven de 2000 meter, nog steeds krachtig of hard, mogelijk zelfs stormachtig, kracht 6 tot 8. Windstoten van meer dan 100 km/u zijn mogelijk. Er bestaat ook aanzienlijk lawinegevaar, volg hiervoor de lokale berichtgeving. Vanavond neemt de sneeuwval geleidelijk af.
Morgen:
De wind neemt geleidelijk af, verder valt ’s ochtends nog een beetje sneeuw in het oosten. In de middag zijn er nog veel wolken, waaruit soms een vlok kan vallen. Af en toe ontstaat ook wat ruimte voor de zon.
Maandag t/m vrijdag:
Vrijwel elke dag valt wel sneeuw, al lijkt de donderdag overwegend droog te verlopen. De zon laat zich weinig zien. Woensdag dringt zachtere lucht tijdelijk op, met een hogere vorstgrens en enige tijd wat intensievere sneeuwval.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.