Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Nieuwe sneeuw nadert

2066 - Alpenweer: Nieuwe sneeuw nadert (1)

De eerste helft van de week zorgt een hogedrukgebied boven Frankrijk nog voor rustig en veelal zonnig weer in de Alpen. Alleen in Oostenrijk komen ook wolkenvelden voor, of hangt mist in sommige dalen. Donderdag komt vanuit het noordwesten een storing dichterbij, die gaat zorgen voor verse sneeuwval, maar ook zachtere lucht meebrengt.

De lucht in de Alpen is nu erg schoon en droog. De Matterhorn was vanochtend op de webcam dan ook prachtig zichtbaar.

Droog, veel zon en weinig wind

Het is prachtig wintersportweer vandaag, vooral in de Franse en Zwitserse Alpen. Zoals goed te zien is op de satellietfoto, heeft Oostenrijk wel last van bewolking. Veelal is dat hogere bewolking, waar dus zelfs de toppen niet in zitten, maar de zon wordt er wel redelijk door afgeschermd. Het blijft echter overal droog.

Op de satelietfoto liggen de Alpen er nu nog mooi bij.

Storing vanaf donderdag

Woensdag blijft het ook nog droog, maar het hogedrukgebied dat zorgt voor het rustige weer trekt zich geleidelijk terug naar Spanje en de Azoren. Dat betekent dat storingen vanaf de oceaan weer het westen van Europa kunnen binnentrekken. Op donderdag bereikt zo’n storing ook de west- en noordflank van de Alpen. In de namiddag gaat het sneeuwen, maar er stroomt ook zachtere lucht binnen, waardoor de sneeuwvalgrens gaat stijgen naar 1000 tot 1500 meter. Ook vrijdag en zaterdag valt er geregeld sneeuw, wel daalt geleidelijk de sneeuwvalgrens weer tot in het laagland.

Sneeuwval voor donderdagavond: tot middernacht veelal 5 tot 15 cm, op de grens van Zwitserland en Oostenrijk tot 25 cm.

Betrouwbaarheid:

De belangrijkste weermodellen ondersteunen de ontwikkeling dat het hogedrukgebied boven Frankrijk zich terugtrekt naar Zuidwest-Europa, waardoor storingen weer dichterbij komen. De sneeuwval van donderdag en de dagen erna lijkt vrij zeker, maar hoeveelheden en zwaartepunt lopen uiteraard uiteen.

Duitse Alpen: Zonnig en droog

Vandaag:
Overal zonnig en droog. Temperaturen rond -5 graden op 1500 meter, daarboven uiteraard kouder.
Morgen:
Flinke zonnige perioden, wel geleidelijk wat hoge bewolking vanuit het westen. Overal droog en nog altijd koud op de hogere pistes.
Donderdag t/m maanndag:
Donderdag eerst nog wat zon, in de namiddag vanuit het noordwesten van tijd tot tijd sneeuw, wel met geleidelijk stijgende sneeuwvalgrens. De dagen daarna veel wolken, soms zon en van tijd tot tijd sneeuw.

Franse Alpen: Ideaal weer

Vandaag:
Zonnig en droog, vorstgrens rond 1500 meter, maximum rond -5°C op 2500 meter.
Morgen:
Eerst nog ronduit zonnig, ’s middags geleidelijk hogere bewolking vanuit het westen.
Donderdag t/m maanndag:
Donderdag nog wat zon, in de middag meer wolken en vooral ’s avonds van tijd tot tijd sneeuwval bij een stijgende sneeuwvalgrens. De dagen daarna veel wolken, soms zon en van tijd tot tijd sneeuw.

Italiaanse Alpen: Zonnig

Vandaag:
Veel zon, droog en weinig wind. Vorstgrens rond 1400 meter.
Morgen:
Wederom veel zon en overal droog, overdag vorstgrens rond 1300 meter.
Donderdag t/m maanndag:
Eerst nog zonnige perioden, ’s middags geleidelijk bewolkt en vooral in de avond een beetje sneeuw. De dagen daarna veel wolken, soms zon en van tijd tot tijd sneeuw.

Oostenrijk: Zon en wolken

Vandaag:
Vooral in Tirol en Vorarlberg zijn flinke zonnige perioden, elders drijven ook wolkenvelden of hangt mist in de dalen. Het blijft het meest droog. Vorstgrens rond 1600 meter.
Morgen:
Opnieuw vrij zonnig en droog, laat op de dag vanuit het noordwesten meer bewolking. Vorstgrens rond 1500 meter.
Donderdag t/m maanndag:
Donderdag nog wat zon, in de namiddag veelal bewolkt en vooral ’s avonds enige tijd sneeuwval en een stijgende sneeuwvalgrens. De dagen daarna veel wolken, soms zon en van tijd tot tijd sneeuw.

Zwitserland: Ronduit zonnig

Vandaag:
Overal zonnig en droog. Vorstgrens rond 1500 meter.
Morgen:
Volop zon en droog, vorstgrens overdag rond 1400 meter.
Donderdag t/m maanndag:
Donderdag eerst nog wat zon, in de middag geleidelijk bewolkt en vooral ’s avonds enige tijd sneeuwval en een stijgende sneeuwvalgrens. De dagen daarna veel wolken, soms zon en van tijd tot tijd sneeuw.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.